Gurmė (pranc. gourmet) burgerių festivalis Vilniuje rengiamas ketvirtą kartą. Gurmė burgeriai nuo pateikiamų greito maisto įstaigose skiriasi šviežiais ir kokybiškais produktais, ruošimo būdais, išmoningu ingredientų derinimu ir estetišku pateikimu.
„Burgerių festivalio ypatumas yra tai, kad jis kaip kempinė sugeria ir išryškina Lietuvoje vyraujančias kulinarijos tendencijas. Lietuviai tampa vis drąsesni ir ieško pikantiškesnių, aštresnių pojūčių burnoje. Dėl to šiais metais dalyviai itin daug dėmesio skiria sudėtinių burgerių dalių paruošimui – jų rūkymui, marinavimui, raugimui. Bus dalyvių, kurie produktus rūkys čia pat vietoje. Norim atsiprašyti visų miestiečių, kuriuos iki vėlumos gali pasiekti nenumaldomą norą valgyti sukeliantys kvapai“, – sakė vienas festivalio organizatorių Jonas Mažintas.
Šiemet festivalyje dalyvauja beveik 20 restoranų, kulinarijos studijų, barų, maisto vagonėlių ir entuziastų grupuočių, skiriančių itin didelį dėmesį kokybiško maisto ruošimui. Dalyvių santykis su burgeriais apima visą spektrą – nuo specializuotų burgerių įstaigų iki gero maisto profesionalų, savo fantaziją ir jėgas šiam patiekalui skiriančių tik festivalio proga.
Savo ruožtu, ieškančius naujų kulinarinių patirčių vilioja galimybė paragauti tik kartą metuose ruošiamų burgerių – būtent tokios sąlygos laikosi visi festivalio dalyviai. Pastaraisiais metais šiame festivalyje apsilanko apie 7000 žmonių.
Vienos dienos burgerių festivalis taip pat išsiskiria konkurencijos tarp dalyvių ar lankytojų varžybų, kas suvalgys daugiau bei greičiau, nebuvimu. Gurmė burgerių ruošėjų filosofija yra artima „lėto maisto“ (angl. slow food) koncepcijai – ji buvo sukurta kaip greito maisto alternatyva. Ruošiant burgerius, naudojami švieži ir vietos ūkininkų teikiami produktai, atsižvelgiama į tvarumo, ekologijos ir etiško elgesio principus.
Pasaulyje gurmė burgerių judėjimas prasidėjo prieš porą dešimtmečių. Prieš penkerius metus gurmė burgerių banga pasiekė ir Lietuvą. Vilniuje, o vėliau ir kituose Lietuvos miestuose ėmė kurtis specializuotos burgerinės, šį patiekalą į meniu įtraukė ir restoranai, atsirado vien burgerių testavimui skirtų tinklaraščių.
Šiais metais burgerius ir desertus festivalyje ruoš „Boom Burgers“, „Burger Kiosk“, „City Chef“, „Čiop Čiop“, „Drama Burger“, „Gaspar‘s“, „Karvė ir Viščiukas“, „Le Butcher“, „Meatbusters“, „Meat Lovers Pub“, „Paradice“, „Peri Peri“, „Piano Man Pub“, „Viking The Chef“, „Wing‘is“ ir kiti.
Festivalis „Vilnius Burger Fest“ vyks Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41). Įėjimas į festivalį nemokamas.