Rudeninių desertų valgiaraštyje – sezoninės daržovės
Pastaraisiais metais daržovės tapo itin populiarios dėl besikeičiančių žmonių mitybos įpročių. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, vis daugiau lietuvių jas pradėjo valgyti ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet ir naudoti įvairių kepinių – keksų, pyragų, sausainių ar tortų gamyboje.
„Joks kitas produktas nesuteikia tiek galimybių improvizuoti ir kurti. Daržovės – vienas universaliausių maisto produktų, todėl nieko keisto, kad jos skinasi kelią į joms, iš pirmo žvilgsnio, ne visai tinkamą vietą – desertų lentyną. Kai kurios daržovės ypač puikiai tinka skanėstų kontekste, pavyzdžiui, šviežios morkos tiesiog prašosi į tortą. Pagardintas meduolių prieskoniais, praturtintas riešutais ir džiovintais vaisiais, morkų tortas yra vienas geriausių rudeninių desertų“, – sako N. Juchnevič.
Vis tik daržovių valgymas dar daugeliui tautiečių asocijuojasi su salotomis ar garnyru, tačiau, pasak N. Juchnevič, desertų meniu kontekste labiausiai populiarėja pyragai su tradicinėmis daržovėmis.
„Morkų, burokėlių, cukinijų, brokolių, pomidorų ar kopūstų pyragai – puiki alternatyva tradiciniams saldiems pyragams. Šiuos kepinius pagardinus ne cukrumi, o, pavyzdžiui, medumi ar datulėmis, desertas taps ne tik skanus, bet ir sveikas. Vietoje pyragų taip pat kaip desertą galima rinktis daržovių duoną. Tokia duona yra ne tik maistinga, bet ir patraukli akiai dėl daržovių natūraliai suteikiamos išskirtinės spalvos“, – pasakoja kepyklų vadovė.
Cukrų keiskite į natūralius saldiklius
Maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė pastebi, kad daržovių naudojimas desertų gamybai – itin sena tradicija, kurią lietuviai tiesiog buvo primiršę. Tiesa, A. Matulevičiūtė pastebi, kad gaminant tokį desertą reikia neapsigauti – jis vis vien išlieka desertu.
„Be abejo, desertai su daržovėmis iš esmės yra labiau sveiki ir naudingi žmogaus organizmui. Vis tik, kalbėdami apie juos, turime žiūrėti ne tik į maistinę vertę, bet į tai, kaip ir su kuo yra gaminamos daržovės. Gaminant daržovių desertą, karštis kai kurias medžiagas, pavyzdžiui, vitaminus gali paveikti, o kitoms nieko nepadaro, tad reiktų atsižvelgti į gaminimo temperatūrą. Taip pat itin svarbu atidžiai žiūrėti į receptų sudėtį, nes jei juose daržovių yra mažiau nei cukraus ar miltai yra paprasti, ne viso grūdo, toks desertas vargu ar bus sveikesnis“, – sako A. Matulevičiūtė.
Maisto ekspertė pataria cukrų keisti į datules, miltus – į riešutus arba rinktis įdomesnius bei sveikesnius, pavyzdžiui, bolivinių balandų, rudųjų ryžių ar kokosų miltus.
„Taip pat siūlyčiau desertų gamyboje išbandyti avokadą, sojų varškę, kokosų aliejų, kakavos sviestą ar bananą vietoje kiaušinio. Toks desertas taps tinkamas žmonėms, netoleruojantiems glitimo, pieno produktų ar propaguojantiems vegetarinę mitybą. Dažnai tokie desertai yra sveikesni dėl to, kad juose naudojami neperdirbti produktai, taip pat gausu vaisių, sėklų ir riešutų. Pastebiu, kad šiuo metu vis dar populiarūs žaliavalgiški tortai, kuriems naudojami įvairių daržovių pertepimai – agurkų, burokėlių ar saldžiųjų bulvių“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.
Desertiniai saldžiųjų bulvių triufeliai
Reikės:
400 g kreminės saldžiųjų bulvių košės;
200 g juodojo šokolado drožlių;
1 arbat. šaukšt. vanilės;
100 g kokosų drožlių arba smulkiai supjaustytų riešutų.
Gaminimas:
Į nedidelį atskirą dubenėlį sudėkite šokolado drožles. Jas ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje. Kai šokolado drožlės visiškai ištirps, į tą patį dubenėlį dėkite bulvių košę, berkite vanilę ir viską labai gerai išmaišykite. Gautą mišinį įdėkite į šaldytuvą ir leiskite jam sustingti. Vėliau iš mišinio suformuokite norimo dydžio rutuliukus ir ant jų berkite kokoso drožlių arba smulkiai pjaustytų riešutų. Gautus rutuliukus sudėkite ant skardos ir dėkite į šaldytuvą, kad jie sustingtų. Skanaus!