— Ar nuo mažens mėgote gaminti maistą?
— Kaip jūsų gamybos racione atsirado desertai?
— Jų gamyba man yra kaip meditacija. Svarbiausia ir įdomiausia yra gamybos procesas, kūryba, naujų skonių paieška. Nuo vaikystės esu labai kruopšti, užsiimdavau įvairiais rankdarbiais, esu išsiuvinėjusi kryželiu begales įvairių paveikslų, tad, manau, vėliau tą kantrybę tiesiog perkėliau į desertų gamybą. Esu baigusi socialinio darbo bakalauro bei viešojo administravimo magistro studijas, bet, deja, pagal įgytą išsilavinimą nesu dirbusi, nes po studijų emigravau, kur dar labiau sustiprėjo mano noras gaminti desertus.
— Kaip kilo idėja dalintis savo gaminamais tortais ir kepiniais instagramo paskyroje?
— Mano draugė Kamilė paskatino. Ji pasiūlė susikurti instagramo paskyrą, sakė, tai puiki platforma parodyti savo darbus. Iš pradžių skeptiškai į tai žiūrėjau, tačiau pabandžiusi buvau labai maloniai nustebinta. Instagramas man yra galimybė parodyti savo darbus, dalintis savo kasdienybe, desertų gamybos etapais. Tai nuostabi vieta rasti begales receptų, įvairiausių idėjų. Informacijos srautas didžiulis, esu išsisaugojusi net kelis šimtus receptų, kuriuos norėčiau išbandyti. Taip pat būtent instagramo dėka susiradau nuostabių kolegių, su kuriomis nuoširdžiai bendraujame, pasidaliname receptais, patirtimi, patarimais, pagiriame ir paskatiname viena kitą.
– Ką reiškia jūsų pavadinimas „Fifi desertai“?
– Gaminate tik tortus ar mėgstate ir kitokius desertus?
— Pirmiausia mano racione buvo tik biskvitiniai tortai. Pamenu, kai draugų dukters gimtadieniui pagaminau teminį tortą su vaikiškomis dekoracijomis, ledinukais ir panašiai, kiti draugai ir pažįstami pradėjo prašyti tokių pat savo vaikų gimtadieniams. Ilgą laiką, kol dar praktikavausi ir ieškodavau geriausių skonių derinių, tortus draugams ir pažįstamiems tiesiog dovanodavau. Per didžiąsias metų šventes darydavau saldžias dovanas draugams ir artimiesiems.
Prancūziški desertai ne tik papildė mano gaminamų desertų asortimentą, bet ir suteikė man galimybę dar labiau patobulėti. Stengiuosi savo gaminamų desertų racione turėti kuo platesnį asortimentą, kad klientui būtų iš ko rinktis. Šiuo metu gaminu įvairius biskvitinius tortus, prancūziškus tortus, pyragaičius, panakotas, o neseniai meniu papildė ir makarunai. Jie šiuo metu yra mano didžiausia aistra, norisi juos gaminti ir gaminti. Juo labiau, kad ir niša Kaune makarunams labai palanki.
Pagrindinė taisyklė, kuria vadovaujuosi ir labai dažnai pabrėžiu savo klientams, yra deserto skonis. Man pirmioje vietoje yra skonis, nes jei desertas bus tik gražus, bet skonis bus prastas, niekas tokio deserto net neprisimins.
– Koks jūsų pačios mėgstamiausias desertas?
– Ar eksperimentuojate su desertų skoniais? Iš kur semiatės idėjų naujiems receptams?
– Eksperimentuoju beveik visada. Esu nuolatinėse naujų skonių paieškose. Tai – mano aistra, nuolatinis idėjų generavimas leidžia mėgautis šia veikla išvengiant monotonijos. Net šiuo metu, kai neregistruoju užsakymų, nes vasaromis sugrįžtame padirbėti į Norvegiją, aš dirbu bare, tad vietoj naujų desertų skonių išbandau ir kuriu naujus kokteilių skonius. Po vasaros mano užrašinės būna pilnos naujų receptų idėjų, kuriuos vėliau stengiuosi išbandyti ir galbūt net įtraukti į meniu. Visi mano bandymai pirmiausia būna ištestuojami namuose, artimiausi draugai ir kaimynai labai dažnai gauna paragauti įvairių desertų.
– Desertų gamyba – tik hobis ar ir pragyvenimo būdas?
– Galbūt planuojate savo desertinės atidarymą?
– Kokį patarimą galėtumėte duoti pradedančiosioms šeimininkėms?
– Nebijoti bandyti, net jei kas nors iš pirmo bandymo nepavyksta. Daryti dar ir dar kartą, juk tik per praktiką mes augame ir tobulėjame. Esu išmetusi begales kremų, biskvitų, kitų nepavykusių eksperimentų, bet niekada nepasidaviau, bandžiau, kol man pavyko.
Kitas patarimas – dirbti su meile. Jei kepimas yra mėgstama jūsų veikla, jei ji jums teikia džiaugsmą, bandykite, kepkite, džiuginkite savo kepiniais ne tik savo artimuosius bet ir kitus žmones ir atminkite – geriausia rekomendacija yra iš lūpų į lūpas. Mano pagrindiniai klientai taip mane ir suranda – vieni per kitus, per rekomendacijas. Neturiu nė vienos mokamos reklamos nė viename iš socialinių tinklų, tad labai džiaugiuosi, kad žinia apie mano kuriamus desertus sklinda iš lūpų į lūpas.
– Ar pasidalinsite lengvai pagaminamo deserto receptu.
– Žinoma. Tai labai lengvai pagaminama panakota. Šį desertą labai mėgsta mano dukra Sofija.
Jums reikės:
200gr pieno
200 gr grietinėlės
5 gr želatinos
30 gr vandens, jei naudojama biri želatina
Vanilės ankštis, vanilės pasta, ekstraktas, vanilinis cukrus
Cukraus pagal skonį
Gaminimo eiga:
Pieną su grietinėle sumaišome, dedame vanilės, cukraus, pakaitiname kol cukrus ištirpsta.
Sudedame išbrinkintą želatiną, išmaišome viską ir įsitikiname, kad visa želatina ištirpo.
Supilstome į pasirinkus indelius ir dedame į šaldytuvą sustingti.
Panakotų viršutiniam sluoksniui dažniausiai naudoju braškes, mangų, pasiflorų tyres. Jas tiesiog reikia pakaitinti su cukrumi ir sutirštinti kukurūzų krakmolu, pektinu ar želatina, priklausomai, kuris būdas Jums priimtinesnis.
Skanaus!