Įpročiai keičiasi
„Žmonių valgymo įpročiai nuolat kinta. Pastebime, kad pastaruoju metu išaugo pirkėjų susidomėjimas sveikesniais įvairiausių produktų pasirinkimais: maisto produktais be glitimo, laktozės, su mažiau druskos ar cukraus. Taip pat ir dėmesys mėsos alternatyvomis galintiems vadintis gaminiams kurį laiką stiprėja. Būtent dėl šios priežasties šios kategorijos produktų asortimentas tinkle nuolat plečiamas. Susidomėjimo sulaukia ekologiškų ir natūralių produktų skyrius, kuriame galima rasti nuo kuskuso iki bulguro, lęšių ar bolivinės balandos, kurią pamėgsta vis daugiau pirkėjų“, – sako V. Juodkazienė.
Kaip pasakoja maisto ekspertė, vegetariški produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių, bet ir visavalgių gyventojų. Žmonės ieško naujų skonių ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų, pakeičiant mėsą patiekalais ar produktais, kuriuose yra augalinių baltymų. Juolab kad augalinės kilmės maisto produktus į savo racioną įtraukti – verta. Juose beveik nėra cholesterolio, randama daug ląstelienos ir mažai sočiųjų riebalų, rašoma pranešime spaudai.
Vienas iš populiariausių mėsos pakaitalų – ankštinės daržovės ir iš jų pagaminti produktai. Pupelėse ir kitose ankštinėse daržovėse yra gausu augalinių baltymų, ląstelienos, B grupės vitaminų, geležies, folio rūgšties, kalcio, kalio, fosforo ir cinko.
„Mėsa“ net ir iš kviečių
Kaip pasakoja V. Juodkazienė, pupelės, žirniai, avinžirniai ar kitos ankštinės daržovės naudojamos ne tik sriubų, troškinių ar mišrainių gamybai. Jas sumalus, pagardinus įvairiausias prieskoniais, česnakais, svogūnais bei prieskoninėmis žolelėmis galima pasigaminti skanius kepsniukus ar kotletus. Tokį paplotėlį galima valgyti ir kaip pagrindinį patiekalą – kartu su salotomis, bulvėmis ar įvairiausiomis kruopomis arba jį naudoti gaminant mėsainius ar įvairiausius sumuštinius.
„Kviečių mėsa“, arba seitanas, yra iš Japonijos kilęs produktas, gaminamas iš glitimo, pastaruoju metu pasaulyje užkariauja ne tik veganų ar vegetarų, bet ir eksperimentuoti nebijančių valgytojų širdis. Kaip teigia maisto ekspertė, tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite gamindami.
Seitanas yra itin populiarus Azijos ir budistų virtuvėse. Vakarų kultūroje seitanas dažnai pateikiamas kaip veganiškos kilmės mėsos pakaitalas, todėl jis tinka visur, kur yra naudojama mėsa. Seitanu skaninami ir įvairūs sumuštiniai, tortilijos ar kebabai, ryžių dubenėliai, salotos, mėsainiai.
Įvairios alternatyvos
Visgi, gaminant be mėsos, per daug sukti galvos – nebūtina. Kaip teigia ekspertė, svarbiausia, kad būtų užtikrinta maisto produktų įvairovė. Ruošiant patiekalus nepamirškite pieno produktų: varškės, įvairiausių sūrių, natūralų jogurtų. Taip pat labai svarbu į racioną įtraukti ir grūdinių kultūrų, tokių kaip duona, kruopos, makaronai.
Pasak V. Juodkazienės, tam, kad organizmą aprūpintumėte reikiamomis medžiagomis reikėtų rinktis viso grūdo produktus. Mat juose yra daugiau skaidulinių medžiagų, mineralų bei vitaminų. Na, ir, žinoma, įvairiausių vaisių bei daržovių, kurių per dieną kiekvienam suvalgyti reikia daugiausiai – net 3–5 porcijas.
Vegetarams skirtą dieną V. Juokazienė siūlo pasigaminant bemėsius pietus ar vakarienę ir dalijasi keliais nesudėtingai pagaminamais, tačiau visiems skoniams patiksiančiais receptais.
Paprikos su vegetarišku įdaru
Jums reikės: puodelio bolivinių balandų, kelių raudonųjų paprikų, šlakelio alyvuogių aliejaus, pusės puodelio konservuotų pupelių, pusės puodelio konservuotų kukurūzų, kelių skiltelių česnako, kelių šaukštų pomidorų pastos, žiupsnelio druskos ir pipirų, mėgstamo sūrio, saujos šviežių kalendrų, žaliosios citrinos.
Pagaminimas: išvirkite bolivines balandas. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir jas patepkite aliejumi. Išvirusias bolivines balandas sukrėskite į dubenį, ten pat berkite kukurūzus, pupeles, pasmulkintus česnakus, sudėkite pomidorų pastą bei prieskonius. Pasūdykite, papipirinkite ir viską išmaišykite. Įdaru pripildykite paprikų puseles. Tuomet paprikas sudėkite į indą ir kepkite uždengtas folija iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Vėliau nuimkite foliją, padidinkite orkaitės temperatūrą iki 200 °C ir kepkite dar apie 15 min. Dėkite paprikas į lėkštę, pabarstykite tarkuotu sūriu, kalendromis, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
Makaronų vamzdeliai įdaryti rikota ir špinatais
Jums reikės: makaronų vamzelių, šlakelio alyvuogių aliejaus, didelio indo šviežių špinatų, žiupsnelio muskato prieskonių, žiupsnelio druskos ir pipirų, svogūno, kelių skiltelių česnako, lauro lapo, šviežių bazilikų, tarkuotos citrinos žievelės, skardinės pomidorų savose sultyse, kelių indelių rikotos, kiaušinio, tarkuoto parmezano.
Pagaminimas: orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į didelę keptuvę su šlakeliu aliejaus sukrėskite špinatus, įberkite muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Uždenkite ir lai špinatai suminkštėja. Išimkite iš keptuvės ir dėkite į koštuvą, kad nuvarvėtų. Toje pačioje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei česnako skilteles. Kai svogūnai suminkštės, sukrėskite pomidorus, įdėkite lauro lapą, kelis bazilikų lapelius, pusės citrinos žievelę – kaitinkite apie 20 minučių, kol padažas sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Špinatus nuspauskite ir pasmulkinkite.
Dėkite į dubenį ir sumaišykite su rikota, kiaušiniu ir tarkuotu parmezanu. Pagardinkite druska. Makaronų ragelius pripildykite špinatų ir rikotos įdaro ir guldykite į kepimo indą (maždaug 20 cm x 25 cm dydžio). Ant viršaus supilkite pomidorų padažą ir užklokite mocarelos riekelėmis. Kepkite apie 35–40 minutes, jei viršus pernelyg greitai skrunda, pridenkite folija. Iškepusius vamzdelius apibarstykite likusiais bazilikais. Skanaus!