Pati kava yra labai naudinga žarnyno sveikatai, tačiau tam tikri priedai gali sustiprinti šį poveikį. Be to, kavoje esantys polifenoliai padeda riboti „blogųjų" bakterijų augimą žarnyne. Taigi gastroenterologas Josephas Salhabas dalijasi, ką dėti į kavą.
Jei norite pagerinti žarnyno sveikatą, pabandykite į rytinį puodelį įberti šaukštelį kakavos miltelių. Nors pirmoji kavos nauda, apie kurią tikriausiai pagalvojate, yra energijos antplūdis, šis gėrimas gali suteikti daug daugiau naudos.
Kavos vartojimas jau daugelį metų yra mitybos ir medicinos tyrimų objektas, nors jos poveikis žarnyno sveikatai ir mikrobiomai yra palyginti nauja tyrimų sritis, sako gastroenterologė Sarah Robbins.
Kavoje itin gausu antioksidantų ir kitų naudingų junginių, galinčių sumažinti uždegimą organizme ir apsaugoti nuo įvairių ligų. Tačiau gėrimuose esantys antioksidantai ypač naudingi žarnyno apsaugai – jie saugo šį organą nuo oksidacinio streso.
Na o į kavą pridėjus kakavos miltelių, šią naudą galima gerokai padidinti, nes kakavoje gausu polifenolių, o juos derinant su esančiais kavoje, priešuždegiminis gėrimo poveikis dar labiau sustiprės.
Oksidacinis stresas ir nesubalansuotos žarnyno bakterijos dažniausiai sukelia virškinamojo trakto ligas, todėl kava su kakava gali apsaugoti jus nuo šių pavojų.
Be to, iš šio gėrimo galite gauti net gerą dozę skaidulų, kurios labai naudingos organizmui. O šio junginio daugelis suaugusiųjų vartoja nepakankamai.