Kuo naudingos viso grūdo košės
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, naudingiausios kruopos – viso grūdo. „Tokios kruopos dar turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų. Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reiktų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų. Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. Tarkime, grikiuose ir bolivinės balandos grūdeliuose randamas didesnis geležies kiekis nei kitose kruopose. Pastebiu, kad net besigydantys ligoninėse kartais kritikuoja maistą būtent dėl dažnai patiekiamų košių, nes tiesiog nėra įpratę jų valgyti, o sveikstantiems žmonėms jos itin naudingos, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – „Rimi“ pranešime teigia ekspertė.
Gydytoja dietologė pastebi, kad daugeliui žmonių košė labiau asocijuojasi su pusryčiais – smagu dieną pradėti sveikatai palankiu, šiltu, greitai paruošiamu maistu. „Nors iš ryto gerai gauti nemažą angliavandenių dozę prieš būsimą protinę ar fizinę veiklą, tačiau košę galima skanauti bet kokiu dienos metu – tai gali būti ir vakarienės patiekalas. Tiesiog vertėtų prisiminti, kad kuo mažiau kruopos apdorotos, tuo jos vertingesnės. Daug kas priklauso ir nuo priedų. Tarkime, iš kviečių pagamintos manų kruopos yra rafinuotos, mažiau palankios sveikatai, bet jei jos sumaišytos su sėlenomis, tokios iš jų paruoštos košės maistinė vertė pakyla“, – atkreipia dėmesį gydytoja.
Paprastai kruopų laikymo sąlygos ir galiojimo terminas nurodomas ant kruopų pakuotės, bet visada rekomenduojama atidarius pakuotę jas suvartoti kuo greičiau, o likučius laikyti sandariuose stiklo ar plastiko indeliuose šviesoje – taip sumažės tikimybė kruopose įsiveisti maistinėms kandims.
Siūlome pasigaminti rečiau valgomą bolivinių balandų košę su slyvomis ir pistacijomis.
Košei reikės:
170 g bolivinės balandos;
375 ml kokosų gėrimo;
60 g vandens;
1 šaukšto vanilės ekstrakto;
0,5 šaukštelio cinamono;
1 žiupsnelio muskato;
1 žiupsnelio druskos;
50 g pistacijų.
Troškintoms slyvoms reikės:
4 vnt. slyvų;
125 ml vandens;
50 g medaus.
Gaminimo eiga:
1. Dubenėlyje sumaišykite bolivinių balandų sėklas, kokosų pieną, vandenį, vanilę, cinamoną, muskatą ir druską. Gautą masę supilkite į troškinimo indą ir pašaukite į iki 175 °C įkaitintą orkaitę 20 minučių.
2. Tuomet gerai išmaišykite ir dar troškinkite 15–20 minučių, kol susigers skystis.
3. Slyvas supjaustykite griežinėliais. Į puodą supilkite vandenį, medų, sumeskite slyvas ir retkarčiais pamaišydami kaitinkite ant vidutinės ar mažos kaitros, kol slyvos suminkštės – maždaug apie 5 minutes.
4. Košę supilstykite į dubenėlius. Užberkite smulkintų pistacijų ir gražiai išdėliokite slyvas. Jei mėgstate saldžiau, galite užpilti skysčio, kuriame troškinosi slyvos.
Skanaus!