Iš Kauno į Vilnių
„Man Vilnius visada atrodė laisvesnis ir laimingesnis miestas. Bijau, kad kauniečiai supyks dėl šio mano teiginio, tačiau Vilnius man išties patrauklesnis, jis mane atpalaiduoja, čia geriau jaučiuosi. Noriu keliauti į pasaulinę rinką, tad Vilnius yra vienas žingsnis link to. Taisykles diktuoja ir mano klientai – bene pusė jų yra iš Vilniaus ir jau seniai mane ragino atidaryti parduotuvę sostinėje. Man pačiam ši mintis kilo prieš metus, o kadangi verslui sekėsi, nutariau nieko nelaukdamas jį plėsti“, – pasakoja dizaineris.
„Senjorai užsisako sportinius kostiumus, kai ruošiasi į sanatoriją važiuoti. Jaunimas mėgsta ant mano ar savo drabužių atsispausti patinkančius užrašus ar paveikslėlius – parduotuvėje veikia ir dirbtuvės. Kuriu ir augintiniams – šeimininkams patinka tokio pat stiliaus drabužiais rengti ir šunis, ir kates. Įmonės užsako darbo aprangą“, – pasakoja verslininkas.
Namai – už durų
Vilniuje namus ir parduotuvę Mantas įrengė tose pačiose patalpose – uždaręs parduotuvės duris jis bus jau savo namuose. Paklaustas, ar nebijo suplakti darbo ir namų į vieną, vyras atsako: „Kad aš ir taip darbe gyvenu, čia praleidžiu daugiau laiko nei namuose. Taigi, lova bus arčiau. Labai džiaugiuosi, kad namai bus čia pat, nes versle, kai esi itin užimtas, laikas tampa pačiu brangiausiu dalyku. O kai važiuojant namo per kamščius užtrunki pusvalandį ir daugiau, supranti, kad tas laikas tiesiog iššvaistomas.“
„Gyvenimas privertė, – nusijuokė paklaustas, iš kur tokie įgūdžiai. – Didžioji dalis kūrybinių sprendimų ir naujų gebėjimų ateina iš smalsumo. Aš viskuo labai domiuosi ir noriu nugyventi kuo įvairesnį gyvenimą, išbandyti įvairias profesijas. Keista girdėti žmones dejuojant, kad nežino, ką veikti gyvenime, nežino, ko nori, – man viskas įdomu. Mano šeimoje tėtis labai nagingas, matyt, tai paveldėjau iš jo.“
Mokosi iš geriausių
„Mūsų giminėje visi mėgsta gaminti valgyti, tačiau didžiausias pavyzdys – mano močiutė. Ji gamina iš širdies ir jos maistas visada yra tiesiog pasakiškas, nors gamina iš akies“, – sako pašnekovas.
Receptų Mantas ieško internete, juos išbando ir dažnai net randa, kaip patobulinti. Taip pat yra didelis virtuvės šefo Gordono Ramzio gerbėjas.
„Jis man yra didžiulis pavyzdys – ne tik kaip šefas, bet ir kaip verslininkas, disciplinuotas žmogus. Stebiu jo šou ir esu išmokęs iš Ramzio įvairių gudrybių bei subtilybių gaminant maistą“, – atskleidžia.
Mantui patinka gaminti įvairius patiekalus – iš varškės, pieno, makaronų, vištienos, daržovių. Vyras mėgsta lietuvišką virtuvę – lengvai pagamins varškėčius ar cepelinus, o taip pat jam labai patinka azijietiška.
O štai, kodėl daugiau nei prieš mėnesį nutarė visiškai atsisakyti alkoholio, paaiškinimą turi.
„Mano gyvenime alkoholis niekada nebuvo problema, labai mažai jo vartojau. Tačiau savo aplinkoje matau nemažai žmonių, kurie jau paskendę tame liūne, matai temstantį protą, dingusias motyvacijas ir vartojimą dėl to, kad numalšintų neigiamas emocijas ir patirtis. Supratau, kad aš nenoriu tokio gyvenimo būdo ir kad man alkoholis išvis nereikalingas“, – pasakoja.
Trys receptai – patobulinti
Mantas dalijasi net trimis savo išbandytais ir aplinkinių itin teigiamai įvertintų patiekalų receptais.
„Suradęs receptą mėgstu jį pagerinti. Tad prie kiekvieno recepto pateikiu įžvalgas, kaip galima kažką pakeisti receptūroje ir gauti tobulą patiekalą“, – sako Mantas.
Verslininkas ir kitus ragina improvizuoti virtuvėje.
„Mano didžiausias patarimas – niekada aklai nesekti receptų ir viską 100 kartų paragauti. Tai yra malonumas gaminimo procese ir liežuvio lavinjmas. Nesuprantu tų žmonių, kurie gamina neragavę“, – sako Mantas ir dalijasi receptais, kuriuos pats patobulino.
Pagal Gordoną Ramzį su Manto patobulinimu
Ingredientai:
Šis receptas paruošiamas maždaug 10–12 minučių. Dviem žmonėms.
Reikės:
• 200 gramų ryžių makaronų
• 250 gramų vištienos krūtinėlės filė, supjaustytos plonomis juostelėmis
• 1/2 a.š alyvuogių aliejaus
• 2 skiltelės česnako, smulkiai supjaustytos
• 200 gramų brokolių, perpjautų per pusę išilgai
• 2 šaukštai sojų padažo
• 2 kiaušinių
• jūros druskos
• šviežiai maltų juodųjų pipirų
• pusės citrinos
• Manto recepto patobulinimas – du šaukštai medaus
Gaminimas:
* Pamerkite makaronus į virimo temperatūros vandenį, kol suminkštės. Galima apipilti tiesiog vandeniu iš virdulio. Laikyti apie 10 min.
* Į karštą keptuvę įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus.
* Sudėkite vištieną ir pagardinkite druska bei pipirais. Maišydami kepkite apie 3 minutes ant stiprios ugnies.
* Sudėkite česnaką ir toliau maišydami kepkite. Tai užtruks apie 30 sekundžių.
* Suberkite brokolius ir maišydami kepkite apie 2 minutes.
* Supilkite sojų padažą ir viską išmaišykite.
* Manto recepto patobulinimas – įdėkite du šaukštus medaus, įpilkite kelis šaukštus citrinos sulčių. „Tai receptą praturtins skoniais, kurie sproginės burnoje“, – žada Mantas.
* Vištienos ir brokolių mišinį perkelkite į dubenį.
* Išvalykite keptuvę.
* Keptuvės dugne pašlakstykite 1 arbatinį šaukštelį alyvuogių aliejaus ir pasukiokite keptuvę.
* Įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite, kad pasiskirstytų po keptuvę. Kiaušinius lengvai pagardinkite druska.
* Sudėkite į keptuvę makaronus ir išmaišykite.
* Sudėkite vištieną ir brokolius.
* Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies dar 1 minutę.
* Išjunkite kaitrą. Patiekalą perkelkite į dubenį.
* Prieš patiekiant ant viršaus būtinai išspauskite citrinos.
Manto patobulintas receptas
Ingredientai tešlai:
600 g varškės (sausesnės)
4 kiaušinių
10 v. š. miltų
6 v. š. cukraus
2 a. š. vanilinio cukraus
1 a. š. kepimo miltelių
1 citrinos žievelės
aliejaus kepimui – apie 1 litrą
cukraus pudros apibarstymui
Gaminimas
* Varškę ištrinkite su cukrumi. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
* Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir į juos sudėkite varškę. Viską labai gerai išmaišykite. Turite gauti tirštą tešlą, kurią gana sunkiai, bet galima maišyti šaukštu. Jeigu maišyti labai lengva, įdėkite dar šiek tiek miltų.
* Manto recepto patobulinimas – įtarkuokite citrinos žievelės.
* Giliame puode įkaitinkite aliejų. Nustatykite vidutinį ugnies stiprumą – kad aliejus nebūtų per karštas, antraip spurgos per greitai apkeps, o vidus liks neiškepęs. Tačiau jei aliejus nebus pakankamai karštas, spurgos prisigers per daug riebalų. Jei į aliejų įmesta spurga greitai iškyla į paviršių ir riebalai nerūksta, viskas puiku.
* Šlapiu šaukštu pakabinkite tešlos, drėgnomis rankomis suformuokite spurgą ir dėkite į įkaitintą aliejų. Ir taip toliau – virkite aliejuje, kol paruduos.
* Manto recepto patobulinimas: spurgytes geriau formuoti rankomis ir stengtis padaryti kuo apvalesnes ir lygesnes. Tada jos iškepa tobulos formos ir labai gardžia plutele.
* Iš aliejaus spurgas išgriebti kiaurasamčiu ir dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
* Truputį pravėsusias varškės spurgas apibarstyti cukraus pudra ir citrinos žievele.
Pagal Gordoną Ramzį su Manto patobulinimu
Reikės:
6 kiaušinių
sviesto – perpus mažiau nei kiaušinių
druskos, pipirų
Gaminimas:
* Keptuvėje ištirpdykite sviestą.
* Įmuškite 6 kiaušinius.
* Dėkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir nuolat maišydami silikonine er medine mentele maišykite. Tik neplakite. Ir būtinai nubraukite nuo keptuvės dugno.
* Kas 30 sekundžių nukelkite keptuvę nuo ugnies. Maišykite toliau. Po maždaug 10 sekundžių vėl uždėkite ant ugnies. Kartokite apie 3 minutes.
* Paskutinę minutę kiaušinius pagardinkite kiaušinius druska ir pipirais. Norėdami gauti ypač kreminę tekstūrą, įmaišykite šaukštą sviesto.
* Dėkite kiaušinienę į lėkštę, galima papuošti smulkintais keptais česnakais, patiekti pomidorų, salotų.
* Manto patobulinimas: galima kreminės kiaušinienės užtepti ant skrebučių, uždėti riekelę pomidoro ir dar pabarstyti picos prieskoniais.