Mačia arbata – naudingų medžiagų ir energijos šaltinis
Nors daugeliui teko girdėti egzotiškosios mačia arbatos pavadinimą, neretam ji vis dar neįprastas ir neskanautas gėrimas. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai sako, kad ši Japonijoje populiari arbata turi daug naudos sveikatai bei imuniteto stiprinimui. Todėl įprastą rytinės kavos ritualą kartais vertėtų pakeisti garuojančiu mačia arbatos puodeliu.
Pasak dr. Editos Gavelienės, pasirinkę japonišką mačia arbatą ne tik paįvairinsime savo mitybos racioną, bet ir sustiprinsime organizmą.
Kai dienos metu pritrūksta energijos, papildomą kavos puodelį taip pat galima pakeisti garuojančia mačia arbata, tačiau dr. E. Gavelienė primena, kad šioje arbatoje yra didesnis kofeino kiekis nei įprastoje kavoje.
Paruošti egzotiškąją arbatą gali kiekvienas
Prekybos tinklo kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad nors tradicinis japoniškosios mačia arbatos paruošimas ir gėrimo ritualas turi ilgaamžes tradicijas, patiems šią arbatą pasigaminti namuose visai nesudėtinga.
„Mačia arbata dažniausiai ruošiama dviem skirtingais būdais – užplikant mačia arbatos miltelius ir juos gerai išplakant specialia šluotele arba gėrimą papildomai pagardinant šiltu pienu. O mačia „latte“ galima gaminti tiek su įprastu pienu, tiek su augaliniu gėrimu. Ruošiant šią arbatą svarbiausia miltelius užpilti karštu, bet neverdančiu vandeniu, kurio temperatūra siektų apie 70–80 laipsnių šilumos. Taip pat lengviau išplakti šios arbatos miltelius padės speciali šluotelė arba rankinis plaktuvas“, – vertingais patarimais dalijasi L. Barčaitė.
Kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose siūlo namuose pasigaminti ir mačia tiramisu, kuris leis pasimėgauti netikėtais skoniais.
Jums reikės:
3 vnt. kiaušinių;
500 g kreminio sūrio;
250 g kiaušinių sausainiai (damų piršteliai);
100 g cukraus;
2 šaukštai romo ar konjako (Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove);
1 šaukštas kakavos miltelių;
1 šaukštelis vanilinio cukraus;
Matcha žaliosios arbatos miltelių papuošimui.
Gaminimo eiga:
* Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų į atskirus dubenėlius.
* Į kiaušinių baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir šaukštą cukraus ir išplakite iki standumo.
* Į kiaušinių trynius suberkite likusį cukrų ir išplakite.
* Į išplaktus kiaušinių trynius sudėkite kreminį sūrį ir gerai išmaišykite.
* Į masę supilkite išplaktus baltymus ir vėl išmaišykite.
* Sumaišykite mačia arbatą su romu ar konjaku.
* Pamerkite sausainius į arbatos ir alkoholio mišinį ir padėkite ant formos dugno.
* Užtepkite šiek tiek kremo ant sausainių sluoksnio ir pakartokite procesą.
* Mentele išlyginkite viršutinį pyrago sluoksnį arba palikite norimą tekstūrą.
* Tortą padėkite į šaldytuvą 6-8 valandoms.
Skanaus!