Varškės ledų populiarumo priežastis paprasta – gamyba yra lengva, nereikalauja jokių ypatingų kulinarinių įgūdžių ar specialių preparatų. Dar geriau tai, kad pakaks vos kelių ingredientų, o svarbiausias produktas – varškė – yra tiek naudingas organizmui, tiek nebrangus.

„Varškė yra vertingas visaverčių baltymų šaltinis. Jame yra nepakeičiamųjų aminorūgščių, t. y. tokių, kurių organizmas pats negali pasigaminti, todėl jų reikia gauti su maistu. Jos žmogui labai svarbios, nes dalyvauja kuriant naujas ir atstatant pažeistas ląsteles. Taip pat varškėje rasime magnio, kalio, cinko, vitaminų A, D ir E. Taip pat – daug B grupės vitaminų, kurie, be kita ko, atsakingi už tinkamą nervų ir imuninės sistemų veiklą“, – pranešime žiniasklaidai vardija prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė.

Tiesa, varškėje yra mažiausiai kalcio iš visų pieno produktų. Norint patenkinti organizmo paros poreikį šiam elementui (800-1200 mg), reikėtų suvalgyti beveik 1 kg varškės.

Varškės ledai – skanūs ir paprasti

Norint pasigaminti gardžių naminių varškės ledų, galima naudotis vienu iš dviejų populiariausių receptų. Pagal pirmąjį, reikės 500 g varškės ir 60 ml medaus. Antrasis receptas siūlo medų pakeisti 120 ml klevų sirupo.

„Gamyba – paprastesnė nei paprasta. Tereikia gerai sumaišyti abu ingredientus. Tą padaryti ranka bus nemenkas iššūkis, todėl verčiau naudoti maisto trintuvą: bus ir gerokai lengviau, ir konsistencija geresnė. Ledų masė tuomet bus lyg aksominė. Gerai sutrynus, tereikia masę supilti į formą ir užšaldyti. Po valandos skanėstas bus paruoštas patiekti“, – pataria V. Juodkazienė.

Priklausomai nuo to, ką mėgstate – arba ko turite namuose, ledus galima skaninti įvairiais priedais. Pavyzdžiui, įdėti porą šaukštų riešutų sviesto, pagardinti anakardžių riešutais, sausainių ar šokolado gabalėliais, bananais, uogomis, sirupu, vanilės ekstraktu ar uogiene.

Ar varškės ledai yra sveiki?

Varškė yra vertingas produktas, tačiau dažnam gali kilti klausimas – ar jos pagrindu paruošti ledai gali būti laikomi sveikesne alternatyva tradiciniams pieno skanėstams?

„Atsakymas iš dalies priklauso nuo Jūsų pasirinkimo – pavyzdžiui, žemės riešutų sviestas ar sausainiai padidins deserto kaloringumą. Jeigu pridėsite daug cukraus turinčių sirupų, teliks mažai varškės naudos sveikatai“, – pažymi V. Juodkazienė.

Jeigu nepersistengsite su priedais, šis desertas bus gerokai sveikesnis už įprastinius ledus. Juose bus mažiau kalorijų, angliavandenių ir pridėtinio cukraus, o bus daugiau baltymų. Todėl desertas saikingai gali būti valgomas ir tų, kurie turi problemų su padidintu cukraus kiekiu kraujyje.

„Norint sveikatai kuo palankesnio deserto, vertėtų ypatingą dėmesį skirti ingredientų kokybei. Rinkitės neriebią gerą varškę, kokybišką medų, venkite dirbtinių dažiklių ar labai perdirbtų priedų. Jeigu negalite be šokolado – verčiau rinkitės geros kokybės juodąjį, o ne pienišką. O dar geriau – gardinimui naudokite migdolus, kitus riešutus arba jau parduotuvėse pasirodančias šviežias uogas. Visgi svarbu nepamiršti, kad tai yra desertas, todėl kaip ir viskam gyvenime, čia būtinas saikas“, – sako prekybos tinklo „Iki“ atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)