Ar sukirmiję grybai – valgomi?
Ar žinojote, kad baravykas paąžuolis gali padėti gydytis nuo alkoholizmo? J. Kasparavičius pasakoja, kad tai skanus grybas, kurį galima valgyti drąsiai, tačiau jei išgersite nors taurelę alkoholinio gėrimo prieš ar po šio grybo, jus supykins.
Pasiteiravus, ką garsus mikologas mano apie sukirmijusius grybus, ar juos galima valgyti, m. daktaras atsakė: „Skonio reikalas. Nors sako, kad galite apsinuodyti, tačiau tokių faktų neteko girdėti“.
Padeda nuo ligų
„Šį grybą mūsų liaudies medicinoje naudojo šimtmečiais, bet ne valgymui – kitais tikslais. Jis turi nuskausminančių savybių. Žinoma, šiais laikais tikrai yra stipresnių analgetikų, todėl jis tokios reikšmės nebeturi. Be to, juos jau išmokome auginti ir patys. Yra įmonių, kur jų galima net ir užsisakyti. Seniau poniabūdes duodavo gimdyvėms, trindavo nuo artrito skaudančius sąnarius, šonus ir kitas vietas. Dabar jas dažniausiai valgo žalias – profilaktiškai“, – pasakojo J. Kasparavičius.
Radus šių grybų miške ir norint jų paragauti, visų pirma reikėtų gerai nuvalyti ir pašalinti odelę. O tada atsivers lyg želės pavidalo apvalkalas, kuriame rasite embrioną. Visos šios dalys (tiek apvalkalas, tiek vidus) yra valgomos, todėl drąsiai galite jų paragauti neapdorotų ar pasibarstę pipirais ar druska.
Taip pat šioje laidoje kulinaras Alfas Ivanauskas pristatė traškių keptų bulvių su baravykų padažu ir tinginio su varškės sūreliais receptus, o šunų rubrikoje daktarė Viktorija Tvaranavičiūtė atskleidė karščiausią naujieną: kodėl šunų maiste jau naudojami ir vabzdžiai?
Daugiau įdomybių apie grybus galite pamatyti čia: