Rinkdami geriausius iš geriausių akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.
Iš anksto paaiškėjus, kad geriausias praėjusių metų restoranas „Stebuklai“ šiais metais atsidūrė 11-oje vietoje, o antrą vietą praėjusiais metais užėmęs „Dublis“ nukrito į 22-ąją, šiųmetis nugalėtojas daug kam buvo tikra staigmena.
Toks įvertinimas buvo gana netikėtas ir pačiam L. Čeprackui, kuris visus susirinkusius sveikino per ekraną tiesiogiai iš Ispanijos. „Gastronomikos“ įvertinimą renginio metu L. Čepracko deleguotai restorano komandai įteikė projekto iniciatoriaus UAB „Švyturys-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.
Restoranas laimėtojas – netipiška vieta Lietuvos kontekste
Šiais metais reitinge triumfavusi „Gastronomika“ yra unikalus restoranas Lietuvos kontekste, veikiantis tik labai ribotą laiką lyginant su kitais, tačiau nuo pat pirmos atsidarymo dienos įvardintas kaip aukščiausio lygio „fine dinning“ su kūrybišku polėkiu ir požiūriu į gastronominę kultūrą.
Ketvirtadieniais ir penktadieniais (išskyrus vasarą) „Gastronomikoje“ vyksta degustacinės vakarienės, kurių metu lankytojai ragauja išskirtinių šefo L. Čepracko sukurtų patiekalų. Meniu čia kinta kas kelis mėnesius ir kaskart turi vis kitą temą.
Tokios degustacinės vakarienės skatina žmones pamiršti, ką jie mėgsta ir ko nevalgo. Juk jeigu šefas suteiktų galimybę rinktis, svečias iki galo nepatirtų emocijos, kurią nori perteikti vienas ar kitas „Gastronomikos“ meniu. Neretai čia žmonės yra drąsinami peržengti savo įsitikinimus ir leistis į naujus potyrius. Taigi Liutauras kaskart kurdamas šio restorano meniu parduoda ne maistą, o emociją ir akivaizdu, kad tokio pobūdžio vieta šiemet tapo ryškiausiu gastronominiu hitu visoje Lietuvoje.
„Gastronomika“ yra įkurta buvusios radijo detalių gamyklos patalpose. O norint surasti šią vietą, teks paklaidžioti, nes lauke nėra iškabos. Taip išvengiama bereikalingų prašalaičių.
Geriausiųjų trisdešimtukas
Į geriausiųjų penketuką šiemet pateko Martyno Praškevičiaus „Džiaugsmas“ (2 vieta), ryškiausias debiutas Kaune – „Nüman“ (3 vieta), antrus metus iš eilės stabiliai 4 vietoje įsitvirtinę Vytauto Samavičiaus „Monai“ Klaipėdoje ir Vilniuje bei pajūryje veiklą vystantis Žemaičių šeimos restoranas „Šturmų švyturys“ (5 vieta).
6 vieta. „Dine“ (Vilnius)
Restorano vadovai Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
Restorano šefas Žilvinas Laurinėnas
Virtuvės tipas – „fine dining“
7 vieta. „Sweet Root“ (Vilnius)
Šefas Justinas Misius
Vadovas Sigitas Žemaitis
Virtuvės tipas – metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė
8 vieta. „Gaspar's“ (Vilnius)
Šefas Gaspar Fernandes
Vadovas Gaspar Fernandes
Virtuvės tipas – moderni virtuvė, įkvėpta Indijos
9 vieta. „IDW Esperanza Resort“ (Trakai)
Šefas Justinas Kapkovičius
Vadovė „IDW Esperanza Resort“ direktorė Inga Grajauskienė
Virtuvės tipas – moderni kūrybiška
10 vieta. „Momo Grill“ (Klaipėda)
Šefai Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius
Vadovas Kristina Samavičienė
Virtuvės tipas – grill&bar
11 vieta. „Stebuklai“ (Vilnius)
Šefai Martynas Praškevičius ir Nerijus Plešanovas
Vadovas Martynas Praškevičius
Virtuvės tipas – grill & bar
12 vieta. „uoksas“ (Kaunas)
Šefas Artūras Naidenko
Vadovė Odeta Naidenko
Virtuvės tipas – naujoji lietuviška virtuvė
13 vieta. „Palanga“ (Palanga)
Šefai Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė
14 vieta. „Somm“ (Vilnius)
Šefas Egidijus Lapinskas
Vadovai Egidijus Lapinskas, Arminas Darasevičius
Virtuvės tipas – vyno baras
15 vieta. „Ti'ana“ (Vilnius)
Šefas Jaroslavas Girdzijevskis
Vadovas Renatas Jauniškis
Virtuvės tipas – Viduržemio virtuvė
16 vieta. „Nerija“ (Nida)
Šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas
Vadovai Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
Virtuvės tipas – europietiška virtuvė
17 vieta. „Bizarre“ (Vilnius)
Šefas Gilles Dumont
Vadovas Rimgaudas Kunstmonas
Virtuvės tipas – Pan-Asian-Peru (pirmas aukštas), pasaulio virtuvė (antras aukštas)
18 vieta. „Sofa de Pancho“ (Vilnius)
Šefai Martynas Maciulevičius, Vitalis Čižauskas ir Andrius Maciulevičius
Vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė
Virtuvės tipas – įkvėptas Meksikos
19 vieta. „Onorė“ (Palanga)
Šefas Bernardas Anužis
Vadovai Ingryda ir Ignas Grušniai
Virtuvės tipas – šiuolaikinė europietiška
20 vieta. „Saint Germain“ (Vilnius)
Šefas Gediminas Švenčionis
Vadovas Dainius Vasiliauskas
Virtuvės tipas – prancūziška virtuvė
21 vieta. „Imperial“ (Vilnius)
Šefas Viačeslavas Jančas
Vadovai Romualdas Jackevičius ir Olegas Vasinas
Virtuvės tipas – klasikinė virtuvė
22 vieta. „Dublis“ (Vilnius)
Šefas – „Dublio“ komanda
Vadovas Nielsas Peteris Pretzmannas
Virtuvės tipas – braserija ir „fine dining“
23 vieta. „Monte Pacis“ (Kaunas)
Šefas Rokas Vasiliauskas
Vadovė Indra Ramanauskienė
Virtuvės tipas – moderni pasaulio virtuvė su vaikystės nostalgija
24 vieta. „Da Antonio“ (Vilnius)
Šefas Dmitrijus Babenko
Vadovai Antonio ir Asta Meschino
Virtuvės tipas – moderni itališka virtuvė
25 vieta. „Rib Room“ (Vilnius)
Šefas Svajūnas Jarmala
Vadovė Inga Jarmalė
Virtuvės tipas – šonkaulinė, europietiška virtuvė
26 vieta. „Telegrafas“ (Vilnius)
Šefas Javieras Lopezas
Vadovas Nicolas Renouf
Virtuvės tipas – moderni europietiška virtuvė
27 vieta. „Rise“ (Vilnius)
Restorano vadovas Egidijus Lapinskas ir Arminas Darasevičius
Restorano šefai Jurgis Ražinskas ir Andrius Žiliukas
Virtuvės tipas – sušių restoranas
28 vieta. „Velvetti“ (Druskininkai)
Šefai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Vadovai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Virtuvės tipas – šeimos restoranas
29 vieta. „Pušų paunksnėje“ (Palanga)
Šefės Antanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
Vadovas Feliksas Untulis
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė
30 vieta. „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)
Šefas Jevgenijus Volkovas
Vadovė Raimonda Repšytė
Virtuvės tipas – naujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje
Kas balsuoja?
Šis projektas yra tęstinis ir jo tikslas – sujungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą bendram balsavimui. Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja per 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“. Prie projekto partnerių šiemet prisijungė ir Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos. Projekto iniciatorius – „Švyturys“.