Produktai:
- 1,6 kg višta
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 2 morkos
- 2 saliero stiebai
- 1 česnakas
- alyvuogių aliejus
- 1 citrina
- sauja šviežių žalumynų – čiobrelių, rozmarinų, lauro lapų
Kaip gaminti:
1. Išimkite vištą iš šaldytuvo likus pusvalandžiui iki kepimo, kad ji sušiltų iki kambario temperatūros.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 240 laipsnių Celsijaus.
3. Švariai nuplaukite daržoves – lupti nereikia. Česnako galvutę suskaidykite į skilteles, jas palikite neluptas.
4. Daržoves, svogūnus ir česnako skilteles sudėkite į didelės kepimo skardos vidurį, apšlakstykite aliejumi.
5. Apšlakstykite vištą aliejumi, įtrinkite jūros druska, maltais juodaisiais pipirais. Uždėkite vištą ant daržovių.
6. Atsargiai smailaus peilio galiuku subadykite citriną ir įdėkite ją į vištos vidų kartu su sauja žalumynų.
7. Pašaukite kepimo skardą į orkaitę ir iš karto sumažinkite kaitrumą iki 200 laipsnių Celsijaus. Kepkite 1 val. 20 min.
8. Jei norite išsikepti bulvių ir daugiau daržovių (pvz., salierų gumbų) – pašaukite jas likus 45 min. iki vištos kepimo pabaigos.
9. Praėjus pusei kepimo laiko, vištą pabadykite peiliu. Jei daržovės atrodo sausokos, įpilkite į kepimo skardą truputį vandens, kad jos nepridegtų.
10. Kai višta iškeps, išimkite skardą iš orkaitės, o vištą padėkite ant lentos, apdenkite folija, užklokite virtuviniu rankšluostėliu ir palikite maždaug 15 min., kol pagaminsite daržovių padažą.
11. Metas supjaustyti vištą. Nupjaukite sparnelius, juos pasmulkinkite ir sudėkite į daržovių padažą, kad jo skonis būtų ryškesnis. Atsargiai įpjaukite tarp šlaunelių ir krūtinėlės. Per sąnarius nupjaukite šlauneles.
12. Perpjaukite tarp šlaunelių ir kulšelių – turėsite keturias porcijas. Sudėkite šias dalis ant lėkštės.
13. Dabar metas supjaustyti likusią vištą. Aštriu peiliu perpjaukite krūtinėlę perpus, šias dalis supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
14. Galiausiai nuplėškite rankomis mėsą nuo likusių dalių. Turi likti karkasas ir lėkštė su skaniais, sultingais vištienos gabalėliais, kuriuos patieksite su padažu ir keptomis daržovėmis.