„Šylant orams, vietoje kasdienio šiltos kavos puodelio, ieškome alternatyvų. Norintiems suderinti kofeiną ir įveikti vasaros karštį, puikiai tiks šaltos kavos gėrimai. Juk kava nėra tik šaltųjų sezonų gėrimas. Kai norisi atsigaivinti ir pasilepinti saldumu, tinkamai parinkus derinius ir priedus, toks gėrimas netgi atstos desertą“, – sako parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ ilgametis darbuotojas, kavos ekspertas Aidas Jankauskas.
Pasak A. Jankausko, jei šaltos kavos gėrimams pagaminti naudojama tradiciniu būdu – kavos aparato pagalba ar tiesiog užpylus maltą kavą karštu vandeniu – paruošta kava, ji išlaiko balansą tarp saldaus ir rūgštaus skonių. Toks jos gaminimo būdas taip pat padeda greičiau atsiskleisti aromatui ir skoniui. Dėl to su ja vos paruošus šaltus gėrimus, galima skanauti ir mėgautis visomis skoninėmis savybėmis.
„Karštu oru norint pasilepinti espreso kava, rinkitės gaivų jos variantą – paskaninkite griežinėliu žaliosios citrinos, ledukais ir jau galite mėgautis gaivinančiu gėrimu. Kofeino kiekis jame nebus pakitęs, tuo pačiu užplūs maloni vėsa.
Ieškant vasariškų ar egzotiškų skonių, galima derinti iš skirtingais poskoniais pasižyminčių pupelių paruoštas kavas su įvairiais sirupais ir limonadais, įberti šviežių uogų ar vaisių griežinėlių. Smaližiams neabejotinai patiks šalti gėrimai su pienu, plakta grietinėle, karamele ar pagardinti įvairiais skanumynais, pavyzdžiui, šokoladu, – derinių įvairovę trumpai apžvelgia kavos ekspertas. – Namie pagamintą šaltą kavą puikiausiai galima pasiimti su savimi termose, kuriame ji net ir po kelių valandų išliks šalta, nepraras skonio.“
Kavos ekspertas rekomenduoja išmėginti šiuos 5 greitai paruošiamus šaltos kavos gėrimus.