„Artėjant gražiausioms metų šventėms savo projekto sekėjus nutariau nukelti į mažą svajonę, kaip galėtų atrodyti žiemiška iškyla – šaltukas apsnigtame miške, karšti garuojantys griliaus patiekalai, romantiškos lemputės ir stilingas automobilis su palapine ant stogo bei geriausiais draugais. Kas taip nenorėtų?“ – apie apsnigtame miške įgyvendintą fotosesiją pasakoja fotografas.
Ypač žiemiškus patiekalus šį kartą ant griliaus paruošė Svetlana Vaganova, restorano „Habit“ ir desertinės „Atostogos“ įkūrėja. Šie patiekalai puikiai tiks šventiniu laikotarpiu išbandyti su draugais ar šeima.
Užkandžiui S. Vaganova siūlo ant griliaus keptas midijas, moliuskus ir jūros šukutes, pagrindiniam – sodraus skonio Marselio žuvienę „Boiullabaisse“, desertui – populiariuosius prancūziškus pyragėlius madlenas su pistacijomis, o gėrimui – netradicinį baltą karštą vyną.
Midijos, moliuskai ir šukutės ant griliaus
Kiek: 4 žmonėms
Sudėtingumas: lengva
Reikės:
- apie 1 kg midijų ir moliuskų
- 4–8 vnt. jūrų šukučių
- mėgstamo vyno
Čili aliejui:
- 200 ml alyvuogių aliejaus
- čili pipiro
Peletrūno aliejui:
- 200 ml alyvuogių aliejaus
- 30 g šviežio peletrūno
Gaminimas:
- Midijas ir jūrų šukutes apipilkite vynu ir kepkite keramikinėje kepsninėje 200°C temperatūroje ant grotelių apie 5 minutes.
- Paruoškite čili aliejų: alyvuogių aliejų sumaišykite su smulkiai kapotu čili pipiru, leiskite pastovėti valandą.
- Paruoškite peletrūno aliejų: alyvuogių aliejų sumaišykite su peletrūnu ir užvirinkite iki 60°C, atvėsinkite ir leiskite pastovėti valandą.
- Keptas midijas ir jūrų šukutes patiekite su paruoštais aliejais.
Marselio žuvies sriuba (Bouillabaisse)
Kiek: 4 žmonėms
Sudėtingumas: vidutiniška
Sultiniui:
- 1 kg raudonos ir baltos žuvies
- 500 g langustino šarvų
- 50 g ryžių
- 250 ml balto vyno
- 50 ml konjako
- 2 šalotinių svogūnų
- 2 morkų
- 1 pankolio
- pusės česnako
- 1 citrinos
- 2 saliero stiebų
- 3 pomidorų
- žiupsnio įvairių prieskoninių žolelių
- 50 g pomidorų pastos
- 1 arbatinio šaukštelio čili pipirų
- 1/4 arbatinio šaukštelio šafrano
Sriubos garnynui:
- 6 šukučių
- 6 langustinų
- 500 g midijų
- 300 g jūros velnio (arba kitokios baltos žuvies filė)
- 300 g lašišos
Rouille padažui:
- 2 skiltelių česnako
- 2 žiupsnelių šafrano
- 2 kiaušinių trynių
- 200 ml alyvuogių aliejaus
- pusės arbatinio šaukštelio kajeno pipirų
- pusės arbatinio šaukštelio paprikos miltelių
- pusės arbatinio šaukštelio druskos
Gaminimas:
- Paruoškite sultinį. Visas daržoves stambiai supjaustykite, citriną padalinkite į 4 dalis,
- česnako nelupkite.
- Viską apkepinkite ant vidutinės ugnies alyvuogių aliejuje maždaug 15 minučių.
- Supilkite baltą vyną ir konjaką, padidinkite ugnį ir išgarinkite skystį.
- Sudėkite pomidorų pastą ir prieskonius, viską gerai karamelizuokite.
- Vėliau įpilkite 3 litrus šalto vandens ir virkite valandą.
- Per tą laiką padarykite „rouille“ padažą. Išplakite kiaušinių trynius ir lėtai pilkite į besiplakančius trynius išlydytą sviestą.
- Kai padarysite masę iš kiaušinio trynių ir sviesto, atskirai sutrinkite kitus ingredientus, kurie skirti padažui, iki vientisos masės ir sudėkite į kiaušinio-sviesto masę.
- Paruoštą sultinį sutrinkite trintuvu ir perpilkite per smulkų sietelį. Sriubos garnyrui skirtus langustinus, midijas ir šukutes apkepinkite ant griliaus. Žuvies filė supjaustykite stambiais gabaliukais, pasūdykite ir apšlakstykite citrinos sultimis.
- Pavirkite sultinyje 3–5 min. pridėkite jūros gėrybių nuo griliaus ir patiekite.
- Ant grilyje pakepintos bagetės uždėkite padažo „rouille“, upėtakio ikrų ir valgykite kartu su sriuba.
Baltas karštas vynas
- 1 l balto vyno
- 3 anyžių
- 10 gvazdikėlių
- 5 cinamono lazdelės
- 3 vanilės ankštys
- 5 vnt. kardamono
- Žiupsnelis muskato riešuto
- 1 apelsino žievės
- 200 ml natūralių obuolių sulčių
- 3 arbatinių šaukštelių medaus
- papuošimui: apelsino puselės
Gaminimas:
Vyną su prieskoniais pašildykite, bet jokiu būdu neleiskite jam užvirti. Palikite pastovėti valandą, geriausia - per naktį. Vėliau prieš patiekiant jį pašildykite ir įdėkite apelsino puseles.
Madlenos su pistacijomis
Kiek: 4 žmonėms
Sudėtingumas: lengva
Madlenoms:
- 60 g miltų
- pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 55 g sviesto
- 50 g pistacijų pastos
- 10 g medaus
- 10 g cukraus (galima rudojo)
- 1 kiaušinio
- 45 g balto cukraus
Karamelei:
- 380 g cukraus
- 20 g gliukozės
- 400 g 35 proc. riebumo grietinėlės
- 290 g sviesto
- 2 g vanilės
- 4 g stambios druskos
Gaminimas:
- Prieš kepdami madlenas, jų specialią formą ištepkite kambario temperatūros sviestu ir įdėkite į šaldiklį.
- Miltus persijokite į dubenį ir gerai išmaišykite su kepimo milteliais.
- Ištirpdykite sviestą, į jį sudėkite pistacijų pastą, medų ir rudąjį cukrų.
- Į maišytuvo indą dėkite kiaušinį ir 45 g cukraus ir maišykite pradžioje vidutiniu greičiu, po to – greitai, kol gerai išsiplaks. Į šią masę atsargiai supilkite miltus, kepimo miltelius, išmaišykite. Tada supilkite ištirpdytą sviestą su kitais ingredientais ir išmaišykite mentele.
- Supilstykite masę į madlenų formą ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Kepkite iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Iš formos madlenas išimkite dar šiltas.
- Paruoškite karamelę. Užvirkite grietinėlę, gliukozę ir vanilę. Keptuvėje išlydykite cukrų, kol ims karamelizuotis. Supilkite karštą grietinėlę. Atvėsinti viską iki 40°C ir įmaišyti sviestą bei druską. Masę sutrinkite trintuvu ir atvėsinkite šaldytuve.
- Madlenas apšlakstykite karamele.
Fotografas R. Daskevičius jau visus metus rengia vis naujas netikėtas maisto fotosesijas ir iliustruoja vis kito žymaus virtuvės šefo patiekalus, skirtus vakarienei su draugais, taip parodydamas įvairias maisto fotografijos galimybes ir siūlydamas vis naujas idėjas, kaip galėtų atrodyti draugų šventė.
Projektą „52 kartai“ galima sekti R. Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje www.52kartai.lt, socialiniuose tinkluose „Facebook“ (@52kartai) ir „Instagram“ (@52times).