Atsiųstame pranešime pateikiami geriausių ir garsiausių pasaulio kulinarų kalėdinio kalakuto receptai.
Jamie Oliverio kalėdinis kalakutas
„Kalėdos turi būti smagios, todėl šis receptas labai lengvas ir nesukels papildomų rūpesčių“, – sako vienas garsiausių pasaulio kulinarų J. Oliveris.
Kalakutu galėsite pavaišinti 10 svečių.
Gaminimas truks apie 4 valandas.
Ingredientai:
- 5 kg geros kokybės kalakutienos
- alyvuogių aliejus
- jūros druska
- šviežiai malti juodieji pipirai
- 1 mandarinas
- kelios šakelės rozmarino
- 2 svogūnai
- 2 salierai
- 2 morkos
Įdarui:
- alyvuogių aliejus
- 2 svogūnai
- jūros druska
- šviežiai malti juodieji pipirai
- ½ arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
- keletas šakelių saliero
- 300 g kiaulienos faršo
- 1 didelė sauja džiūvėsėlių
Paruošimas:
1. Ištraukite kalakutą iš šaldytuvo maždaug prieš valandą, kad gaminant jis būtų kambario temperatūros. Nuplaukite ir nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu.
2. Ištrinkite kalakutą alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
3. Kol ruošite įdarą, įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
4. Ant vidutinės ugnies pakepkite svogūnus, kol jie suminkštės, užberkite druskos ir pipirų, iškepus atvėsinkite dideliame inde.
5. Sumaišykite kalakutienos faršą su džiūvėsėliais, keptais svogūnais ir muskatu.
6. Sudėkite į kepimo indą stambiai pjaustytas daržoves.
7. Į kalakuto vidų sukiškite faršo ir svogūnų mišinį, įdėkite perpus perpjautą mandariną ir rozmarino.
8. Uždėkite kalakutą ant daržovių, apdenkite folija (tik kalakutą) ir kepkite apie 35–40 min. per kilogramą. 5 kilogramus iškepsite maždaug per 3–3½ valandas.
9. Po 2½ valandos nuimkite foliją ir kepkite toliau.
10. Iškepus patikrinkite stambiausią kalakuto vietą peiliu, jei mėsa dar neiškepusi, kepkite toliau.
Gordono Ramsay kalėdinis kalakutas
Kalakutu galėsite pavaišinti 8–10 svečių.
Ingredientai:
- apie 5–5,5 kg kalakuto (geriausia augintas laisvėje arba ekologiškas)
- jūros druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
- 2 svogūnai
- 1 citrina
- 1 česnako galva
- 2 lauro lapai
- alyvuogių aliejus
- 8 juostelės rūkyto bekono
Citrinų, petražolių ir česnako sviestas:
- 375 g sviesto, kambario temperatūros
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- smulkiai supjaustyta citrinos žievelė ir 2 mažų citrinų sulčių
- 3 česnako skiltelės, nuluptos ir susmulkintos
- maža saujelė petražolių (tik lapai – supjaustyti)
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220° C. Tuo tarpu paruoškite žolelių sviestą.
2. Ištrinkite kalakuto vidaus ertmę druska ir pipirais, tada įdėkite pjaustytus svogūnus, citriną, česnakų skilteles ir 2 lauro lapus.
3. Rankomis atlaisvinkite odą ant krūtinės iš abiejų paukščio galų, kad galėtumėte užpilti sviesto po oda. Pakartokite tą patį su ant kojų esančia oda.
4. Pusę sviesto mišinio supilkite po oda, įmasažuokite ir ties krūtine įkiškite du lauro lapus.
5. Įdėkite kalakutą į kepimo indą krūtine į viršų. Visą odą ištepkite likusia sviesto dalimi. Pabarstykite druska ir pipirais bei pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
6. Pakepkite kalakutą 10–15 min., tuomet ant krūtinės uždėkite bekoną. Po dar 15 min. apšlakstykite kalakutą jau nubėgusiomis sultimis į kepimo indą, pakartokite tai 3–4 kartus.
7. Toliau kepkite 180 ° C temperatūroje, 30 min kilogramui.