„Tikiuosi, mėgsiu stintas iki tol, kol jų dar bus. Kuo toliau, tuo jų mažiau, tuo mažiau jos kvapnios. Neatsimenu metų, kad nebūčiau stintų paragavęs porą trejetą kartų per sezoną.
Kai ateinu į turgų, visada aplankau žuvų saloną. Jeigu stintų kaina neparbloškia, pasiimu kilogramą ar pusantro. Namuose aš vienas tikras žuvų mėgėjas, nors kai iškepu (kepti man patinka), atsiranda ir daugiau tokių. Kepu su ikriukais, šiek tiek pavoliojęs kukurūzų miltuose.
Kartą per sezoną stintų gali pavalgyti daugelis žmonių, žinoma, neprisipirkti kelioms dienoms, ir dar pasimarinuoti. Aišku, kainų kilimas didžiulis, bet viskas brangsta, tad kaip nebrangs stintos.
Žuvį valgau bent porą ar net trejetą kartų per savaitę. Pati skaniausia man yra kepta plekšnė, gerokai apskrudusi, aišku, stintos taip pat apskrudusios.“
„Šiemet jų kažkaip neužtikau, nepavalgiau ir negaliu paaiškinti, kodėl. Žinoma, jos yra pasidariusios nesvietiškai brangios. Bet problema ne ta. Juk nereikia jų valgyti kiekvieną dieną kaip duonos.
Esu Senojo turgaus lankytoja. Jame yra likusi viena parduotuvėlė, į kurią įeiti nemalonu: ir aplinka, ir pardavėjos nemalonios, visur netvarka, smirdi. Gal ir dėl to šiemet esu be stintų. Ten, kur parduotuvėje viskas estetiška ir gražu, ir kainos gražios. Esu iš tų pirkėjų, kuriems atrodo, kad jeigu stintos brangesnės, tai ir geresnės. Jeigu nusiperki kokių nors paprastesnių, pigesnių žuvų ir kepi, Jėzus Marija, prasmirsta visas butas ir dar gatvė.
Aš galėčiau žuvį valgyti bent jau kartą per savaitę, o Valentinas – ne, jam užtenka kartą per tris mėnesius. Žuvų kainos, žinoma, didelės, bet perkant pagal Valentino norus visi gali pasimėgauti.“
Audronis TRAKUMAS, pianistas, koncertmeisteris
„Aš nežuvinis. Galiu apsieiti be stintų. Yra tokių žmonių, kurie alpsta dėl jų, o aš, jeigu žmona nuperka, pasikepam, valgau. Žinau, kad tai brangios žuvys, bet kiek kainuoja, neįsivaizduoju.
Esu kaime gimęs, kaime augęs, ten stintų nebūdavo. Mes augome „ant vėdarų, lašinių“. Maisto atžvilgiu esu tradicinis, mamos ir babos išauklėtas. Man sunku įkišti ką nors naujo: jokių varlių, sraigių, austrių. Esu dirbęs Emyratuose jūrų gėrybių restorane, bet jos manęs nežavėjo.
Valgau tik šviežią žuvį, man neįkiši jokios iš turgaus ar parduotuvės nupirktos šaldytos, šiek tiek smirstelėjusios. Dabar esu Tenerifėje, tai mes visą laiką valgome žuvį. Sykį plaukėm į Baltijos jūrą su draugais, pats pagavau menkę ir nustebau, kokia ji skani, visai ne tokia, kokią mama parnešdavo iš krautuvės.
Pas mus turguje, kai įeini į žuvų paviljoną, smirdi žuvimi, o turėtų nebūti jokio kvapo. Pasirodo, žuvys turi kvepėti vandeniu. Esu įsitikinęs, kad pas mus yra per daug šaldytos žuvies.“
„Labai patinka stintos, bet šią žiemą dar neragavau. Arba turguje pažiūrėdavau, kad dar labai mažos, arba, pamačiusi kainas, suprasdavau, kad reikia dar šiek tiek palaukti. Kainos tikrai „nesveikos“. Buvo gal 12 eurų už kilogramą, o pernai – 7 ar 8 eurai. Dvigubai pabrango. Nemėgstu tiek, kad tiek mokėčiau.
Perku jas Naujajame turguje. Pernai radom feisbuke skelbimą, kad žvejai patys vežioja po mikrorajonus, tai kelis kartus nusipirkome iš jų tiek, kad dar ir prisimarinavome.
Stintos – tokios žuvys, kurių nereikia niekuo perkrauti. Dedu citrinpipirių, druskos, miltų ir aliejaus – ir viskas. Jos pačios turi skonį, o marinuotos išvis fantastiškos.“
„Gyvendamas šiame krašte negaliu pasakyti kitaip, nei kad mėgstu stintas. Šią žiemą dar nevalgiau. Aš ne iš tų žmonių, kurie būtinai turi pavalgyti stintų, galiu ir apsieiti. Nusiperku, jeigu pasitaiko, specialiai neinu ieškoti. Jos kaip gintaras – pasitaiko, randi, nepasitaiko, žinai, kad jų yra.
Kokios jų kainos, net nežinau. Šiemet dar nepirkau.
Galiu gyventi be žuvies, bet ją mėgstu. Valgau nei daug, nei mažai, galima sakyti, vidutiniškai. Skaniausia man būna ta žuvis, kurią tuo metu valgau. Kartkartėmis pasidžiaugiu ir jūrų gėrybėmis.“
„Šią žiemą valgiau tik praeitų metų pačios marinuotų stintų. Mes per sezoną būtinai paragaujame jų. Labai mėgstu. Mano vyras juokauja, kad aš jas labai pedantiškai valau. Tai ypatingo skonio ir kvapo žuvis.
Savaitgaliais būname šeimos sodyboje Uostadvaryje prie Atmatos upės. Kartais ir vyrui pasiseka sugauti žuvų, jų galima nusipirkti iš kaimynų. Retkarčiais patys išsirūkome nusipirkę didmeninėje parduotuvėje kokių nors retesnių, sakykime, kokių ungurių. Žuvis ant mūsų stalo būna 2-3 kartus per savaitę.“