Žino savo klaidas – sieks jas ištaisyti

„Žinau klaidas, kurias padariau dalyvaudamas kulinarijos olimpiadoje prieš ketverius metus. Dalyvaudamas individualioje rungtyje turėjau patiekti 5 patiekalų meniu ir 4 skirtingus vieno kąsnio užkandžius 6-iems žmonėms. Jei prie mano sultinio tuo metu niekas iš teisėjų neprisikabino, pastabų sulaukiau dėl karšto patiekalo. Jis, pasak teisėjų, atrodė atskiri vieno kąsnio užkandžiai – pritrūko jų apjungimo. Suprantu, kad patiekalas turi būti vientisas, apjungtas padažu, kremu ar kitu elementu, pavyzdžiui, daržove“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja virtuvės šefas Jaroslav Orševski.

Antra varžybų dalyvių daroma klaida, kurią jis pats pastebi, – šabloniškumas: „Varžybų dalyviai labai dažnai patiekalus puošia gamindami dekorą iš to, ką turi, ką gali gauti, o taip būti originaliu sunku. Stengiuosi būti kitokiu ir turėti tai, ko dar niekas nematė. Šiuo tikslu jau susitariau su uošviene, kuri atspausdins plastikines 3D formeles. Į jas supylęs silikoną, turėsiu papuošimo formą – tam tikrą labirintą, kurį panaudosiu žuvies musui patiekti.“
Orševski ir Kapkovičius

Originalumo šefas Jaroslav Orševski sieks ir patiekalus patiekdamas originaliose, specialiai konkursui pagamintose lėkštėse. „Jau pavasarį nuvežiau vienai menininkei pavyzdines lėkštės, kad galėtų išsimatuoti dydį. Ji pagamino lėkštes vadovaudamasi Salvadoro Dali paveikslo „Atminties atkaklumas“ tematika. Originali lėkščių forma man leis perteikti tiek tirpstančio laiko, tiek tirpstančių ledynų, globalinio atšilimo mintį. Vieną iš patiekalų patieksiu ant apverstos lėkštės, kuri akivaizdžiai perteiks bėgančio vandens idėją – atrodys, jog ji tikrai tirpsta, tįsta, bėga“, – planais po paskutinės šiais metais Tvaraus maisto akademijos pamokos, kurioje kartu su šefu Justinu Kapkovičiumi dalinosi žiniomis bei patirtimi su būsimais virtuvės profesionalais, dalinosi šefas.
Tiesa, teisėjai lėkščių, kuriose patiekiami patiekalai, ir stalo puošybos elementų nevertina, kaip ir patiekalų neragauja – jų skonį vertina tik pagal jų aprašą. „Patiekalų aprašas turi būti labai dailus, įmantrus, išsamus, lyg koks pasakojimas – priešingybė tam, kokius patiekalų pristatymus valgiaraštyje šiuo metu ypač pamėgę Lietuvos restoranai: lakoniškus, vos kelių žodžių, pagrindinių ingredientų paminėjimus“, – sako penktą kartą „IKA Culinary Olympics“ dalyvausiantis Jaroslav Orševski.

Nors dalyvaus individualioje rungtyje – vyks su komanda

Nors patiekalų aprašymų dar neturi, jis jau žino, kad jo 5 patiekalų meniu sudarys sultinys, vegetariškas užkandis, žuvies užkandis, karštas patiekalas ir desertas. Vienas iš J. Orševski vieno kąsnio užkandžių, kurių iš viso keturis privalo patiekti individualioje rungtyje dalyvaujantys virtuvės meistrai, bus saldus: „Praeitą kartą dalyvaudamas kaip užkandį patiekiau vyšnią, įdarytą balzamiko svogūnais. Teisėjams patiko, kad skonis buvo saldus. Nors pagal mane, jis nebuvo saldus, bet buvo kitoks. Šį kartą vieną iš užkandžių bandysime padaryti saldų.“

Šioje užduotyje Jaroslav’ui padės drauge į Štutgartą vyksianti konditerijos meistrė Dovilė Valentienė. Be jos vyks ir Jaroslav padės virtuvės šefas Darius Dabrovolskas, kuris konkursui paruoštus patiekalus dengs želatina: „Pagaminti patiekalai turi stovėti 13-14 val. bei atrodyti gražiai tiek tik pagaminti, tiek praėjus daug laiko. Todėl kiekvienas patiekalas turi būti padengtas želatina po 3 kartus, o tai taip pat reikia mokėti tinkamai atlikti“. Pasak J. Orševski, nors varžybose rungiasi individualūs šefai, į jas vykstama ne po vieną, o su komanda. Į Štutgartą taip pat keliaus ir olimpiadoje dalyvaus virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas. Jose pirmą kartą kaip teisėja dalyvaus virtuvės meistrė Vita Brūzgienė.

Sulaukti teisėjų sprendimų, pasak Jaroslav Orševski, – vienas sunkiausių momentų dalyvaujant kulinarijos varžybose. „Varžybose dalyvauji dvi dienas. Vieną jų ruošiesi. Tuomet laukia labai trumpa naktis, kai, jei pavyksta, pamiegi kelias valandas, ir vėl ryte pradedi ruoštis. Antroji diena baigiasi tik tada, kai baigiasi konkursas. Antrosios dienos rytą paruoši patiekalus pristatymui, tuomet dar turi susitvarkyti, nes virtuvė būna kaip po sprogimo – nieko neįmanoma rasti, pats pasiruošti ir paprastai kaip zombis važiuoji į apdovanojimus. Jaudulys, žinoma, didžiulis: lauki ir nežinai, kada tave pakvies, o kai pakviečia, – iki paskutinės minutės nežinai, kokį medalį laimėjai, gal tik diplomą, o gal nieko“, – pasakoja virtuvės šefas.

Sunkiausia – rasti laiko ir įtikti sau

Jis atviras – kai olimpiadoje dalyvavo prieš 4 metus ir užlipęs ant scenos išgirdo „sidabras“ – nusikeikė: „Norėjau daugiau. Iš kitos pusės turėjau net 4 metus tobulėti, kelti sau naujus tikslus, ieškoti galimybių, dairytis idėjų.“
Orševski ir Kapkovičius

Jų virtuvės šefas ieško dalyvaudamas konkursuose, taip pat internete, soc. tinkluose: „Važiuoji į varžybas, matai žmones, kurie dalyvauja. Kartais matai jų klaidas, o kartais – tai, kas tave iš tiesų nustebina ir patinka. Daug idėjų matau internete, išsisaugau po gabaliuką, elementą. Jų pilnas telefonas – kai reikia, pasižiūriu, panaudoju.“
Nors lėkštes jau turi, ir dalį patiekalų, kuriuos gamins olimpiadoje, žino, šefas Jaroslav Orševski neslepia – labiausiai trūksta laiko: „Tai vienas sunkiausių dalykų, ruošiantis varžyboms. Ir dabar žinau, kad per mažai skiriu laiko pasiruošimui, bet likus kelioms savaitėms visas jėgas ir laiką tam atiduosiu. Antras sunkiausias momentas – įtikti sau. Niekada sau neįtiksi. Nesiliauji su savimi kovoti.“ Su komanda „IKA Culinary Olympics“ varžybose du kartus bronzą ir individualioje rungtyje sidabrą iškovojęs Jaroslav šį kartą sieks aukso.

Didžiausios ir seniausios kulinarijos varžybos vyks 2024 m. vasario 2-7 dienomis Štutgarte, Vokietijoje. Pirmą kartą pasaulinė IKA kulinarijos paroda organizuota dar 1900 metais, olimpiados vardas varžyboms suteiktas 1992-aisiais. Paskutinį kartą olimpiada organizuota prieš ketverius metus – 2020-aisiais. Joje dalyvavo 67 šalys iš viso pasaulio, tarp jų – Lietuva, bendras dalyvių skaičius siekė 1800.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją