Žino savo klaidas – sieks jas ištaisyti
„Žinau klaidas, kurias padariau dalyvaudamas kulinarijos olimpiadoje prieš ketverius metus. Dalyvaudamas individualioje rungtyje turėjau patiekti 5 patiekalų meniu ir 4 skirtingus vieno kąsnio užkandžius 6-iems žmonėms. Jei prie mano sultinio tuo metu niekas iš teisėjų neprisikabino, pastabų sulaukiau dėl karšto patiekalo. Jis, pasak teisėjų, atrodė atskiri vieno kąsnio užkandžiai – pritrūko jų apjungimo. Suprantu, kad patiekalas turi būti vientisas, apjungtas padažu, kremu ar kitu elementu, pavyzdžiui, daržove“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja virtuvės šefas Jaroslav Orševski.
Originalumo šefas Jaroslav Orševski sieks ir patiekalus patiekdamas originaliose, specialiai konkursui pagamintose lėkštėse. „Jau pavasarį nuvežiau vienai menininkei pavyzdines lėkštės, kad galėtų išsimatuoti dydį. Ji pagamino lėkštes vadovaudamasi Salvadoro Dali paveikslo „Atminties atkaklumas“ tematika. Originali lėkščių forma man leis perteikti tiek tirpstančio laiko, tiek tirpstančių ledynų, globalinio atšilimo mintį. Vieną iš patiekalų patieksiu ant apverstos lėkštės, kuri akivaizdžiai perteiks bėgančio vandens idėją – atrodys, jog ji tikrai tirpsta, tįsta, bėga“, – planais po paskutinės šiais metais Tvaraus maisto akademijos pamokos, kurioje kartu su šefu Justinu Kapkovičiumi dalinosi žiniomis bei patirtimi su būsimais virtuvės profesionalais, dalinosi šefas.
Nors dalyvaus individualioje rungtyje – vyks su komanda
Nors patiekalų aprašymų dar neturi, jis jau žino, kad jo 5 patiekalų meniu sudarys sultinys, vegetariškas užkandis, žuvies užkandis, karštas patiekalas ir desertas. Vienas iš J. Orševski vieno kąsnio užkandžių, kurių iš viso keturis privalo patiekti individualioje rungtyje dalyvaujantys virtuvės meistrai, bus saldus: „Praeitą kartą dalyvaudamas kaip užkandį patiekiau vyšnią, įdarytą balzamiko svogūnais. Teisėjams patiko, kad skonis buvo saldus. Nors pagal mane, jis nebuvo saldus, bet buvo kitoks. Šį kartą vieną iš užkandžių bandysime padaryti saldų.“
Sulaukti teisėjų sprendimų, pasak Jaroslav Orševski, – vienas sunkiausių momentų dalyvaujant kulinarijos varžybose. „Varžybose dalyvauji dvi dienas. Vieną jų ruošiesi. Tuomet laukia labai trumpa naktis, kai, jei pavyksta, pamiegi kelias valandas, ir vėl ryte pradedi ruoštis. Antroji diena baigiasi tik tada, kai baigiasi konkursas. Antrosios dienos rytą paruoši patiekalus pristatymui, tuomet dar turi susitvarkyti, nes virtuvė būna kaip po sprogimo – nieko neįmanoma rasti, pats pasiruošti ir paprastai kaip zombis važiuoji į apdovanojimus. Jaudulys, žinoma, didžiulis: lauki ir nežinai, kada tave pakvies, o kai pakviečia, – iki paskutinės minutės nežinai, kokį medalį laimėjai, gal tik diplomą, o gal nieko“, – pasakoja virtuvės šefas.
Sunkiausia – rasti laiko ir įtikti sau
Jų virtuvės šefas ieško dalyvaudamas konkursuose, taip pat internete, soc. tinkluose: „Važiuoji į varžybas, matai žmones, kurie dalyvauja. Kartais matai jų klaidas, o kartais – tai, kas tave iš tiesų nustebina ir patinka. Daug idėjų matau internete, išsisaugau po gabaliuką, elementą. Jų pilnas telefonas – kai reikia, pasižiūriu, panaudoju.“
Didžiausios ir seniausios kulinarijos varžybos vyks 2024 m. vasario 2-7 dienomis Štutgarte, Vokietijoje. Pirmą kartą pasaulinė IKA kulinarijos paroda organizuota dar 1900 metais, olimpiados vardas varžyboms suteiktas 1992-aisiais. Paskutinį kartą olimpiada organizuota prieš ketverius metus – 2020-aisiais. Joje dalyvavo 67 šalys iš viso pasaulio, tarp jų – Lietuva, bendras dalyvių skaičius siekė 1800.