Vienos varškėtis nuo kitų sūrio pyragų skiriasi tuo, kad neturi tešlos pado, tačiau mainais paprastai jame yra daug džiovintų vaisių, o kartais jis gaminamas ir visai be jų. Bet kokie pakeitimai, kurie atsirado laikui bėgant, modifikavo Vienos varškėčio receptą, tačiau šie pakeitimai taip pat prisidėjo prie sūrio pyragų vystymosi. Įvairaus pavidalo varškės pyragai yra vieni populiariausių desertų pasaulyje.
Jums reikės:
1 kg varškės,
2 šaukštų krakmolo arba 1 pakelio vanilės skonio plikyto kremo miltelių (budyń),
250 g cukraus pudros,
200 g sviesto,
6 kiaušinių,
20 g vanilinio cukraus,
1 apelsino,
100 g razinų arba kitų norimų džiovintų vaisių,
žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
* Varškę pertriname mediniu šaukštu per sietelį.
* Sviestą ištirpiname ir truputį atvėsiname.
* Į varškės masę supilame trynius, ištirpintą sviestą.
* Suberiame krakmolą arba plikyto kremo miltelius, razinas, įtarkuojame apelsino žieveles, išspaudžiame apelsino sultis ir įberiame vanilinį cukrų bei druską.
* Pabaigoje iki stangrumo išplakame baltymus su cukraus pudra ir labai švelniai išmaišome su varškės mase. Viską sudedame į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą.
* Pašauname į iki 110 °C temperatūros įkaitintą orkaitę, nustatome temperatūrą iki 160 ° C ir kepame apie valandą, kol gražiai apskrus.
* Valgome tik kitą dieną, nes pyragas turi sutvirtėti, tuomet išlaiko formą ir gerai pjaustosi.