Jei pirksite krevetes su kiautu, 4–6 asmenims jų reikės maždaug 200 g daugiau, nei nurodyta recepte. Jei gaminsite 6 asmenims, galite išsivirti ir visą stiklinę ryžių, bet 4 asmenims trijų ketvirtadalių ar net pusės stiklinės, jei stiklinė yra gana didelė, tikrai užteks.

Dar geriau, jei dalį ryžių pakeisite virtomis daržovėmis. Recepte jau yra poro, bet čia galima panaudoti ir virtas morkas arba keptas cukinijas, šparagines pupeles ir žaliuosius žirnelius arba apkeptus pievagrybius – tiesiog tai, ką rasite šaldytuve arba šaldiklyje.

Porcijos: 4–6

Reikės:

3/4 stiklinės ilgagrūdžių ryžių
1 gana nemažo poro, apie 240 g
2 skiltelių česnako
2 šaukštų sviesto
400 g krevečių, jau išgliaudytų
gero žiupsnio kajeno arba čili pipiro
2 šaukštų miltų
350 ml šilto vištienos arba daržovių sultinio, maždaug pusantros stiklinės
3 šaukštų grietinės
1–2 šaukštų garstyčių
3 šaukštų citrinos sulčių
80 g tarkuoto sūrio
druskos

Gaminimas:

Ryžius apliekite dvigubu kiekiu vandens, pasūdykite ir išvirkite.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
Porą gerai nuplaukite, supjaustykite smulkiais griežinėliais. Česnaką sukapokite kuo smulkiau.
Gilesnėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, kepkite jame porus ant lengvos ugnies 6–8 minutes, kol šie kaip reikiant suminkštės.
Suberkite smulkintus česnakus ir krevetes, pakaitinkite dar minutėlę. Tada pagardinkite druska, geru žiupsniu kajeno ar kitų aštrių pipirų.
Viską apiberkite miltais, tada apliekite šiltu sultiniu ir gerai išmaišykite, kaitinkite, kol padažas sutirštės.
Įmaišykite grietinę ir vieną šaukštą garstyčių. Paragaukite – jei garstyčios yra gana aštrios, gal pakaks ir vieno šaukšto, o jei norisi daugiau skonio, dėkite ir dar vieną šaukštą. Padažą pagardinkite citrinos sultimis ir nukelkite nuo ugnies.
Virtus ryžius suberkite į ne itin didelį apkepo indą, paskleiskite tolygiai ant dugno. Ant viršaus supilkite padažą, apiberkite tarkuotu sūriu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, kol sūris ištirps ir truputį pagels. Mėgaukitės, kai tik ištrauksite iš orkaitės.