Kas yra „Michelin“ žvaigždutė?

„Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams, kuriuose gaminami išskirtiniai patiekalai. Vertinama atsižvelgiant į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per jo virtuvę, ir, kas ne mažiau svarbu, nuoseklumą visame meniu ir laikui bėgant.

Ar „Michelin“ žvaigždės yra kasmetiniai apdovanojimai?

Taip. Ieškodami naujų žvaigždučių, nuolat iš naujo vertiname jau esamus restoranus, siekdami užtikrinti, kad svečiams būtų siūlomas toks pat aukštas maisto gaminimo lygis.

Ar restorano apipavidalinimas ir (arba) stilius yra vienas iš veiksnių skiriant žvaigždutę?

Ne. „Michelin“ žvaigždė suteikiama už patiekalą lėkštėje ir už nieką kitą. Restorano stilius ir jo oficialumo ar neoficialumo laipsnis neturi jokios įtakos apdovanojimui.

Kas yra teisėjai? Kas priima sprendimus?

Sprendimus priima garsieji anoniminiai „Michelin“ inspektoriai – visi yra etatiniai darbuotojai, buvę restoranų ir viešbučių specialistai. Kai restorane valgo keli inspektoriai, jie aptaria savo patirtį ir priima galutinį sprendimą.

Kiek kartų valgote restorane prieš suteikdami jam žvaigždutę?

Tiek, kiek reikia, kad susidarytume išsamų vaizdą. Skiriant „Michelin“ žvaigždes labai svarbu nuoseklumas, todėl turime būti tikri, kad kiekvieną kartą apsilankę restorane klientai gaus tokio pat aukšto lygio patiekalus. Įvairūs inspektoriai restoranuose lankosi visais metų laikais: tiek pietų, tiek vakarienės metu, tiek savaitgalį, tiek darbo dienomis.

Ką užsisakote?

Per metus stengiamės suvalgyti kuo daugiau patiekalų, nes mums reikia paragauti kuo daugiau šefo darbų. Turime būti tikri, kad visi iš virtuvės atkeliaujantys patiekalai nuolat yra aukšto lygio.

Valgote vienas ar dviese?

Įvairiai. Kartais valgome vieni, kartais dviese, o kartais net ir grupėje. Tačiau galutinius sprendimus vis tiek visada priimame kolektyviai.

Kiek inspektoriams svarbi tarptautinė patirtis?

Labai svarbi. Visi inspektoriai siunčiami į įvairias pasaulio šalis, kad apsilankytų ir paragautų patiekalų tose šalyse, kuriose šiuo metu rengiame „Michelin“ gidus. Taip užtikrinama, kad visi inspektoriai vertintų pagal tuos pačius standartus ir turėtų tuos pačius atskaitos taškus. Tai yra, kad „Michelin“ žvaigždutė turi reikšti tą patį ir turėti tą pačią vertę nepriklausomai nuo to, kurioje pasaulio vietoje ji yra.