Thekitchn.com siūlo išbandyti cukinijų duoną – ji saldi lyg desertas, o kartu suvalgysite nemenką porciją daržovių.
Kaip gaminama cukinijų duona?
Cukinijų duona – greitai iškepama saldi duona, į kurią dedama daug cukinijų. Ji šiek tiek primena bananų duoną. Cukinijų duona neturi cukinijų skonio, nebus justi ir cukinijų gabalėlių. Cukinijų duonos skonis švelnus salsvas, tekstūra minkšta.
Maži kepaliukai iškeps greičiau, dideliems kepti skirkite 10 min. daugiau.
Kaip skaniai iškepti cukinijų duoną. Pagrindiniai etapai:
- Susmulkinkite cukiniją ir nusunkite skystį. Sudėkite tarkuotą masę į švarų virtuvinį rankšluostį ir nusunkite, o paskui sumaišykite su kitais komponentais.
- Ingredientus cukinijų duonai maišykite taip, kaip keksams: drėgnus ir sausus produktus reikia sumaišyti atskirai, o tada sudėti ir sumaišyti visus kartu. Tada cukinijų duonos kepaliukai bus lengvi, ne per drėgni. Išsunktą cukinijų masę sumaišykite su sausais komponentais, paskui sudėkite skystus produktus.
- Iškepusius kepaliukus padėkite ant šono pravėsti – tada kepaliukai bus minkštesni, o šonai traškūs (ypač gerai taip vėsinti, jei cukinijų duoną ketinate užšaldyti).
Kaip patiekti ir kaip laikyti cukinijų duoną
Cukinijų duoną gardžiausia valgyti dar kiek šiltą, užtepus sviesto, tad jei valgote seniau keptą, atšildytą, paskrudinkite riekeles skrudintuvėje.
Cukinijų duoną, įvyniotą į kepimo popierių, galite laikyti kelias dienas kambario temperatūroje. Jei norite turėti atsargų, užšaldykite ją šaldiklyje.
Cukinijų duonos receptas (2 kepaliukai)
Reikės:
- aliejaus arba sviesto patepti kepimo formoms
- 2 vidutinio dydžio cukinijos
- 3 stiklinės miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės
- 1/4 šaukštelio muskato riešuto miltelių
- 1 šaukštelio druskos
- 2 kiaušinių
- 1 stiklinės cukraus
- 1/2 stiklinės rudojo cukraus
- 3/4 stiklinės alyvuogių arba rapsų aliejaus
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
- jei norite, galima pridėti 1 stiklinę smulkintų riešutų, 1 stiklinę razinų arba 1 stiklinę šokolado drožlių
Taip pat jums reikės:
- 2 pailgų formų duonai
- didelio dubens
- burokinės tarkos
- virtuvinio rankšluosčio
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Nulupkite cukinijas, galiukus nupjaukite. Sutarkuokite cukinijas burokine tarka. Turėtų išeiti maždaug 3 stiklinės tarkuotų cukinijų masės.
- Nusunkite cukinijas – sudėkite masę į švarų virtuvinį rankšluostėlį ir nuspauskite. Stenkitės išsunkti kuo daugiau skysčio.
- Atskiruose dubenyse sumaišykite birius ir skystus produktus. Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, tarkuotą citrinos žievelę, maltą muskato riešutą, druską. Kiaušinius, abiejų rūšių cukrų, aliejų ir vanilės ekstraktą sumaišykit kitame dubenyje.
- Į miltų masę sudėkite nusunktas tarkuotas cukinijas (ir kitus priedus, jeigu jų dėsite). Ant viršaus užpilkite skystų produktų tešlą, viską išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite tešlą į dvi kepimo formas.
- Iškepkite cukinijų duoną. Kepkite apie 45–50 min. Įbedus dantų krapštuką turite ištraukti jį sausą. Duonos kepalėliai turėtų įgauti gelsvai rusvą spalvą, o jų konsistencija turėtų būti tokia, kad spustelėjus atšoktų.
- Kai cukinijų duonos kepalėliai po 10 min. pravės, uždėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
Pastabos:
- suvynioti į sviestinį popierių ar sandarioje dėžėje laikomi cukinijų duonos kepalėliai gali išbūti kambario temperatūroje kelias dienas.
- Juos taip pat galite suvynioti į foliją ir užšaldyti. Šaldiklyje galima laikyti iki trijų mėnesių. Išėmę iš šaldiklio per naktį palaikykite šaldytuve, kad atitirptų, arba 20 min. – šiltoje orkaitėje.
- Vietoje tarkuotos citrinos žievelės galima įberti cinamono – tada duonos skonis bus vasariškesnis, gaivesnis.
- Jei norite, kepkite keksiukų formelėse, įklokite jas į jas kepimo popieriaus ir kepkite 16–18 min. Iš šio kiekio iškepa 24 cukinijų bandelės.