Meilės išraiška kepiniais

Vaikystėje, norint kažkam atsidėkoti ar pasveikinti, piešiami įvairūs piešiniai, užsiimama kūrybinėmis veiklomis, kuriomis išreiškiame savo emocijas. Tačiau maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė-Naidzinavičė jau vaikystėje meilę išreikšdavo per įvairius kepinius, desertus, taip norėdama nustebinti ne tik savo šeimą, bet ir draugus.

„Meilę maistui jutau visada, ją turbūt paveldėjau iš savo šeimos moterų – mamos ir močiutės. Močiutė visą gyvenimą dirbo virtuvėje, o mama ilgus metus buvo namų šeimininkė, todėl su tėčiu buvome gerokai išlepinti – namuose mūsų laukdavo naminiai pusryčiai, pietūs ir vakarienė.

Kadangi kasdien nelabai ir gamindavau, dar paauglystėje mano kepiniai buvo meilės išraiška – pyragus ir kitus kepinius kepdavau įvairioms progoms, norėdama pasveikinti draugus ir artimuosius“, – pasakoja G. Žutautaitė-Naidzinavičė.

„Pusryčiams“ gimimas

Įtemptais studijų metais Gabrielė pastebėjo, kad pusryčiai buvo vienintelis metas, kai buvo ramu, norėjosi šį laiką skirti sau.

„Dėl įtempto dienos grafiko pusryčiai buvo vienintelis ramus mano dienos metas, kurį įsimylėjau. Tokiu būdu rytais ėmiau eksperimentuoti su įvairiais pusryčių patiekalais, juos rodyti savo draugams socialiniuose tinkluose, o jie paskatino sukurti tinklaraštį ir savo pusryčių lėkštėmis dalytis su visais. Tinklaraštį todėl ir pavadinau „pusryčiams“ – nes tai apie ryto valgius“, – sako puslapio įkūrėja.

Pusryčiai dažnai vadinami svarbiausiu dienos valgiu – taip iš pat ryto organizmas aprūpinamas visomis reikalingomis medžiagomis ir gaunamas pliūpsnis energijos puikiai dienos pradžiai.

Gabrielė apie pusryčių svarbą nedaugžodžiauja: „Jei manyčiau, kad pusryčiai nesvarbu, tikrai nekurčiau tinklaraščio“ ir prideda, kad ryte pavalgiusi pusryčius geriau jaučiasi visą dieną – tampa produktyvesnė, nekamuoja noras užkandžiauti.

Tinklaraštininkė kviečia rytus pradėti ne tik skaniai ir sveikai, bet ir sočiai, jog būtumėte pasiruošę nuversti kalnus ir dalijasi TOP 3 vasaros pusryčių receptais.

Tinklaraštininkė kviečia vasaros rytus pradėti ne tik skaniai, bet ir sveikai.

TOP 3 vasaros pusryčių receptai

Turkiški kiaušiniai

Gaminimo trukmė: 10 minučių.
Porcijos: 1.

Ingredientai:

– 6-7 v. š. graikiško jogurto;
– 1 česnako skiltelė;
– švieži krapai, petražolės ir kiti mėgstami žalumynai;
– 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
– 1 v. š. sviesto;
– 0,5 a. š. saldžiosios paprikos miltelių;
– 0,5 a. š. rūkytos paprikos miltelių;
– 1 (arba 2) kiaušinis;
– ciabatta arba sourdough duona.

Gaminimo eiga:

1. Į dubenėlį dedu jogurtą, įtarkuoju/įspaudžiu skiltelę česnako, įmaišau smulkiai pjaustytus žalumynus (aš naudoju krapus ir svogūnų laiškus, bet tikrai tinka mėta, petražolė). Palieku skonius susigerti.

2. Paruošiu kiaušinį – jį iškepu, arba išverdu. Jeigu kepu, tai kiaušinį įmušu į su alyvuogių aliejumi įkaitintą kepuvę ir kepu, kol baltymas iškepa, o trynys lieka skystas. Jeigu jį verdu be lukšto, mažam prikaistuvyje užverdu vandenį, o kiaušinį įmušu į mažą puodelį arba indelį. Vandeniui užvirus, prisuku ugnį iki silpnos, kad vanduo neburbuliuotų ir atsargiai (laikydama indelį/puodelį prie pat vandens) įleidžiu kiaušinį. Verdu 3,5–4 minutes, išvirusį kiaušinį dedu ant sauso popierinio ar medžiaginio rankšluosčio, kad nuvarvėtų.

3. Įkaitinu keptuvę, ištirpinu sviestą su alyvuogių aliejumi. Dedu prieskonius, šiek tiek pakepu, kol sviestas paruduoja ir prieskoniai „ištirpsta“.

4. Serviruoju. Dubenėlyje sluoksnis jogurto, centre išvirtas arba iškeptas kiaušinis, aplink padažas, ant viršaus žalumynai. Šalia būtina prisikąsti ciabattos ar sourdough duonos!

Granola su grūdėta varške

Galima valgyti su bet kokiomis kombinacijomis, autorės mylimiausia – apelsininė granola.
Gaminimo trukmė: 15-20 minučių.

Porcijos: 1 stiklainis.

Ingredientai:

– 1,5 stiklinės avižinių dribsnių;
– 0,5 stiklinės mėgstamų riešutų ar džiovintų vaisių (aš naudojau tiesiog turėtą parduotuvinį mix’ą);
– 3 v. š. chios sėklų;
– 2 apelsinų žievelė;
– 1,5 a. š. cinamono;
– 0,5 a. š. kardamono;
– 0.5 a. š. imbiero;
– geras žiupsnis druskos;
– 3 v. š. sviesto;
– 3 v. š. klevų sirupo.
Gaminimo eiga:
1. Iš anksto įkaitinu orkaitę iki 180C.
2. Ištirpinu sviestą, sumaišau su klevų sirupu, atsidedu į šoną.
3. Į dubenį suberiu visus sausus ingredietus. Ant viršaus užtarkuoju apelsinų žievelę, sudedu prieskonius. Viską gerai išmaišau.
4. Į sausų ingredientų dubenį supilu sviesto ir klevų sirupo masę, išmaišau.
5. Granolą paskirstau skardoje nestoru sluoksniu, kepu orkaitėje apie 10-15 min., kol gražiai paruduoja. Mano patarimas – kas 5 minutes granolą šiek tiek pamaišyti, kad toliau apskrustų.
Skaniausia valgyti šiltą su jogurtu, apelsino gabaliukais ir klevų sirupu, o atvėsusią galima laikyti stiklainiuose ar kituose sandariuose induose – taip ją bus galima valgyti savaitę.

Šokoladiniai bananų blynai

Ingredientai:

1 gerokai sunokęs bananas;
120 g miltų / 120 g = viena 250 ml stiklinė miltų. Aš gaminau su kvietiniais, bet laisvai galima dalį ar visą kiekį pakeisti avižiniais arba viso grūdo kvietiniais miltais. Tik svarbu nepamiršti, kad avižiniai ir viso grūdo miltai geriau sugeria skystį – jų reikės kiek mažiau;
1 a.š. kepimo miltelių;
2 v. š. tamsios kakavos;
200 ml augalinio pieno / Beveik pilna stiklinė (pilna stiklinė yra 250 ml). Aš naudojau naminį avižų pieną, tačiau tiks bet koks kitas augalinis pienas arba tiesiog vanduo;
2 v. š. kokosų arba bet kokio kito aliejaus;
1 v. š. agavų sirupo ar kito mėgstamo saldiklio;
Žiupsnis druskos;
Šlakelis vanilės esencijos.

Gaminimo eiga:

* Sutrinkite bananą iki vientisos masės. Atskirame dubenyje išmaišykite sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius bei kakavą.

* Kombaine ar dideliame dubenyje išmaišykite bananą, augalinį pieną, saldiklį, vanilės esenciją, druską, aliejų. Iš kelių kartų suberkite sausus ingredientus, lengvai išplakite, bet nepermaišykite.

* Patepkite keptuvę nedideliu riebalų kiekiu (geriausia tai daryti servetėle), įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies. Kepkite blynus iš abiejų pusių po kelias minutes, kol viršus gražiai apkeps.

* Patiekite su mėgstamu džemu, jogurtu, klevų sirupu ar šviežiais vaisiais, uogomis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją