Pasveikinkite naują vietą – „SeaSon”
Tad su džiaugsmu pristatau ir sveikinu dar vieną kokybiškų jūros gėrybių ir žuvies vietą – „SeaSon”, save pristatančią kaip Fish & Seafood deli.
Tai nedidelė maisto vietelė / kioskelis, įsikūręs sostinės miesto centre esančiame „Downtown Food Hall”. Jūros gėrybes siūlančių vietų Lietuvoje ar Vilniuje, be abejo, jau yra, bet dar vos tik kelios. Didžioji dalis aštuonkojų, krevečių, kalmarų bei kitų gėrybių atsiduria restoranų meniu tarp visų kitų patiekalų.
„Aš noriu tuos pakankamai brangius restoraninius patiekalus perkelti į mažiau formalų lygmenį. Čia didžiausias dėmesys skiriamas pačiam produktui ir jo kokybei. Naudoju druską, pipirus, naminį sultinį bei salsas, stengiuosi atskleisti tikrą skonį. Be to, čia nereikia mokėti už prabangaus stiklo taures, staltieses ar prašmatnius įrankius”, – pasakojo šefas.
Jūros gėrybės – geriausias afrodiziakas
Nors ir keliuose metruose, ten visgi pasijunti lyg būtum atvykęs į kurį tai Ispanijos ar Portugalijos turgų, akyse raibuliuoja šviežios jūros gėrybės, o savo gomuryje jau jauti tą malonų umami sūrumą.
Martynas Maciulevičius, kuris pastaruosius kelis metus yra ispaniško restorano „El Mercado” šefas (prieš tai dirbo „Sofa de Pancho”, „Čiop Čiop” bei Norvegijoje), vis daugiau keliaudamas po Ispaniją, įsimylėjo jūros gėrybes. Tad su skoniais nesipykstantis ir gamybos procesų virtuvėje valdymu neturintis šefas, nutarė atverti jūros gėrybių langelį.
„Pavalgius jūros gėrybių ar žuvies – jautiesi neapsunkęs, bet gerai pavalgęs. Be to, man patinka natūralūs skoniai, tikras produktas, truputį pagardintas salsa ir pakeptas ant grilio. Čia tai ir sujungiu”, – sakė jis.
Itin daug prasiplėsti nemėgstantis šefas trumpai ir aiškiai atskleidė vietos filosofiją. Čia ne tik šviežios, vietoje apdorojamos jūros gėrybės, bet ir naminis aioli padažas (mažiau aitrus, nes naudojamas keptas, o ne šviežias česnakas) prie jų, keliais būdais ruoštos naminės bulvytės, įvairios salsos ir šviežios salotos.
„Kiekvieną savaitę turime ir papildomą meniu. Kaip pavyzdžiui, pasta mėgėjams siūlome pastos su jūros gėrybėmis, siūlome paskanauti mūsų midijomis ir, be abejo, ceviche”, – meniu pristatė šefas.
Čia ceviche – perujietiško ir ispaniško ruošimo būdų derinys. Ceviche su leche de tigre – vilkešeris (gali būti ir kuri kita žuvis) gardinama svogūnu, jalapenu, kalendra, laimo sultiniu bei naminiu sultiniu. Žuvis marinuojama minimum dvi valandas, o kartais netgi parą. Mat taip atsiskleidžia tikroji ceviche prigimtis.
Viskas gramais
Maitinimo principas čia paprastas – jeigu nesirenkate iš savaitės meniu, susikurkite patiekalą patys. Išsirenkate norimas valgyti gėrybes: krevetes (čia jų pateikiame kelių dydžių ir kelių rūšių, pvz. Australijos ir pan.), kalmarus, vėžius, žuvį, tuną, aštuonkojį (Martynas atsirinko, kad jam gardžiausi Maroko krantuose netoli Ispanijos gyvenantys) ar austres. Tuomet pasirenkate būdą, kuriuo jums jas apdoroti: valgysite žalią (pvz. austres), jums išvirti, iškepti ant grilio ar norite gruzdintų. Padažą ir salsą gausite, prisiderinkite bulvytes: šviežias virtas švelnia patrintas ar naminius bulvių traškučius, užsispauskite citrinos ar laimo sulčių ir atsiraitokite rankoves. Nes kirsite, kaip dideli.
Beje, mokate už jūros gėrybių ar žuvies gramais (pateiktos 100g kainos). Kainos nuo 2 eurų už austrę iki tiek, kiek prisidėsite. Vidutiniškai savaitės patiekalai kainuoja 5.5-7 eur, o jau nemažai prikrauta jūros gėrybių lėkštė su garnyrais atsieis 8-12 eur.
Jūros gėrybių galite įsigyti ir išsinešimui.
Mano reziume
Labai gerai, labai labai patiko, labai linkiu sėkmės, labai palaikau ir labai daug kartų eisiu ten valgyti. Jeigu ir jūs, kaip aš tiesiog neadekvačiai dievinate gerai paruoštas bei kokybiškas jūros gėrybes, mėgstate turgus ir neoficialias vietas labiau nei fenci šmenci, tuomet ir ši jums patiks.