Atmosfera – lyg „Michelin“ renginy

Renginio atmosfera priminė daugiau nei prieš mėnesį toje pačioje vietoje – Pirklių klube – vykusių „Michelin“ apdovanojimų nuotaiką. Tai pripažino ir susirinkusieji į renginį, ir į sceną apdovanojimų atsimti lipę restoranų šefai. Jie teigė jaučiantys tokį pat jaudulį, drebančias kojas ir balsą.

Dar prieš renginį portale 30geriausiurestoranu.lt buvo paskelbta, kaip restoranai pasiskirstė vietomis nuo 30 iki 11. Tad vakaro metu beliko atskleisti, kas pateko į geriausiųjų dešimtuką.

Pradėdamas renginį Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis kreipėsi į susirinkusiuosius retoriškai klausdamas, kas gi laimėjo šį vakarą. Pats atsakydamas, kad laimėjo visi 30 restoranų, sukėlė audringas salės ovacijas.

„Lietuvoje yra daugiau nei 5 tūkstančiai maitinimo įstaigų, tad būti tarp 30 geriausių nėra jau toks žeminantis dalykas restoranų gyvenime“, – pastebėjo.

L. Petrukaitis priminė, kad 30-ukas buvo sugalvotas ne restoranų šefams ir net ne patiems restoranams – jis buvo sumanytas restoranų lankytojams. Kad jie turėtų informacijos, kur pavalgyti. Žinoma, pastebėjo, restoranui būti 30-uke reiškia didesnį žinomumą ir didesnį lankytojų skaičių.

2024-ųjų 30 geriausių restoranų sąrašo paskelbimas

30-uko sumanytojas neslepia kaskart po reitingo paskelbimo girdintis kalbų, kad vienas ar kitas restoranas turėjo užimti kitokią vietą, atsidurti sąraše aukščiau ar žemiau. Na o kad šiųmečių rinkimų nelemtų „Michelin“ inspektorių sprendimai, sąmoningai balsavimas už Lietuvos geriausius restoranus buvo baigtas dar iki „Michelin“ renginio.

Priminsiu, kad „Michelin“ žvaigždutes gavo 4 Lietuvos restoranai: Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes

„30 geriausių restoranų“ reitingas sudaromas jau šeštus metus ir tikime, kad jis kasmet atspindi gastronominės kultūros pokyčius ir suteikia naujų impulsų visai maitinimo sektoriaus rinkai. Kiekvienas restoranas, patekęs į TOP30, yra unikalus, turintis ryškų ir atpažįstamą savo braižą, aiškią koncepciją ir neabejotinai vertas aplankyti“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas L. Petrukaitis.

Anot jo, apžvelgiant šių metų laimėtojus, matyti kelios vis metai iš metų ryškėjančios gastronomijos tendencijos – restoranai vis labiau atsigręžia į vietinius – lietuviškus, Baltijos jūros ar Šiaurės šalių – produktus, vis dažniau nori kurti bendrumo jausmą valgant ir siūlo ne tik a la carte, bet ir degustacinių vakarienių patiekalus dalimuisi, vis daugiau gilinasi į maisto fermentavimo, brandinimo subtilybes.

„Tarp TOP30 sąrašo restoranų galima rasti pačių įvairiausių – nuo klasikinių iki derinančių vakarietiškas ir Tolimųjų Rytų tradicijas, nuo atsigręžiančių į skirtingų šalių virtuves iki siūlančių jaukų namų maistą ir neįpareigojančią atmosferą. Tikiu, kad šis reitingas yra geras gidas bet kuriam maisto mylėtojui, norinčiam patirti įvairiapusę lietuvišką gastronominę kultūrą“, – tvirtina L. Petrukaitis.

Reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“.

Penki naujokai, aštuoni senbuviai

Maitinimo rinkoje nuolat atsiranda naujų vardų, tai atspindi ir „30 geriausių restoranų“ sąrašas. Jame šiemet – penki naujokai: nuo ugnies restorano „Protėviai“, daugiausiai daržovių pagrindu patiekalus gaminančio „Augustin“, šiaurietišką žuvį serviruojančio „Elven“, Vakarų ir Kinijos bei Japonijos maisto tradicijas derinančio „HeJi“ Vilniuje iki Pjemonto virtuvės įkvėpto „ALBA bistro“ Klaipėdoje.

2024-ųjų 30 geriausių restoranų sąrašo paskelbimas

Visus šešis metus iš eilės trisdešimtuke liko aštuoni restoranai: „Da Antonio“, „Džiaugsmas“, „Dine“, „Gaspar’s“, „Momo grill“, „Monai“, „Telegrafas“, „Šturmų švyturys“.

Norint aplankyti visus reitingo restoranus šiemet reikės ne tik išvaikščioti Vilniaus Senamiestį, Naujamiestį, Užupį ir atokesnius rajonus, bet ir leistis į kelionę po Kauną, Klaipėdą, Palangą, Nidą, Ventės ragą. Kaune veikia trys, pajūryje – net penki reitingo restoranai.

Lyderių stabilumą rodo tai, kad TOP10-tuke net aštuoni restoranai liko tie patys, kaip ir prieš metus („Nineteen18“, „Džiaugsmas“, „Gaspar’s“, „Vila Komoda“, „Gastronomika“, „Arrivèe“, „Šturmų švyturys“, „Todá“ ), dalis jų – net ir lygiai tose pačiose vietose. Lyderių penketuke pasikeitė tik vienas restoranas.

2024-ųjų 30 geriausių restoranų sąrašo paskelbimas

Pirmoji vieta – vėl restoranui „Gaspar’s“

Pirmąją vietą reitinge išlaikė „30 geriausių restoranų“ sąrašo senbuvis restoranas „Gaspar’s“. Nedidelis, paties restorano šeimininko Gasparo vardu pavadintas restoranas kuria neeilinę gastronominę patirtį Lietuvoje. „Gaspar’s“ derina europietišką virtuvę su šiuolaikine indų virtuve. Dar tiksliau – su Indijos Goa regiono, iš kurio ir yra kilęs pats šefas, virtuve.

„Gaspar’s“

Per metus nuo praėjusio geriausiųjų restoranų trisdešimtuko „Gaspar’s“ DNR išlieka nepakitęs – jis ir toliau geriausiai atpažįstamas iš unikalių prieskonių, tačiau šiandienis „Gaspar’s“ jau gerokai skiriasi nuo to, į kurį būtumėte užsukę prieš metus.

„Nestovime vietoje, evoliucionuojame ir keičiamės visą laiką. Visiškai pakeitėme savo a la carte meniu – tai naujo formato meniu, kuris gali kisti kas savaitę, kas dvi ar kas mėnesį ir kuriame naudojame dar daugiau sezoninių produktų. Taip suteikiame savo nuolatiniams svečiams daugiau progų dažniau pas mus užsukt“, – kalba Gaspar Fernandes, restorane šeimininkaujantis kartu su savo žmona Kristina.

Antrąją vietą šių metų reitinge pelnė Baltijos šalių virtuvę atstovaujantis Vilniaus „Senatorių pasaže“ įsikūręs žinomo virtuvės šefo Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18“. Restorane „Nineteen18“ svečiams siūlomas 11–12 patiekalų degustacinis meniu, kuris kinta sezoniškai ir yra paremtas ingredientas iš Baltijos šalių. Pernai šis restoranas buvo ketvirtoje reitingo vietoje.

„Nineteen18“

Trečioje vietoje šiųmečiame reitinge puikiai žinomo šefo Martyno Praškevičiaus modernios vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, tiekiantis kūrybiškus patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. „Džiaugsmas“ TOP30 viršūnėje išsilaiko nuo 2017 metų.

„Džiaugsmas“

Į ketvirtą vietą palypėjęs restoranas „Vila Komoda“ pradėjo Palangos gastronominę istoriją. Restoranas, įsikūręs istoriniame unikalios architektūros pastate, menančiame Tiškevičių šeimos namus, atstovauja prancūzų-japonų virtuvei, jau kelis metus į meniu įsileidžia vis daugiau japoniškų skonių ir nebejotinai yra vertas atskiros kelionės į pajūrį.

„Vila Komoda“ atstovė

TOP5 naujokas – „Fabrikėlis“, į restoraną virtęs iš sumuštinių ir šaltibarščių kioskelio, vadovaujasi mikro sezoniškumo principais, atstovauja Baltijos šalių virtuvei ir svečius traukia neformalia atmosfera ir aplinka, kurioje dauguma daiktų ir detalių – prikelta antram gyvenimui.

 „Fabrikėlis“

Susipažinkite su visu „30 geriausių restoranų“ reitingu:

  1. „Gaspar’s“, Vilnius

  2. „Nineteen18“, Vilnius

  3. „Džiaugsmas“, Vilnius

  4. „Vila Komoda“, Palanga

  5. „Fabrikėlis“, Vilnius

  6. „Gastronomika“, Vilnius

  7. „Arrivée“, Kaunas

  8. „Šturmų švyturys“, Ventės ragas

  9. „Todá“, Palanga, Nida

  10. „Pas mus restoranas“, Vilnius

  11. „Da Antonio“, Vilnius

  12. „Pacai“, Vilnius

  13. „Amandus“, Vilnius

  14. „HeJi“, Vilnius

  15. „Elven“, Vilnius

  16. „Dine“, Vilnius

  17. „Telegrafas“, Vilnius

  18. „Saint Germain“, Vilnius

  19. „Demo restoranas“, Vilnius

  20. DIA, Kaunas

  21. „Augustin“, Vilnius

  22. „La Capital“, Vilnius

  23. „Monai“, Klaipėda

  24. „ALBA bistro“, Klaipėda

  25. „Ertlio namas“, Vilnius

  26. „Somm“, Vilnius

  27. „Pachamama Dinner Club“, Vilnius

  28. „Momo grill“, Vilnius

  29. „Numan“, Kaunas

  30. „Protėviai“, Vilnius

Kaip buvo vertinami restoranai?

Restoranai iš 60 kandidatų sąrašo bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teks už atskleistus maisto skonius.

Gero maisto akademijos nariai vertins jau rinkoje įsitvirtinusius, savo aiškų veidą ir kryptį turinčius restoranus, savo veiklą plėtojančius ne mažiau kaip šių metų kovo 1 dienos.

Restoranus vertinti turi teisę apie 100 vertintojų, tarp jų – visi restoranai-kandidatai bei žinomi ir profesionalūs HORECA industrijos atstovai.