Festivalis vyksta visame Vilniuje
Vilniuje vykstantis šaltibarščių festivalis – puiki proga prisiminti ir naujai pažvelgti į miesto gastronominį paveldą. Šventė padeda ne tik suvokti tradicinės lietuviškos sriubos kultūrą, bet ir įvairiausiomis veiklomis suteikia jai naujų spalvų. Kaip pranešime žiniasklaidai teigia Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė, tikimasi, kad šis renginys taps kasmete tradicija, visą miestą įtraukiančia į pramogų sūkurį.
„Tokio festivalio idėją brandinome gana seniai, dar prieš buvusius karantino ribojimus. Šaltibarščiai – unikali sriuba, turinti net savo spalvos pavadinimą, todėl pasirinkę tokį ryškų festivalio formatą, Vilniuje norime kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai. Ši sriuba, būdama vienu mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje, nusipelnė jai skirtos šventės šalies sostinėje. Juo labiau, kad kalbos apie šaltibarščius dėl išskirtinio skonio ir neįprastos spalvos vis plačiau sklinda svetur“, – sako I. Romanovskienė.
Geriausi šaltibarščių kostiumai bus apdovanoti
Vilnius šaltibarščių šventę kviečia minėti trankiai, pasipuošus ryškiomis spalvomis ir sriubos įkvėptais kostiumais. Vilniečiai ir miesto svečiai turi galimybę leistis nuo Bastėjos kalno specialia šaltibarščių čiuožykla. Festivalio dalyviai, pasipuošę įspūdingais kostiumais, apdovanoti.
Centrinė renginio erdvė tęsiasi nuo Bastėjos kalno iki Kūdrų parko. Erdvėje veikia vaikų zona su batutais, poilsio erdvė. Kūdrų parke rikiuojasi maisto vagonėliai, o Tymo turgaus erdvėje ir Paupio turguje renginio dalyvių laukia didžėjų pasirodymai.
Restoranai stebins įvairiais šaltibarščių desertais
Nuo šaltibarščių ledų iki specialiai festivaliui sukurtų rožinių gėrimų – šventės lankytojų laukia įvairūs desertai, susieti su tradicinės lietuviškos sriubos tematika. Vienas iš tokių – kepyklos „Patore sesės“ sukurtas šaltibarščių tortas. Pasak restorano vadovės Rasos Kalinauskaitės, ši idėja kilo išgirdus lankytojų prašymus pardavinėti tradicinę lietuvišką sriubą kepykloje.
„Torto mintis gimė vieną karštą vasaros dieną, kai mūsų klientai, užsukę deserto, vis pasiteiraudavo, ar dar nepradėjome gaminti šaltibarščių. Taip sugalvojome jiems pagaminti šios sriubos, bet torto pavidale. Tortas turi visas sudedamąsias šaltibarščių dalis, o jo pagrindui naudojame bulves. Pyragas savo skoniu primena šaltibarščius“, – pasakoja apie idėją .
Ledai – vienas iš seniausių išlikusių desertų, kuriuos dar ankstyvaisiais laikais protėviai gardino įvairiais priedais: pistacijomis, graikiniais riešutais, vengrinių slyvų žiedais. Šaltibarščių šventės proga, restoranas „Mykolo 4“ nusprendė paimprovizuoti ir sukurti tradicinės lietuvių sriubos skonio ledus. Anot restorano vadovės Zitos Rimkienės, ledai primins tikrąją sriubos versiją.
„Šaltibarščių receptas, toks, kokį valgome dabar, tikriausiai atsirado tik tarpukariu, tačiau įkvėpti jų istorijos nusprendėme pagaminti ledus, priminsiančius šią sriubą. Suprantama, tikrąjį skonį perteikti bus sudėtinga, tad improvizuodami ieškome geriausio varianto“, – apie šaltibarščių skonio ledų gamybą pasakojo Z. Rimkienė.
Įvairūs šaltibarščių įkvėpti desertai, gėrimai ir pramogos lankytojus pasitiks įvairiose kepyklėlėse bei miesto restoranuose. Pavyzdžiui, „Crustum“ festivalio metu lankytojams siūlo spurgas, atrodančias kaip šaltibarščių lėkštė, o kavinių tinklas „Vero Cafe“ kviečia išbandyti rožinę latės kavą. „Eskedar Coffee“ lankytojų laukia marškinėlių tapybos dirbtuvės ir specialus rožinis meniu.
Patirtys ir pramogos
Festivalio proga apie šaltibarščių spalvos jos atsiradimą paskaitą skaito Energetikos ir technikos muziejaus komanda. Pasak muziejaus direktoriaus Mykolo Bistricko, paskaita ne tik padės paprasčiau suprasti spalvų virsmus, bet ir paskatins moksleivių susidomėjimą karjera mokslo srityje.
„Dažnai mokslas ar technika įsivaizduojami kaip sudėtingi ir neįdomūs elementai. Įtraukiančių dirbtuvių metu, mokslą pristatome paprastai ir suprantamai. Integruodami mokslą į pramogines miesto šventes, pavyzdžiui, šaltibarščių festivalį, galime paskatinti visos visuomenės domėjimąsi STEM disciplinomis (gamtos mokslais, technologijomis, inžinerija ir matematika), didinti jų patrauklumą, ugdyti žmonių, ypatingai moksleivių, kompetencijas“, – sako energetikos ir technikos muziejaus vadovas M. Bistrickas.
Šventės metu Užupyje, Jono Meko skersvėjyje, atidaryta lietuvių kilmės menininko Sije Verskis tarpdisciplininio meno, skirto automobilių lenktynėms ir maistui, paroda. Pasak Jono Meko skersvėjo atstovės Miglės Rusteikaitės, festivalio metu lankytojai išvydo ne tik pasikeitusią gatvę, bet ir patiria daugybę atradimų.
„Festivalio metu Jono Meko skersvėjis virto į „Rūžavojo Skersvėjo sapną“. Jame visą dieną bus galima grožėtis konceptualaus meno paroda restorane „Le Mans“, rožinio meno paroda „AP galerijoje“, išvysti rožinį šilko kilimą „Cita Gallery“. Šventės metu „Olfactory“ supažindina lankytojus su rožinių kvapų magija, o tapytojo Audriaus Gražio galerijoje lankytojai medituoja prie rožinio tapybos kūrinio. Visą renginio dieną žiūrovai gali išvysti įspūdingą eksponatą – rožinį „Porsche 911 RS“ automobilį, kuris stovi šalia čia pat įsikūrusio „Garažas 911“, – sako projekto vadovė M. Rusteikaitė.
Lietuvos moksleivių ir jaunimo centras jaunuosius šaltibarščių festivalio dalyvius kviečia į rožinę diskoteką, o vyresni lankytojai prie Baltojo tilto kviečiami užsiimti zumba, joga ar kitu sportu. Vakare renginio dalyvių Kūdrų parke lauks Leono Somovo koncertas.