Renginyje dalyvavo paskyros „Žaidžiame virtuvę“ autorė Elžbieta Monkiewicz, tinklaraščio „Gyvenimas Kaime“ autorė Ieva Anelauskaitė Motiejauskė, rašytoja ir prodiuserė Viktorija Urbonaitė, gyvenimo būdo nuomonės formuotoja Sigita Petrunina, tinklaraščio „Proto aistros“ autorė Jolita Mikolaitienė, „Kumutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė ir maisto tinklaraštininkė iš Druskininkų Anželika Stančikienė.

Renatos kuriamas tinklaraštis „Sezoninė virtuvė“ taip pavadintas ne atsitiktinai – viso vakaro metu Renata svečius vaišino būtent sezoniniais rugsėjo skanėstais. Net ir renginio dekoras buvo sezoninis – stalas buvo papuoštas rudeninėmis gėlėmis ir obuoliais.

Pirmasis vakaro užkandis – trys skrebučių (it. bruschetta) versijos. Viena iš jų – skrebučiai su rikota, rudeninėmis avietėmis ir nasturtomis, kita skrebučių rūšis su čia pat, „Stiklo name“, užaugusiais pomidorais. O trečia, bene daugiausia pagyrų sulaukusi skrebučių versija, Renatos pavadinta „Žemaičio ir dzūkės meilė“. Jų sudėtyje – žemaitiškas kastinys ir dzūkiškos voveraitės, užkandžio receptą rasite straipsnio pabaigoje.

Renginio viešnios taip pat pristatė ir savo skrebučių versijas. Improvizuotos skrebučių dirbtuvės vyko čia pat, „Stiklo name“, kuris yra pilnai įrengtas maisto gamybai, turi viryklę ir orkaitę.

Paragavus užkandžių, atėjo eilė pagrindiniam vakaro patiekalui – kepsninėje keptai ir lengvai parūkytai anties krūtinėlei, prie kurios puikiai derėjo rudeninių aviečių ir garstyčių sėklų padažas, šeimininkės darže nuskintos gražgarstės ir svečių lauktuvėms atvežtos fermentuotos daržovės bei vaisiai O šventę vainikavo nostalgija persmelktas vienas populiariausių tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ receptų – braškių tortas su Kuršėnų vyniotiniu.

Dalinamės rudens derliaus šventės perliuku, Renatos Ničajienės skrebučio „Žemaičio ir dzūkės meilė“ receptu:

* Voveraites nuvalykite ar nuplaukite, suplėšykite (jos plėšosi kaip kokios sūrio lazdelės).

* Didesnėje ir gilesnėje keptuvėje pakepinkite kelis pjaustytus svogūnus su dviem česnako skiltelėmis ant alyvuogių aliejaus, suberkite voveraites. Kad tilptų daugiau voveraičių, šeimininkė naudojo didesnį 26 cm troškintuvą su dangčiu.

* Kepdamos voveraitės paleis savo sultis, kuriose pačios ir išsitroškins. Kad grybai būtų kvapnesni, gardinkite čiobreliais, šaukšteliu maltų džiovintų baravykų miltelių ir maltais juodaisiais pipirais su druska. Kepkite, kol voveraičių sultys pilnai nugaruos, pabaigoje įberkite saują smulkintų krapų. Palikite praaušti.

* Supjaustykite prancūzišką bagetę, ant riekelių negailėdami tepkite kastinio, ant viršaus užberkite voveraičių, dar keli pipirų malūnėlio pasukimai, šviežių krapų, valgomų nasturtų žiedų papuošimui, ir galima nešti ant stalo. Skanaus!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją