Skaičiuojama, kad kasmet bananų suvalgoma bent 100 milijardų, o bent pusę šio kiekio – pusryčių metu. Ir tai nieko nuostabaus, nes bananas yra skanus ir maistingas – viename jame gali būti iki 150 kalorijų, todėl juos reikėtų valgyti prisižiūrint, jei laikomasi dietos. Dar viena banano savybė – mokslininkai teigia, kad bananuose yra medžiagos, gerinančios informacijos apdorojimo procesą, suteikiančios optimizmo ir tonizuojančios mūsų organizmą.
Tačiau, kad ir koks nuostabus būtų bananas, jo kelionėje iki mūsų stalo yra ir liūdnoji istorijos dalis. Ar pastebėjote, kiek „vienišų“, nuplėštų nuo kekės, tiesiog nučiupinėtų, pajuodusių ir dėl to niekam nereikalingų bananų guli dėžėse prekybos vietose? Ar teko girdėti parduotuvėje: „O tai kodėl paėmėte tokius negražius bananus? Yra gražių, išvaizdžių!“ Ar teko susimąstyti, kiek tokių „nereikalingų ir atstumtų“ vaisių dėl to, kad apverčiame ir numaigome kone visą jų dėžę, iškeliauja perdirbti, į sąvartynus ir kažkur, apie ką mes nenorime žinoti?
Siekdami parodyti, kad tokius bananus galima kuo puikiausiai panaudoti maistui, nes jie yra kvapnūs, saldūs ir ypač tinka pyragams kepti bei desertams gaminti, VMG leidžiamas žurnalas „Verdu ir kepu“ skelbia akciją „Išgelbėk vienišą bananą!“ Tai yra socialinis ir nekomercinis projektas, kuriuo norima atkreipti dėmesį į atsakingą vartojimą bei pasitelkus kulinarinę vaizduotę vasario 23-iąją tinkamai atšvęsti Bananų pyrago dieną.
„Matome, kokie populiarūs yra receptai su bananais. Visa paslaptis – tokie patiekalai yra lengvai pagaminami ir garantuotai skanūs. Visgi mes norime žmones paskatinti ne tik gaminti, bet ir daryti tai atsakingai: atrodo, kas čia blogo, jei nusiplėšiau nuo kekės gražesnius bananus, vieną palikau, bananui juk neskauda. Tačiau nuo tokių, iš pirmo žvilgsnio, mažų detalių ir prasideda atsakingas vartojimas, apie kurį reikia kalbėti daugiau“, – sako Elžbieta Monkevič, kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė.
Bananų pyragui su šokoladu reikės:
- 2 bananų
- 150 g miltų
- 2 kiaušinių
- 100 g sviesto
- 100 g juodojo šokolado
- 1 apelsino
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
Gaminimo eiga
1. Šokoladą ištirpdykite su sviestu.
2. Sutrinkite bananus ir sumaišykite juos su šokoladu.
3. Įmuškite kiaušinius į masę, išmaišykite.
4. Įtarkuokite apelsino žievelės.
5. Suberkite miltus. Vėl viską išmaišykite.
6. Gautą masę sukrėskite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
7. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
8. Pyragą apliekite šokoladu ir užbarstykite tarkuotos apelsino žievelės.