„Su kokiu įdaru rinktumėtės žemaičių blynus – raugintų kopūstų ar mėsos? Aš – vieną tokį, kitą kitokį, nes su abiem įdarais blynai labai gardūs! Siūlau greitai ir nesudėtingai pasigaminti žemaičių blynų su mėsos arba raugintų kopūstų įdaru – labai labai skanu“, – kviečia tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina naturjevienė.
Reikės:
1,5 kg nevirtų bulvių (svoris nuluptų)
Druskos
6 šaukštų miltų
2 kiaušinių
Kopūstų įdarui:
300 g raugintų kopūstų
60 g svogūno
Druskos
Pipirų
1 šaukštelio cukraus
300 ml vandens
Mėsos įdarui:
400 g maltos mėsos
60 g svogūno
3 skiltelių česnako
Druskos
Pipirų
Paprikos miltelių
Kaip gaminti:
* Pasiruošiu raugintų kopūstų įdarą: kubeliais supjaustau svogūną. Į įkaitintą keptuvę pilu šiek tiek aliejaus, verčiu pjaustytus svogūno kubelius. Kepinu vis pamaišydama apie 3 min. ant didesnės ugnies.
* Tuomet prie kepintų svogūnų dedu apie 300 g raugintų kopūstų. Beriu šiek tiek druskos, pipirų, 1 šaukštelį cukraus – sumaišau.
* Pilu apie 200 ml vandens, sumaišau, uždengiu dangtį ir troškinu apie 30 min. ant silpnesnės ugnies. Įdaras paruoštas.
* Mėsos įdarui kubeliais supjaustau 60 g svogūną, susmulkinu 3 skilteles česnako.
Į įkaitintą keptuvę verčiu apie 400 g maltos mėsos, pjaustytą svogūną ir smulkintas česnako skilteles. Beriu druskos, pipirų, paprikos miltelių. Vis pamaišydama, kepinu apie 15 min. ant vidutinės ugnies. Įdaras paruoštas.
* Apie 1,5 kg nuluptų bulvių (svoris nuluptų) dedu į puodą, užpilu vandeniu (kad apsemtų bulves), beriu šiek tiek druskos. Puodą nešu ant viryklės – bulves virsiu, kol išvirs.
* Kai bulvės išverda, vandenį nupilu, o bulves verčiu į didesnį dubenį. Dar karštas bulves sutrinu bulvių trintuvu. Dedu 6 šaukštus miltų, beriu šiek tiek druskos, įmušu 2 kiaušinius. Viską labai gerai sumaišau šaukštu.
* Palaukiu apie 10 min., kol bulvių masė šiek tiek pravės, ir bus galima lipdyti blynus * Rankas sutepu aliejumi. Formuoju žemaičių blynus: imu saujelę bulvių masės, suformuoju kamuoliuką. Kamuoliuką išploju į didesnį blyną, ant blyno dedu šaukštą mėsos įdaro. Blyno kraštus užlenkiu ir užspaudžiu kraštus, kad mėsos įdaras liktų viduje. Suformuoju apvalų ar pailgą blyną su įdaru viduje. Taip pagaminau 8 blynus su mėsos įdaru.
* Lygiai taip pat suformuoju dar 6 blynus su raugintų kopūstų įdaru.
* Taigi iš viso „sulipdžiau“ 14 žemaičių blynų. Tik nepamirškite rankas vis patepti aliejumi, kad bulvių tešla neliptų prie rankų.
* Į įkaitintą keptuvę pilu aliejaus ir dedu blynus. Kepu ant vidutinės ugnies apie 3 min. vieną pusę, tuomet blynus apverčiu ir kepu dar apie 3 min. kitą pusę.
Jei visų blynų nenorite kepti, dėkite juos į šaldiklį – prireikus išimsite, atšildysite ir apkepsite.
Skanaus!