Kiekvienas šeimininkas turi savo firminį šaltibarščių receptą. Nors Italijoje tokios sriubos nėra, Lietuvoje daugiau nei 15 metų gyvenantis šefas Gian Luca Demarco sukūrė išskirtinį šios sriubos receptą ir kviečia visus išbandyti.
Šefas pasakoja, kad šaltibarščiai, kuriuos kelionių gidas „Taste Atlas“ išrinko skaniausia sriuba pasaulyje, yra ne kas kita, kaip tikras lietuvių turtas, tad juo reikia ne tik džiaugtis, bet ir didžiuotis.
„Italijoje nieko panašaus nerasi – išskyrus čia gyvenančių lietuvių namuose. Kefyras į Italiją atkeliavo ne taip seniai, tad ką jau kalbėti apie iš jo ruošiamą sriubą su burokėliais“, – juokiasi italas. Gian Luca „Maxima“ pranešime žiniasklaidai pastebi, kad daugelis šio patiekalo mėgėjų turi savų gudrybių ar ypatingų ingredientų, leidžiančių paruošti skaniausius šaltibarščius.
Nors lietuviai šaltibarščių klausimų yra gana konservatyvūs, Italijoje gimęs virtuvės šefas artėjant šeltibarščių festivaliui sukūrė ir siūlo išbandyti kiek netradicinį receptą. Pridėję šiek tiek pastangų ir itališko skonio pasigaminsite išskirtinį patiekalą.
Šaltibarščiai su smidrais ir karamelizuotais svogūnais
Šaltibarščiams prireiks:
1 nevirto burokėlio;
1 l kefyro;
baltųjų ar geltonųjų ridikėlių;
krapų;
1 agurko;
pakepintų smidrų viršūnėlių (pagal skonį);
karamelizuotų svogūnų (pagal skonį);
druskos, pipirų.
Marinatui paruošti reikės:
60 ml obuolių acto;
20 g rudojo cukraus;
3 čiobrelių šakelių;
2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
druskos (pagal skonį);
malto imbiero (pagal skonį).
Gaminimas
Pirmiausia paruoškite marinatą. Į indą supilkite obuolių actą, suberkite rudąjį cukrų, pridėkite čiobrelių šakelių, įpilkite alyvuogių aliejų, dėkite druskos ir malto imbiero pagal skonį. Šiame marinate trumpam palikite pasimarinuoti smulkiais kubeliais supjaustytą nevirtą burokėlį.
Nukoškite marinatą ir gautą skystį sumaišykite su kefyru. Į mišinį įdėkite šiek tiek trinto burokėlio. Tada pridėkite marinuotus burokėlius, supjaustytus baltuosius ar geltonuosius ridikėlius, smulkintus krapus ir smulkiai supjaustytą agurką. Pagal skonį įdėkite pakepintas smidrų viršūnėles ir karamelizuotus svogūnus. Viską pagardinkite druska ir pipirais.
Šaltibarščius patiekite su virtomis bulvėmis arba be jų, kaip pageidaujate. Ragaukite!
Šaltibarščių tortas
Na o „Rimi“ maisto technologai kviečia išbandyti ir pasigaminti šaltibarščių tortą.
Patiekalui reikės:
kefyro;
marinuotų burokėlių,
tarkuotų agurkų;
virtų kiaušinių;
svogūnų laiškų;
krapų;
druskos;
želatinos.
Gaminimo eiga:
Pasiruoškite įprastus šaltibarščius.
Išbrinkinkite želatiną (geriau jos dėti dvigubai daugiau nei parašyta ant pakelio), paskui ją pašildykite vandens vonelėje. Atvėsinkite, kad būtų vos šilta. Supilkite į formą ir patalpinkite į šaldytuvą kol sustings. Skanaukite su šviežiomis bulvėmis.
Skanaus!