Susipažinkite su mano močiute Vida Čirpuviene – 83 metų pensininke, gyvenančia kartu su mano seneliu Vytautu Šiaulių mieste. Ji man visada buvo ir išliko ypatingai artima – tas žmogus, kuris mane globoja ir moko gyvenimo išminties. Rengdama šį tekstą, nusprendžiau ją pasikviesti į svečius ir pasikalbėti apie tai, kaip ji planuoja savo mitybą ir kaip tvarko išlaidas maistui.
Močiutė Vida visą gyvenimą dirbo muzikos mokytoja – net 46 metus! Išėjusi į pensiją, ji lieka tokia pat rūpestinga ir organizuota, tik dabar visas savo žinias ir patirtį pritaiko planuodama, jos nuomone, nedidelį biudžetą, kad galėtų kiek įmanoma patogiau gyventi.
Mitybos planavimas ir įvairovė kasdienėje rutinoje
Kartu su seneliu Vytautu močiutė gamina maistą tris kartus per dieną, o kartais net daugiau, jei nori pasilepinti gardžiais desertais – pyragais, bandelėmis ar tortais. Pabendravusi padariau išvadą, kad senelių mitybos planas yra įvairus ir subalansuotas, atsižvelgiant į abiejų senjorų poreikius bei skonio pomėgius.
Pusryčiai: energijos pradžia dienai
Rytais Vida dažniausiai ruošia šiltus ir maistingus patiekalus, kurie suteikia energijos visai dienai. Meniu dažnai vyrauja įvairios košės – avižinė, grikių ar ryžių, pagardintos šviežiais vaisiais ar uogiene. Taip pat mėgstami yra įvairūs blynai: lietiniai su varške, obuolių blynai ar paprasti miltiniai blynai su močiutės virta namine uogiene.
Pietūs: sotūs ir maistingi patiekalai
Pietus močiutė visada stengiasi paruošti sočius. Ant stalo dažnai garuoja įvairios sriubos – vištienos, daržovių, barščiai ar žirnių, kurios yra lengvos, bet tuo pačiu ir maistingos.
Pagrindiniam patiekalui Vida ruošia mėsos patiekalus su šviežiomis daržovių salotomis arba įvairiomis mišrainėmis. Ji mėgsta gaminti troškinius iš vištienos ar jautienos su daržovėmis. Taip pat dažnai ruošia žuvies kotletus iš lydekos ar menkės, kurie yra turtingi omega-3 riebalų rūgščių. Gamina ir tradicinį bulvių plokštainį, cepelinus. Toks įvairus pietų meniu užtikrina, kad tiek močiutė, tiek senelis gautų visus reikalingus vitaminus ir mineralus, palaikančius gerą sveikatą.
Vakarienė: lengvi ir gardūs patiekalai dienos pabaigai
Vakarienei močiutė renkasi lengvesnius, bet ne mažiau skanius patiekalus. Dažnai ruošia bulvinius blynus, patiekiamus su grietine ir žolelėmis – juosra mėgsta tiek ji, tiek senelis. Taip pat dažnai gamina varškėčius, kurie yra lengvi ir turtingi baltymų, padeda užtikrinti sotumą prieš miegą, bet neapsunkina skrandžio. Kartais vakarienei seneliai valgo daržovių omletą arba lengvus salotas su virta vištiena ar žuvimi. Toks vakarienės pasirinkimas padeda palaikyti subalansuotą mitybą ir gerą savijautą.
Dažnai keliauja į turgų
Vida gyvena netoli miesto centro Šiauliuose, o tai turi tiek savų privalumų, tiek trūkumų. Jai patogu apsipirkti didžiuosiuose prekybos centruose, kur yra didelis prekių pasirinkimas ir Pasitaiko įvairių akcijų. Tačiau vis tiek kainos ten neretai būna didesnės nei priemiesčiuose ar kaimo vietovėse. Dėl to močiutė dažnai lankosi ir turguje, kur randa šviežesnių daržovių bei vaisių už mažesnę kainą.
Be to, močiutė didžiuojasi savo sodu užmiestyje, kur augina įvairias daržoves ir vaisius. Šiltuoju metų laiku seneliai gali mėgautis savo užaugintomis gėrybėmis – pomidorais, agurkais, morkomis, bulvėmis, svogūnais, žirniais, cukinijomis, moliūgais, obuoliais ir uogomis. Tai ne tik padeda sutaupyti, bet ir užtikrina, kad ant stalo net ir vėlų rudenį dar būna šviežias ir ekologiškas maistas. Dažnai ir mes, anūkai, džiaugiamės močiutės ir senelio derliaus dovanomis.
Suskaičiavo išlaidas
Viską atidžiai paskaičiavusi močiutė sako per savaitę maistui vidutiniškai išleidžianti apie 50 eurų. Svarbu paminėti, kad močiutei ir seneliui pasisekė, nes jie neturi specialių mitybos reikalavimų ar sveikatos problemų, kurios priverstų juos pirkti brangesnius produktus. Tai leidžia jiems laisvai planuoti savo valgiaraštį ir mėgautis įvairiais patiekalais pagal savo skonį ir nuotaiką.
Tačiau rekia pabrėžti, kad močiutė Vida labai atsakingai planuoja pirkinius, stengiasi pirkti tik tai, kas būtina. Prieš apsipirkdama visada peržiūri parduotuvių leidinius, kuriuos gauna pašto dėžutėje, kad rastų geriausias nuolaidas ir akcijas. Pasak jos, taip pavyksta sutaupyti nemažai pinigų.
Močiutė kasdien maisto gamybai skiria apie 3 valandas – pradedant nuo planavimo, pirkinių sąrašų sudarymo ir baigiant ingredientų paruošimu. Tokia organizacija padeda jai ne tik išvengti nereikalingų išlaidų, bet ir išlaikyti sveiką bei įvairią mitybą. „Svarbiausia yra planavimas ir nepirkti to, ko nereikia“, – pabrėžia močiutė.
Vida maistą gamina namuose, nes tai ne tik ekonomiškiau, bet ir maloniau.
Vidos bulvių ir kopūstų troškinys
O Delfi skaitytojams močiutė Vida rekomenduoja pasigaminti pigų, greitą ir itin skanų bulvių ir kopūstų troškinį.
Ingredientai:
5 didelės bulvės
1 vidutinio dydžio kopūstas
1 didelis svogūnas
2 morkos
3 šaukštai aliejaus arba sviesto
druska ir pipirai pagal skonį
šviežios petražolės arba krapai (jei turite)
Gaminimas:
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis, o morkas – griežinėliais. Svogūną susmulkinkite.
2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų arba sviestą, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol taps skaidrūs.
3. Pridėkite morkas ir bulves, šiek tiek pakepkite, tada įpilkite šiek tiek vandens ir uždenkite puodą.
4. Po 10 minučių sudėkite kopūstus, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai išmaišykite. Troškinkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštės ir susijungs į vieną masę.
5. Pabaigoje galite pabarstyti smulkintomis petražolėmis ar krapais, kad patiekalas būtų dar aromatingesnis. Skanaus!