„Gi dažniausiai krapai sėjami iš akies. Jei metai sausesni, jų nebūna daug, tačiau šiemet jų užderėjo labai gausia, tad nutariau pagaminti krapų pagardą – krapesto“, – pasakoja šiaulietė ir priduria, kad pavadinimas šiam patiekalui pasiskolintas nuo garsiojo pagardo su bazilikais – pesto.

Skirmantė mėgsta virtuvėje eksperimentuoti, tad jau yra bandžiusi įvairių pesto variacijų. „Nors yra tradicinis šio patiekalo receptas, tačiau man kartais patinka keisti ingredientus lietuviškais ar tokiais, kuriuos galima rasti mūsų parduotuvėse. Tarkime, ruošiant tradicinį pesto reikalingi kedrinių pinijų riešutai, kurių kaina, deja, nėra draugiška piniginei, tad juos keičiu mums įprastomis saulėgrąžomis. Skonis kažkiek pasikeičia, tačiau tai puikus būdas atrasti naujų“, – sako tinklaraštininkė.
Krapai

Šįkart Skirmantė pagardą ruošė iš krapų, tačiau tinklaraštininkės sekėjos dalijasi, kad tokiam patiekalui tinka ir kalendros, morkų lapai, rukola.

„Manau, galima gaminti iš įvairių prieskoninių žolelių, tik svarbu įvertinti, kaip trinant ir pjaustant keisis skonis – jos gali tapti kartesnės, rūgštesnės, intensyvesnio, aitresnio kvapo ir skonio. Tokiu atveju reikia įvertinti, kiek pagardo dėti į patiekalus“, – pataria.

Tinklaraštininkė ir jos šeima dažniausiai krapesto naudoja ruošiant makaronų patiekalus, nes patys makaronai neturi išraiškingo skonio, todėl puikiai sugeria pagardą. Krapesto dedamas ir į ryžių, bulvių patiekalus, sriubas – ten, kur tinka krapai. Tepė ir ant skrudintos čiabatos duonos – čia krapesto skonis itin atsiskleidė.

Paruoštą pagardą Skirmantė dažniausiai užšaldo ledukų formelėse – kad turėtų ir žiemą. Tik rekomenduoja naudoti didesnes nei tradicinės ledukų formelės – kad būtų patogiau ruošiant maistą. Šiaulietė naudoja šokoladiniams saldainiams gaminti skirtas silikonines formeles, kurių skersmuo – 2-3 cm. Sušalusius gabalėlius beria į maišelį ir deda į šaldiklį ar šaldymo kamerą.

Galima krapesto laikyti ir stiklainyje šaldytuve, tačiau tada jį reikėtų suvartoti per mėnesį du. „Druska kaip konservantas atlieka savo vaidmenį, tačiau atidarinėjant stiklainį pagardo viršutinis sluoksnis nuo oro pradeda oksiduotis, tamsėti, keičia spalvą“, – įspėja.

Krapesto receptas

Reikės:
saulėgrąžų - 1 saujos, krapų - 3 kupinas saujas, česnakų - 1 saujos, aliejaus - 1 stiklinės, druskos - 2 šaukštelių.

Kaip gaminti:

Saulėgrąžas paskrudinti. Į blenderį dėti krapus, česnakus, saulėgrąžas, pilti aliejų, suberti druską. Viską sutrinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją