Avižų košė – energijos šaltinis dienos pradžiai
B. Baratinskaitės teigimu, košes reikėtų rinktis atsižvelgiant į dienos metą, nes pusryčiaujant, pietaujant ar vakarieniaujant organizmo poreikiai yra skirtingi. Pavyzdžiui, ryte žmogui reikia pasisemti daugiau energijos, kuri ne tik papildytų per naktį išsekusias organizmo atsargas, bet ir leistų gyvybingai bei žvaliai pradėti rytą. Tam puikiai tinka įvairių neskaidytų grūdų košės, o vienas iš populiariausių ir naudingiausių pasirinkimų yra avižos, rašoma pranešime spaudai.
„Viso grūdo avižose yra užtektinai energijos suteikiančių angliavandenių, o taip pat ir daug kitų subalansuotai mitybai būtinų medžiagų. Idealiu pusryčių pasirinkimu avižų košes daro ir jose esantis didelis skaidulų kiekis. Skaidulos yra svarbios sklandžiai žarnyno veiklai, o tuo pačiu ir gerai savijautai dienos metu. Rytą pradėjus nuo avižų košės organizmui suteikiama ir svarbių mineralinių medžiagų“, – sako B. Baratinskaitė.
Anot B. Baratinskaitės, puikiu pasirinkimu pusryčiams gali būti ir kitų grūdų – perlinių kruopų, kviečių, neskaldytų rugių, grikių ar sorų košės. Tik visuomet reikėtų turėti omenyje, kad kuo mažiau grūdai yra iš anksto apdoroti, tuo daugiau maistinių medžiagų juose lieka. Dėl to viso grūdo košės pačios naudingiausios.
Sveikiems ir skaniems pietums – miežinė košė
Nors dažniausiai valgomos ryte, košės gali tapti ir pagrindiniu dienos patiekalu, suteikiančiu užtektinai sotumo, bet neapsunkinančiu organizmo. Tam B. Baratinskaitė rekomenduoja rinktis miežines arba iš miežių grūdų gaunamas perlines kruopas. Miežinėse kruopose randamas platus spektras mineralinių medžiagų, antioksidantų, aminorūgščių ir vitaminų – nuo mangano ir seleno iki vitamino B1 bei svarbaus antioksidanto lignano. Kaip ir kitose kruopose, miežiuose yra gausu skaidulų. Be to, miežių košės puikiai tinka metantiems svorį, nes jos suteikia sotumo, tačiau neprideda perteklinių kalorijų.
„Miežių ar perlinių kruopų košę renkantis pietums patartina ją papildyti įvairiomis daržovėmis ir kitais produktais – pavyzdžiui, avinžirniais, virtais burokėliais, avokadu, brokoliais, svogūnais ir pan. Daržovės suteiks košei naujų skonių ir padidins organizmo pasisavinamų naudingų maistinių medžiagų kiekį“, – sako B. Baratinskaitė.
Pasistiprinti po dienos darbų – su avinžirnių koše
Maisto gamybos ekspertės teigimu, košes galima virti ne tik iš grūdų, bet ir ankštinių kultūrų. Būtent jos puikiai tinka vakarienei skirtoms košėms. Ankštiniuose augaluose yra mažai riebalų, tačiau daug baltymų, skaidulų ir organizmui naudingų mikroelementų. Valgant avinžirnių, lęšių, pupų ar žirnių košes galima ne tik pasistiprinti, gauti naudingų maistinių medžiagų. Tik kaip ir bet kokio kito maisto, košių nereikėtų valgyti prieš pat einant miegoti – organizmui prieš miegą reikėtų palikti 2-3 valandas maistui suvirškinti.
„Avinžirniai yra vienas iš tų produktų, kuris lengvai pritaikomas įvairiuose patiekaluose, o taip pat ir košėse. Vakarienei ruošiant avinžirnių košę organizmui galima suteikti daug skaidulų ir augalinė kilmės baltymų. Tuo pačiu pasisavinama ir nemažai folio rūgšties, geležies, fosforo, mangano ir kitų svarbių mikroelementų. Avinžirniai taip pat gali padėti reguliuoti apetitą ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje bei sumažinti perteklinių kalorijų suvartojimą. Avinžirnių košes taip pat verta pagardinti įvairiomis daržovėmis ir natūraliais prieskoniais ir padažais“, – sako B. Baratinskaitė.
Košes lietuviai mėgsta vis labiau
Nors košės lietuvių virtuvėje nėra naujiena, gyventojų skiriamas dėmesys mitybai vis daugiau lietuvių paskatina šį maistą įtraukti į savo racioną. Anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, pastaraisiais metais įvairių kruopų, grūdų, dribsnių bei mišinių košėms nuperkama vis daugiau. Šiemet sausio-rugsėjo mėnesiais fiksuotas maždaug 6 proc. siekiantis kruopų ir košių pardavimų augimas.
„Lietuvius neabejotinai pasiekia sveikesnė mitybos tendencijos, todėl daugelis stengiasi rinktis didesnę maistinę vertę turinčius produktus. Košės šiuo atveju yra patrauklios dar ir todėl, kad daugeliu atvejų yra lengvai ir greitai paruošiamos. Matome, kad šalies gyventojai stengiasi išbandyti įvairesnius grūdus ir kruopas, todėl susidomėjimo sulaukia ne tik tradiciškai populiarios avižos ar grikiai, bet ir Lietuvoje mažiau įprastos sorų, bulguro, bolivinės balandos kruopos. Be to, gyventojai vis dažniau renkasi ekologiškus grūdus ir košes, nemažai dėmesio skiria ir greitai paruošiamų košių sudėčiai“, – sako E. Dapkienė.
Jos teigimu, šiemet, lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai, lietuviai nupirko daugiau baltųjų ilgagrūdžių, plikytų ir apvalių ryžių, neskaldytų grikių, perlinių ir kitų kruopų, o taip pat greito paruošimo dribsnių košių bei įvairių košių kūdikiams.
Košės dienos proga maisto gamybos ekspertė B. Bratinskaitė dalinasi trimis košių receptais pusryčiams, pietums ir vakarienei:
Avižinė košė su pistacijomis ir džiovintomis spanguolėmis
Dviem porcijoms reikės: stiklinės avižinių dribsnių, 2 stiklinių pieno, žiupsnelio druskos, 2 šaukštų pistacijų, šaukšto džiovintų spanguolių, medaus.
Puode užvirinkite pieną, įmaišykite avižinius dribsnius, įberkite žiupsnelį druskos. Virkite ant silpnos ugnies 5 – 10 minučių, kol dribsniai suminkštės. Vėliau į puodą su koše įmaišykite medaus ir perpilkite į dubenį. Prieš patiekdami košę apibarstykite ją džiovintomis spanguolėmis ir pistacijomis.
Šilkinė miežinė košė su pievagrybiais
Dviem porcijoms reikės: 70 g miežinių kruopų, 3 nedidelių bulvių, morkos, 50 g pievagrybių, 100 g sviesto, stiklinės pieno, pusės svogūno.
Užvirinkite dvi stiklines vandens ir stiklinę pieno. Suberkite kruopas ir sutarkuotas bulves. Pusę sviesto naudokite supjaustytam svogūnui, sutarkuotai morkai ir pievagrybiams pakepinti. Viską kartu su likusiu sviestu ir prieskoniais suberkite į verdančią košę ir dar pavirkite apie 10 minučių. Išvirusią košę palikite dar kelioms minutėms pabrinkti ir patiekite.
Avinžirnių košė su moliūgais
Dviem porcijoms reikės: 200 g konservuotų avinžirnių, 200 g jau supjaustyto moliūgo, paprikos, svogūno, 2 skiltelių česnako, žiupsnelio maltos kalendros, druskos ir pipirų bei šlakelio aliejaus.
Aliejuje apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol suminkštės. Tuomet įdėkite smulkiai pjaustytą arba sutrintą česnaką, pakepinkite dar apie minutę. Sudėkite visus prieskonius ir išmaišykite. Sudėkite kąsnio dydžio kubeliais pjaustytą moliūgą, nedideliais kubeliais pjaustytas paprikas ir kelias minutes viską apkepinkite. Tik tuomet sudėkite konservuotus avinžirnius. Jeigu reikia, įpilkite šlakelį vandens. Užvirus, ant nedidelės ugnies pavirkite dar apie 30 – 40 minučių. Patiekdami apšlakstykite košę ypač tyru alyvuogių aliejumi.