Lazanija
Reikės:
- 2 pakuočių (po 500 g) lazanijos lakštų
- 500 g jautienos faršo
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 1 saliero stiebo
- 200 g virto itališko kiaulienos kumpio
- 2 rutuliukų mocarelos sūrio
- 200 g tarkuoto parmezano sūrio
- 600 g pomidorų tyrės
- juodojo balzaminio acto
- ypač tyro alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- maltos mėsos prieskonių
Bešamelio padažui reikės:
- 2 l pieno
- 200 g sviesto
- 200 g miltų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- muskato riešuto
Gaminimas:
Svogūną, salierą ir morką supjaustyti smulkiais kubeliais. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinti šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberti smulkintas daržoves. Apkepinti, primažinti kaitrą iki vidutinės ir palikti troškintis 2 minutes. Tada sudėti jautienos faršą, gerai apkepinti ir, kai išgaruoja skystis bei pradeda lipti prie dugno, įpilti porą šlakelių juodojo balzaminio acto. Gerai išmaišyti, įberti druskos, pipirų bei maltos mėsos prieskonių. Tada supilti pomidorų tyrę, išmaišyti, sumažinti iki silpnos kaitros, pridengti ir leisti 20 minučių troškintis.
Bešamelio padažui prikaistuvyje išlydyti sviestą ir suberti miltus. Nuolat maišyti šluotele iki vientisos tvirtos masės. Tada po truputį supilti pieną ir nuolat maišyti iki vientisos blizgios masės. Įberti druskos, pipirų ir įtarkuoti ketvirtadalį muskato riešuto. Viską gerai išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.
Giliame inde sumaišyti bešamelio padažą su išsitroškinusia jautienos ir pomidorų tyrės mase.
Kepimo inde sluoksniuoti: padažas, plėšytos mocarelos gabaliukai, plėšyto virto kumpio gabaliukai, keli žiupsneliai tarkuoto parmezano sūrio, lazanijos lakštai, vėl padažas ir t.t. Viršutinis sluoksnis: padažas, mocarela, kumpis ir gausus sluoksnis tarkuoto parmezano sūrio.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Iškepusią lazaniją ištraukti iš orkaitės ir leisti 15 minučių „pailsėti“.
Skanaus!