Ne tik iš bulvių, bet ir špinatų


Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad vaisiai ir daržovės – tinka ne tik salotoms, troškiniams ar garnyrams, bet ir kitiems įvairiausiems patiekalams bei užkandžiams, pavyzdžiui, naminiams traškučiams paruošti.

„Naminius traškučius pasigaminti galite praktiškai iš visų mėgstamų vaisių ar daržovių. Tam puikiai tinka ne tik bulvės ar batatai, bet ir burokėliai, cukinijos, moliūgai, morkos, ropės, patisonai, netgi lapinės daržovės, tokios kaip kale kopūstai ar špinatai. Be to, puikaus skonio traškučius galite pasigaminti ir iš vaisių: obuolių, kriaušių, bananų, netgi kokoso riešutų“, – teigia J. Sabaitienė.

Burokėlių traškučiai

Pasak jos, skanių traškučių paslaptis – tinkami prieskoniai. Traškučius gardinti galite ne tik druska ir pipirais, bet ir smulkintomis šviežiomis žolelėmis. Jeigu mėgstate aštriau, pagardinkite juos šviežiais čili pipirais arba jų milteliais, o, pavyzdžiui, gaminant vaisių traškučius, ypatingo skonio suteiks cinamonas. Traškučius galite patiekti ir vienus, tačiau taip pat skanauti galite su įvairiausiais padažais ar užtepėlėmis: gaminkite jas iš varškės, avinžirnių, įvairiausiomis žolelėmis pagardintu natūraliu jogurtu.

Paruošti – nesudėtinga


J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie padės pasigaminti skaniausius naminius traškučius.

Saldžiųjų bulvių traškučiai. Tai – puiki alternatyva įprastiems traškučiams. Be to, namuose juos pasiruošti itin paprasta. Tereikia saldžiąją bulvę supjaustyti plonais griežinėliais ir kepti orkaitėje arba gerai įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai paruduos. Saldžiųjų bulvių traškučiai tinka prie šviežiai paruoštos daržovių salsos ar humuso.

Kale kopūsto ir špinatų traškučiai. Dar viena vis labiau populiarėjanti daržovių traškučių rūšis – kale kopūsto traškučiai. Ruošiant šiuo traškučius tereikia nupjauti kopūsto kotelius, suplėšyti lapus, juos apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apie 7 minutes pakepti įkaitintoje orkaitėje. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir špinatams. Šių lapinių daržovių traškučius ypatingai skanu patiekti su varškės ir įvairiausių prieskoninių žolelių padažu.

Morkų traškučiai. Viskas, ko jums reikia, kad pasigamintumėte nuostabaus skonio morkų traškučius, yra paprasčiausias daržovių skustukas. Morkas plonai supjaustykite skustuku, o tada trumpai pakepkite įkaitusiame aliejuje. Morkų traškučiais galite pagardinti įvairiausias daržovių salotas arba naudoti juos kaip traškų garnyrą.

Obuolių traškučiai

Ropių traškučiai. Dar viena daržovė iš kurios galima pasigaminti nepaprasto skonio traškučius, – ropė. Juos nesunkiai pasigaminsite vos per kelias minutes: plonai supjaustykite ropes ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 5–10 minučių. Pagamintus traškučius pabarstykite druska ir pipirais, o dar sodresnio skonio šiems traškučiams suteiks tarkuotas parmezano sūris.

Obuolių ir kriaušių traškučiai. Obuolius ir kriaušes, pirmiausiai, supjaustykite plonais griežinėliais. Tuomet išdėliokite juos ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite iki 120–125 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1,5–2 val., kol jie taps traškūs. Kai traškučius ištrauksite iš orkaitės, švelniai apibarstykite cinamonu. Taip paruošti kriaušių ir obuolių traškučiai puikiai tinka ir įvairiausiems desertams pagardinti.

Ananaso traškučiai. Jeigu norite egzotiškesnio skonio traškučių – jų galite pasigaminti ir iš ananasų. Tiesa, tam prireiks nemažai laiko. Pirmiausia nulupkite ananasų žievę ir plonomis riekelėmis supjaustykite vaisių. Tuomet išdėliokite griežinėlius ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite iki 120–125 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2–4 val. Nepamirškite kas pusvalandį pažiūrėti, kaip jie kepa, ir griežinėlių apversti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)