„Turime mažą šeimos tradiciją savaitgalį pusryčiams kepti blynus ar vaflius, tad dažniausiai rytais klausiu sūnaus, kokių jis norėtų: mažų blynų, didelių blynų ar vaflių? Dideli blynai – lietiniai – būna gana dažnas pasirinkimas. Tiesa, lietinius mūsų namuose gana dažnai kepa ir vyras, tik mūsų jie labai skirtingi: jis kepa plonesnius ir traškesnius, aš – minkštesnius ir storesnius. Mėgstame visokiausius, nes juk nebūna neskanių blynų, tiesa?“, - šypsosi maisto tinklaraštininkė, pristatanti naują knygą „Saulėta virtuvė. Saldumynų knyga“.

Knygoje – daugiau nei šimtas receptų šventėms ir kasdienai: pyragų, pyragaičių, keksų, bandelių, tortų ir kitų kepinių bei desertų.

Lietinių receptas, kurį Asta surašė knygoje (žemiau jis pateikiamas ir „Delfi Maistas“ skaitytojams) – su tepamojo sūrio kremu ir uogomis – labai mėgstamas visų trijų Černių.

„Sūnus dar labai mėgsta dukart keptus lietinius su varške. Vyras dažnai juos valgo tiesiog vienus, be jokio įdaro. Na o aš mėgstu tikrai pačius įvairiausius: su keptais obuoliais ir cinamonu, su šokoladiniu kremu, su bananais ir sūdyta karamele, su rikota“, – pasakoja 13 metų tinklaraštį rašanti kaunietė.

Maišydama lietinių tešlą Asta Černė naudoja pieną ir įmuša daugiau kiaušinių – net tris! – tada blynai iškepa minkštesni, drėgnesni ir turtingesnio skonio. Na o tinklaraštininkės vyras lietinių tešlą maišo vien iš vandens ir įmuša vieną kiaušinį – tokie lietiniai yra plonesni ir traškesni.

Beje, žemiau pateiktas Astos lietinių receptas yra universalus – tinka tiek saldiems smaližių pusryčiams ruošti, tiek nesaldžiais įdarais pagardinti. Tik kepant nesaldižius lietiniau nereikėtų tešlai naudoti vanilės.

Virtuvės pirmokus Asta drąsina, kad lietinius iškepti tikrai nėra sudėtinga. Pagrindinės tinklaratštininkės lietinių blynų kepimo taisyklės labai paprastos:

* sumaišę tešlą, leiskite jai subręsti, palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį – miltai išbrinks, tešla taps paklusnesnė, blynelius apversti bus lengviau;
* į gerai įkaitintą keptuvę pilkite po samtelį tešlos – tik tiek, kad plonai padengtų visą keptuvės paviršių;
* kepkite virš vidutinės kaitros, kol paviršius sutirštės ir imsite jame matyti kylančius burbuliukus – tai ženklas, kad atėjo metas greitu judesiu apversti blynelius ir trumpai apkepti kitą jų pusę.

„Nesijaudinkite, jei triukas su ore skraidančiais lietiniais nepavyksta; šitaip jų apversti nemoku ir aš. Tiesiog pirštų pagalvėlėmis atsargiai pakeliu vieną blyno kraštą ir – op! – apverčiu“, – pasakoja Asta. Ir priduria, kad lietinius tinka kepti bet kokioje keptuvėje, tačiau sunkioje ketaus keptuvėje jie apskrunda gardžiausiai.

Na o ruošiant įdarą – jei norisi puresnio, lengvesnės tekstūros tepamojo sūrio įdaro, tinklaraštininkė pataria elektriniu plakikliu iki standžių putų išplakti stiklinę riebios grietinėlės ir lengvais judesiais įmaišyti ją į tepamojo sūrio kremą. Įdarą galima ruošti ir su maskarpone, tačiau ji kur kas riebesnė, įspėja maisto kūrėja.

Lietiniai su tepamojo sūrio kremu ir avietėmis

12 lietinių
Paruošite per 1 val.
+ tešlą brandinsite
mažiausiai 1 val.

Lietiniams:

3 kiaušiniai
2 stiklinės (500 g) pieno
1 1/2 stiklinės (210 g) miltų
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštas cukraus
60 g tirpinto sviesto
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
aliejaus kepti

Kremui:

200 g tepamojo (kreminio) sūrio
1/2 stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštas citrinų sulčių

Patiekti:

12 šaukštelių aviečių džemo
šviežių aviečių
miltelinio cukraus

Gaminimas

* Užmaišykite lietinių tešlą. Dubenyje elektriniu plakikliu išplakite kiaušinius su pienu iki tolygios tekstūros. Suberkite išsijotus miltus, druską, cukrų ir dar paplakite. Supilkite atvėsintą tirpintą sviestą, vanilės ekstraktą ir tešlą dar kartą gerai išplakite – ji turi būti skysta ir be gumuliukų.

Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą (galite laikyti ilgiau, net per naktį, jei nutarsite tešlos užmaišyti iš anksto. Prieš kepdami lietinius tešlą permaišykite šluotele).

* Kepkite lietinius. Keptuvę patepkite šlakeliu aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Samčiu įpilkite tešlos ir lygiai paskirstykite po visą dugną sukiodami keptuvę. Tešlos nepadauginkite – lietiniai turi būti plonyčiai!

* Kepkite, kol lietinio apačia gražiai paskrus, o paviršiuje iškils burbuliukų. Tuomet staigiai apverskite ir kitą pusę kepkite dar 1–2 min. Taip iškepkite visus lietinius.

* Paruoškite kremą. Dubenyje sūrį su milteliniu cukrumi, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis išsukite iki vientisos kreminės tekstūros.

* Patiekite. Vieną lietinių pusę aptepkite kremu, ant viršaus paskirstykite po šaukštelį aviečių džemo. Perlenkite perpus, kad įdaras būtų viduje, tuomet – dar kartą perpus (sulankstykite lietinius į trikampius).

* Sudėkite į lėkštes, pagardinkite šviežiomis avietėmis, pabarstykite milteliniu cukrumi ir tuoj pat patiekite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)