Greitai ir universaliai pagaminamos
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pabrėžia, kad krevetės yra ne tik greitai, bet ir universaliai pagaminamos jūrų gėrybės, rašoma pranešime spaudai.
„Krevetės – puikus pasirinkimas tiek tiems, kurie nori greitos ir lengvai pagaminamos vakarienės, tiek gaminantiems įmantresnius, šventiniam stalui tinkančius patiekalus. Be to, krevetės pasižymi didele maistingų medžiagų gausa, jose yra nedaug kalorijų“, – sako V. Juodkazienė.
Prieš gaminant krevetes ji rekomenduoja jas kiek pamarinuoti. Besimarinuojant krevetės paminkštėja ir prisisotina įvairiausių skonių. Marinatą krevetėms galima pasigaminti labai paprastai. V. Juodkazienė rekomenduoja sumaišyti sojų padažą, medų, kelias skilteles susmulkinto česnako ir gabaliuką tarkuoto imbiero. Šiame marinate reikėtų krevetes palaikyti vos 15 minučių.
Krevečių ruošimo būdai
Vienas populiariausių krevečių ruošimo būdų – greitas jų apkepimas keptuvėje. Tokiu metodu dažniausiai gaminamos krevetės su sviesto ir česnakų padažu, patiekiamos su duona ar skrudintomis bulvytėmis. Šis būdas mėgstamas ir Azijoje. Pavyzdžiui, krevetės šiame krašte mėgstama greitai apkepti su teriyaki padažu ar pakepinti su daržovėmis, sojų, žuvies ir kitais mėgstamais padažais. Kepant krevetes keptuvėje, geriausia naudoti nepridegančią ir nelimpančią keptuvę. Tuomet joje įkaitinti aliejų ir krevetes iš kiekvienos pusės pakepti po 1–2 minutes.
Jeigu renkatės krevetes kepti orkaitėje – kelias jų ruošimo taisykles taip pat žinoti pravartu. Pavyzdžiui, jeigu krevetes ruošiate su daržovėmis, pirmiausia orkaitėje reikėtų pakepti daržoves ir tik vėliau šalia dėti krevetes, mat kitaip jos gali perkepti. Rekomenduojama prieš kepant krevetes pamarinuoti arba apšlakstyti aliejumi, tuomet įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir jas pakepti apie 7–8 minutes.
„Jeigu norite sveikiau ruoštų krevečių – virkite jas puode. Pirmiausia reikėtų užvirti vandenį. Tuomet jį pasūdyti, pridėti mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, lauro lapų, pipirų žirnelių ir krevetes pavirti apie 7–8 minutes. Krevetes tokiu būdu galite drąsiai virti ir su kiautu. Jeigu krevetes žadate kepti ant grilio – tai padaryti taip pat lengviau nei paprasta. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio pakepti apie 2 minutes iš kiekvienos pusės“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais su krevetėmis.
Gaivios krevečių salotos su avokadu
Jums reikės: alyvuogių aliejaus kepimui, 150 g krevečių, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų, 100 g mėgstamų salotų, 1 didelio gerai prinokusio avokado, šlakelio citrinos sulčių, 100 g vyšninių pomidorų, 1 raudonojo svogūno, 50 g mocarelos.
Padažui reikės: 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, 1 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų.
Gaminame: ruošiame krevetes. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir kepiname kelias minutes. Įtarkuojame česnaką, beriame druskos, pipirų ir kepiname dar minutę. indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Į lėkštę sudedame nuplautas ir gerai nusausintas salotas, avokado juosteles, kurias apšlakstome citrinos sultimis, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, juostelėmis smulkintą svogūną, keptas krevetes. Ant salotų uždedame mocarelos sūrio ir apšlakstome paruoštu padažu.
Vietnamietiški suktinukai su krevetėmis
Jums reikės: 8 ryžių popieriaus lakštų, 50 g stiklinių makaronų, 150 g išvalytų ir išvirtų krevečių uodegėlių, 100 g šviežių agurkų, 50 g salierų stiebų, 15 g šviežių mėtų lapelių.
Padažui: 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių, 3 v. š. sojų padažo, 1 a. š. medaus, 1 sutarkuotos česnako skiltelės, 1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies, 1⁄4 a. š. sezamų sėklų, 2 v. š. sojų padažo, 2–3 v. š. vandens.
Gaminame: stiklinius makaronus užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palikite brinkti 7–8 minutėms. Išbrinkusius makaronus pamaišykite ir nusunkite. Agurkus ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į šaltą vandenį, švelniai prispauskite, kad neišnirtų, ir maždaug po 15 sekundžių ištraukite. Lakšto apatinėje dalyje sluoksniuokite įdarą tokia tvarka: krevetės, mėtos, makaronai, agurko ir saliero juostelės. Suvyniokite lakštą į ritinuką, pradėdami lenkti nuo apatinės dalies su įdaru. Kad įdaras neišbyrėtų, bevyniojant užlenkite kairį ir dešinį suktinuko galus. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus dubenėlyje ir patiekite suktinukus su paruoštu padažu.
Makaronai su krevetėmis ir grietinėle ir petražolėmis
Jums reikės: 500 g šviežių makaronų, 800 ml daržovių sultinio, 400 g krevečių, 1⁄2 citrinos sulčių, 4 skiltelių česnako, 4 v. š. sviesto, 100 ml grietinėlės, 100 g tarkuoto parmezano, 5 g šviežių petražolių, žiupsnelio druskos, žiupsnelio pipirų.
Gaminame: makaronus išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite susmulkintus česnakus. Į keptuvę suberkite krevetes, prieskonius, supilkite spauskite citrinos sultis ir kepkite 6–8 minutes. Suberkite išvirtus makaronus, supilkite grietinėlę ir įmaišykite parmezaną. Viską troškinkite 5 minutes. Patiekite makaronus su šviežiomis petražolėmis.