(6 gabalėliai)

Biskvitui reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 50 g miltų
  • 50 g cukraus
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 2 žiupsnių druskos

Kremui:

  • 200 ml plakamosios grietinėlės (šaltos)
  • 2,5 valg. š. cukraus pudros
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 1 saujos braškių + papildomai puošimui

Gaminimas:

  1. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių.
  2. Į kiaušinių baltymus įberiame druskos ir plakame baltymus tol, kol apvertus indą, baltymai iš jo nekrenta.
  3. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
  4. Kitame dubenyje kiaušinio trynius sumaišome su cukrumi ir vanile, plakame ~3 min., kol masė pabąla. Tada atsargiai ir lėtai įmaišome išplaktus baltymus (mentele ar šaukštu). Per sietelį į tešlą įsijojame miltus, pirmiausia 1/3 miltų, tada pamažu įsijojame ir įmaišome likusią dalį.
  5. Ant orkaitės skardos ištiesiame kepimo popierių, gerai prispaudžiame šonus. Aš naudojau mažą orkaitės skardelę (23 cm x 33 cm). Jei naudosite didesnę, tuomet reikėtų dvigubos porcijos tešlos. Kepame biskvitą orkaitėje 10–11 min. Po to išimame iš orkaitės, apverčiame ant virtuvinio rankšluostėlio. Atsargiai nuimame kepimo popierių nuo biskvito. Tada biskvitą suvyniojame į virtuvinį rankšluostėlį (vyniojame nuo pat kraštelio) ir paliekame visiškai atvėsti.
  6. Kremas. Grietinėlę plakame trumpai (~30 sek.) su elektriniu plakikliu, tada suberiame cukraus pudrą, vanilinį cukrų ir plakame, kol grietinėlė nebekrenta nuo plakiklio šluotelių. Plakimo pabaigoje, kai grietinėlė pradeda tirštėti, vis patikrinkite, ar nekrenta nuo plaktuvo šluotelių, jei grietinėlė standi ir nebekrenta, tuomet plakti daugiau nebereikia. Jei grietinėlė sušoka į mažus guzelius, tuomet ji perplakta.
  7. Smulkiai supjaustome saują braškių.
  8. Atvėsusį biskvitą išvyniojame, ant jo tolygiai ištepame ~2/3 grietinėlės. Vieną kraštą, kuriuo užbaigsite vynioti biskvitą, paliekame neišteptą (~5 cm pločio). Ant grietinėlės užberiame susmulkintas braškes ir atsargiai susukame biskvitą. Vyniotinį dedame ant serviravimo lėkštės, užtepame likusia grietinėle ir papuošiame braškėmis, kaip patinka. Palaikome vyniotinį šaldytuve bent 2 val., kad sustingtų.

Pastabos. Jei norite didelio vyniotinio, tuomet dvigubinkite porciją. Į kremą galite dėti daugiau cukraus pudros, jei mėgstate saldesnius desertus.