Ragauk vyną su vyndariais ir ekspertais

 „Vyno dienos“ – Baltijos šalyse didžiausia gėrimų paroda, kurioje savo vyną, midų, alų, stipriuosius gėrimus, nealkoholinius gėrimus ir gurmaniškus produktus pristato platintojai ir gamintojai iš Italijos, Prancūzijos, Portugalijos, Austrijos, Bulgarijos, Vokietijos, Lietuvos, Latvijos ir kitų šalių. 

Parodoje gėrimais nėra prekiaujama.

E. Palubinskienė ir R. Starkus

 „Lankytojai kviečiami susipažinti su naujo derliaus vynais, naujomis vynuogių veislėmis, išgirsti apie gėrimus iš pačių gamintojų ir vyno ekspertų. Paroda veikia pagal saikingo vartojimo asociacijos „Wine in Moderation“ rekomenduojamas taisykles, todėl jau daugelį metų  išlaiko ir stiprią edukacinę liniją – skatina parodos stenduose dirbančius ekspertus padėti lankytojams plėsti savo žinias. 

Dėl suprantamų priežasčių į parodą jaunesni nei 20-ies metų  lankytojai neįleidžiami. Paragautą vyną rekomenduojama išspjauti, gerti daug vandens, kaip tai daro patyrę degustuotojai,“ – komentavo parodą organizuojančio „Vyno klubo“ direktorė Rasa Starkus.  

Vyno dienos

Pirmą kartą dalyvaujančius lankytojus parodos organizatoriai kviečia parodą pradėti nuo čia pat vykstančių Lietuvos someljė mokyklos „Degustavimo pradžiamokslio“ paskaitų. 

Paroda trunka dvi dienas: gegužės 10 d. penktadienį nuo 10 iki 20 val., gegužės 11 d.  šeštadienį – nuo 10 iki 19 val. 


Bendroje erdvėje vyksta degustacijos

Parodos degustacijų ir apdovanojimų programa – iš anksto registruotis nereikia 

Be gėrimų ragavimo bendroje parodos erdvėje lankytojai kviečiami į keturias specialiai įrengtas degustacijų sales, kuriose vyks ekspertų vedami seminarai ir degustacijos. Papildomai į šias degustacijas registruotis nereikia – parodos organizatoriai tiesiog kviečia ateiti prieš 15 minučių. Rinktis yra iš ko:  „Natūralūs vynai: klasika ar pankrokas?“; „Senieji ir naujieji alaus stiliai“; „Kokteilių su kava degustacija ir dirbtuvės“; „Degustacija su geriausiu Sakartvelo someljė“; „Vyno ir kino derinimo sesija“. Tai tik keli pavadinimai iš daugelio paskaitų parodos metu.  

Vyno dienos

Vienas iš kasmetinių parodos akcentų – iš karto po parodos atidarymo penktadienį vykstantys Lietuvos someljė asociacijos organizuojami Lietuvos vyno ir midaus čempionato apdovanojimai. 

„Šiemet vertinome per 160 lietuviškų vynų, sidrų ir midų, kuriuos pateikė pusšimtis profesionalių vyndarių ir mėgėjų, - sakė Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius. – Beveik pusė jų buvo verti aukso, sidabro, bronzos medalių. Lietuvos vyno industrija sparčiai evoliucionuoja. Ypač stebina ne tik kasmet gerėjanti vynuogių vyno kokybė, bet ir auganti vynuogių veislių, kurios Lietuvoje sugeba sunokinti uogas, įvairovė“. 


2024 metų parodoje kviečiama balsuoti ne tik už vyną

Šiemet paroda plačiai nuskambėjo socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje dėl ambicingo šūkio „Balsuok už vyną“, kurį organizatoriai pasirinko dėl parodos datos sutapimo su prezidento rinkimais. 

Paroda „Vyno dienos“ pritraukia lankytojų

Anot organizatorių, šūkis skatina ne vartojimą, o pasirinkimo laisvę, drąsą į vyną pažiūrėti kaip į kultūrinį, ekonominį, žemės ūkio, gastronominį reiškinį. 

Šią idėją palaikė ir žymūs žmonės. Socialiniame tinkle Instagram organizatoriai paskelbė „Balsuok už vyną“ video kampaniją, kurios metu gerai visiems pažįstami veidai, tokie kaip kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, šefas Liutauras Čeprackas, stilistas Kęstas Rimdžius, verslininkas Jogaila Morkūnas, geriausias Baltijos šalių someljė Martynas Pravilonis ir kiti išsakė savo nuomonę apie šūkį bei vyno kultūrą. 

Kadangi parodos šūkis kviečia balsuoti – parodoje vyks ir tikras balsavimas. Parodos programoje lankytojai ras balsavimo biuletenį, kviečiantį išrinkti, kada Lietuvoje būtų galima švęsti Nacionalinę vyno dieną. 

Arūnas Starkus: „Laikas ir mums į kalendorių įsitraukti šioje sferoje dirbančius žmones ir jų kūrybą primenančią datą“

Vienas parodos iniciatorių Arūnas Starkus komentavo: „Pasaulis turi tarptautinę vyno dieną, vyną gaminančios šalys švenčia ir savo nacionalinę vyno dieną. Lietuva jau yra vyno gamybos šalis, tad pats laikas ir mums į kalendorių įsitraukti šioje sferoje dirbančius žmonės ir jų kūrybą primenančią datą“. 


Biuletenyje bus siūloma rinktis iš trijų datų: 

Spalio 24-osios -  Lietuvoje tą dieną buvo išduota pirmoji mažojo vyndario licencija; 

Gruodžio 7-osios, kai Lietuva Europos Sąjungos buvo pripažinta vynuogininkystės šalimi; 

Lapkričio 12-osios – lietuviškų vynuogių veislių selekcininko Antano Gailiūno gimtadienio. 

Parodos atidarymas įvyks penktadienį, gegužės 10 dieną, 12:00, Litexpo parodų ir konferencijų centre.