Įvairių spalvų paprikose yra daug vitaminų ir mineralų, kurie gali būti naudingi žmogaus organizmui. Ekspertai „Eating Well“ atskleidė, kas nutiks, jei paprikas valgysite nuolat arba kelis kartus per savaitę.

Žinoma, kad paprikos turi fitocheminių ir maistinių medžiagų, kurios pasižymi natūraliomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Tyrimo duomenimis, augaliniai junginiai, esantys paprikose, gali turėti teigiamą poveikį žmogaus sveikatai, mažindami uždegimą organizme arba mažindami jo išsivystymo riziką.

„Paprikose yra antioksidantų, pavyzdžiui, karotinoidų ir antocianinų, kurie padeda išvengti ląstelių pažeidimų organizme“, – pažymėjo registruota dietologė Erica Barrera.

Kaip sakė ekspertė, paprikos turi karotinoidų, t. y. zeaksantino ir liuteino, kurie gali apsaugoti akių sveikatą ir palaikyti sveiką regėjimą.

„Zeaksantinas yra antioksidantas, kuris kaupiasi akies dalyje, vadinamoje geltonąja dėme, ir padeda apsisaugoti nuo mėlynos šviesos daromos žalos.

Kai akies fotoreceptorių ląstelės pažeidžiamos, gali prasidėti geltonosios dėmės degeneracija – pagrindinė aklumo priežastis.

paprikos, įdarytos

Daugelis iš mūsų valandų valandas praleidžiame žiūrėdami į ekranus, todėl paprikų (ypač oranžinių) valgymas gali padėti sumažinti mėlynos šviesos šaltinių sukeliamą akių pažeidimą“, – rašoma straipsnyje.

2020 m. žurnale „Proceedings“ paskelbtame tyrime mokslininkai nagrinėjo įvairias paprikų rūšis, siekdami išsiaiškinti, kuriose iš jų yra didžiausias zeaksantino kiekis. Jie nustatė, kad oranžinėse paprikose buvo daug zeaksantino, o kitose – naudingų oranžinių pigmentų, t. y. liuteino.

Kitų tyrimų duomenimis, zeaksantinas taip pat gali suteikti antioksidacinę apsaugą širdžiai, kepenims ir odai.

„Įtraukdami paprikas į savo kasdienę mitybą, galite užtikrinti turtingą organizmo, ypač imuninės sistemos, mitybą“, – patikino gydytoja Kristė Valė (Krista Wale), registruota dietologė ir „Louisiana Nutrition Associates“ įkūrėja.

Pasak jos, raudonosiose paprikose vitamino C yra beveik tris kartus daugiau nei apelsinuose.

„Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant maisto produktus, kuriuose gausu vitamino C, palaikoma imuninė sistema, kovojanti su infekcijomis ir ligomis“, – pridūrė K. Valė.

Be to, paprikos yra puikus sveikatai naudingų skaidulų šaltinis, kurios padeda gerinti virškinimą, širdies sveikatą ir stabilų energijos lygį.

„Skaidulos padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, o žarnyno mikrobiomas išlieka sveikas, – pažymėjo Erika Barrera.

Specialistai taip pat pažymi, kad daugiau žmonių gali be problemų valgyti paprikas, nes alergijos tokiai daržovei pasitaiko retai, bet vis dar egzistuoja.