Turtingi antioksidantais ir skaidulomis
„Įvairios moliūgų dalys – sėklos, žievelė ir minkštimas – yra turtingos maistinėmis medžiagomis. Moliūguose gausu beta karoteno, kuris yra galingas antioksidantas, suteikiantis daržovėms, vaisiams ryškią oranžinę spalvą. Organizmas beta karoteną paverčia vitaminu A, kuris ypač svarbus regėjimui bei imuninei sistemai“, – apie moliūgų naudą Delfi pasakojo dietistė Rima Leonavičienė.
Moliūguose netrūksta ir maistinių skaidulų, kurios užtikrina gerą virškinimo veiklą, suteikia sotumo jausmą, veikia kaip prebiotikai ir maitina gerąsias žarnyno bakterijas.
„Tyrimai rodo, kad asmenys, kurie suvartoja nepakankamai skaidulų, susiduria su vidurių užkietėjimu, didesne blogojo cholesterolio koncentracija kraujyje bei padidėjusia rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis“, – teigė R. Leonavičienė.
Specialistė primena, kad moliūguose gausu antioksidantų, vitamino C bei E, o atliktas tyrimas parodė, kad pakankamos vitamino C, E ir beta karoteno dozės buvo susijusios su mažesne geltonosios dėmės degeneracijos rizika vyresnio amžiaus asmenims.
7 svarbūs faktai
Knygos „Viskas dėl angliavandenių“ autorė Živilė Povilaitytė-Buzaitė išskiria 7 faktus apie moliūgus, kuriuos verta įsidėmėti.
1. Daug vitaminų ir mineralų
Moliūgai pasižymi dideliu vitaminų ir mineralų kiekiu. Jie yra puikus vitamino A šaltinis — viename puodelyje virto moliūgo yra daugiau nei 200 proc. rekomenduojamos paros normos. Vitaminas A yra labai svarbus akių sveikatai, imuninei sistemai ir odai. Valgydami moliūgus papildysite savo organizmą vitaminais C, K, E, B1, B2 ir E. O moliūgų sėklose gausu seleno bei gerai sveikatai palaikyti labai reikalingų Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių.
2. Tinka metantiems svorį
Kadangi moliūgą sudaro beveik 94 proc. vandens, ši daržovė turi mažai kalorijų ir puikiai tinka norintiems numesti svorio. Moliūguose yra maistinių skaidulų, kurios greitai užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą, o tai sumažina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Be to, moliūgo minkštimas puikiai reguliuoja žarnyno veiklą — gerina jo motoriką ir padeda užkietėjus viduriams.
3. Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis
Moliūguose gausu antioksidantų, tokių kaip alfa karotenas, beta karotenas ir beta kriptoksantinas. Antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, gali užkirsti kelią oksidaciniam stresui ir sumažinti lėtinių ligų riziką.
4. Palaiko gerą širdies sveikatą
Moliūgo sėklos, kurios dažnai laikomos šalutiniu produktu, yra ne mažiau naudingos nei pats moliūgas. Jos yra puikus magnio šaltinis, būtinas įvairiems fiziologiniams procesams — padeda reguliuoti kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje ir mažinti širdies ligų riziką. Moliūguose taip pat gausu pektino, kuris padeda šalinti cholesterolį iš organizmo.
5. Sveika odai
Moliūguose, kaip ir kituose oranžinės spalvos vaisiuose bei daržovėse gausu provitamino beta-karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas ne tik palaiko gerą regėjimą, bet ir sveiką odos būklę. Be to, moliūguose yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie padeda apsaugoti odą nuo žalingų UV spindulių.
6. Sumažina vėžio atsiradimo riziką
Tyrimai atskleidė, kad moliūgų vartojimas susijęs su sumažėjusia tam tikrų vėžio rūšių rizika. Pasak mokslininkų, moliūgų mėgėjai rečiau serga skrandžio, gerklės, stemplės, kasos ir storosios žarnos vėžiu. Ši daržovė moterims mažina riziką susirgti krūties ir gimdos kaklelio vėžiu, o vyrams — prostatos.
Moliūgai taip pat rekomenduojami sergantiems onkologinėmis ligomis, nes juose esančios mineralinės medžiagos — varis, geležis ir cinkas — skatina fermentų, kovojančių su vėžinėmis ląstelėmis, išsiskyrimą.
7. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Naujausi tyrimai rodo, kad moliūgai gali turėti įtakos cukraus kiekio kraujyje reguliavimui. Ypač prie to prisideda moliūgų sėklose esantis magnis. Suvalgę saują moliūgų sėklų, papildysite savo organizmą rekomenduojamu dienos magnio kiekiu.
Svarbu ir tai, jog moliūguose esantys junginiai didina insulino gamybą ir gerina gliukozės toleranciją, todėl ši daržovė labai rekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu.
„Tikriausiai, nuo šiol daugialype moliūgo nauda sveikatai neabejosite. Tad atėjus jų derliaus metui, gausiai ir dažnai naudokite šią puikią daržovę virdami sriubas, troškinius, košes, kaip garnyrą prie mėsos patiekalų ar įmaišykite į įvairius kepinius“, — teigia knygos „Viskas dėl angliavandenių“ autorė Živilė Povilaitytė-Buzaitė.
Jei pabodo tradicinė bulvių košė, kviečiame pasigaminti labai paprastą, bet daug sveikesnę moliūgų košės alternatyvą.
Moliūgų košės receptas
Ingredientai:
Vienas vidutinio dydžio moliūgas (arba pusė didesnio)
Apie 40 ml grietinėlės arba pieno
Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga:
Nulupkite moliūgo žievę ir išskobkite sėklas.
Supjaustykite vienodo dydžio (apie 2-3 cm) kubeliais.
Sudėkite moliūgo kubelius į verdantį vandenį. Vandens turi būti tiek, kad tik vos apsemtų moliūgus.
Virkite ant vidutinės ugnies apie 10—12 minu
ių. Tuomet patikrinkite šakute, ar moliūgas suminkštėjo tiek, kad jį būtų galima sutrinti. Jei jis kietokas, pavirkite dar 5 minutes.
Nuo išvirtų moliūgų visiškai nukoškite vandenį.
Įpikite šlakelį grietinėlės arba pieno — nepadauginkite, kad košės masė nesigautų per skysta.
Užberkite žiupsnelį druskos ir masę sutrinkite virtuviniu trintuvu arba grūstuve bulvėms.
Ši košė — puikus garnyras prie mėsos patiekalų. Nepanaudotą košę sudėkite į stiklinį arba plastikinį indą ir galite laikyti šaldytuve iki 7 dienų, o prireikus pasišildyti mikrobangų krosnelėje prie kito patiekalo.
Skanaus!