Šiaurės amerikiečiai ir europiečiai raudonos mėsos vidutiniškai valgo tris keturis kartus per savaitę. Jau seniai tvirtinama, kad tai didina pavojų susirgti vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis bei diabetu. Mokslininkų grupė, peržiūrėjusi daugybę studijų, dabar daro kitokias išvadas, sakoma specializuotame žurnale „Annals of Internal Medicine“ paskelbtame straipsnyje.
Jų duomenimis, apibendrinus visas studijas, darytina išvada, kad žmonės tik šiek tiek rečiau suserga vėžiu, diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis arba nuo jų miršta, jei valgo mažiau raudonos ar perdirbtos mėsos.
Be to, nerasta vienareikšmiškų įrodymų, jog yra ryšys tarp susirgimų ir mėsos vartojimo, agentūrai AFP sakė epidemiologijos profesorius Bradley Johnstonas. Jis vadovauja NutriRECS grupei, vienijančiai mitybos ir sveikatos ekspertus, pateikiančius naujas mitybos rekomendacijas. „Galbūt rizika mažėja – tačiau galbūt ir ne“, – teigia jis, apibendrindamas analizės rezultatus.
Savo kritika mokslininkai sąmoningai nori supurtyti įprastas mitybos rekomendacijas, kurios, anot B. Johnstono, yra „sena mokykla“. Jo kolegos ir jis esą nori padėti žmonėms patiems priimti sprendimus, o ne vadovautis kažkieno patarimais.