Tradicinio majonezo paslaptis – vos keli ingredientai
Majonezo padažo pirmtakais laikomi kulinariniais opusais garsėjantys prancūzai. Teigiama, jog šie padažą išrado dar 18 amžiuje. Tiesa, tada jis buvo gaminamas tik iš kiaušinių trynių, alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Šiai dienai parduotuvių lentynose puikuojasi daugybė majonezo rūšių, išsiskiriančių ne tik savo komponentų gausa, bet ir gamintojais ar kainomis.
Pasak restoranų šefės ir sveikos gyvensenos propaguotojos Aidos Matulevičiūtės, kuo mažiau sudedamųjų dalių turi majonezas, tuo jis sveikesnis. „Pagrindą turi sudaryti kiaušiniai, aliejus, garstyčios ir prieskoniai. Jei skaitant produkto etiketę matote daug nepažįstamų sudedamųjų dalių, turėkite omenyje, kad tai nebus tik majonezas“.
Klasikinis majonezas paprastai būna gan riebus – tai lemia jame esantis riebalų, t. y. augalinio aliejaus, kiekis arba pridėtiniai tirštikliai. Jei mėgstate liesesnį majonezą, jo konsistencija turėtų gerokai skirtis, tačiau šiuolaikinės technologijos ir gamintojų pastangos net ir itin liesus padažus paverčia gan tirštais. Vartotojai gaminio sudėtyje turi rasti visus jam pagaminti naudotus ingredientus bei priedus.
Parduotuvių lentynose – majonezų įvairovė
Kaip pasakoja prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, majonezo pasiūla yra išties plati: „Asortimente yra įvairių rūšių majonezų: nuo įprasto, klasikinio iki veganiško. Taip pat turime gausybę majonezų su priedais, pavyzdžiui, su grybais, kietuoju sūriu, saulėje džiovintais pomidorais ar krabais, todėl sau tinkamą skonį gali nesunkiai atrasti net ir patys išrankiausi pirkėjai“.
Komentuodama pirkėjų pasirinkimus, B. Čaikauskaitė sako, jog juos dažniausiai lemia patraukli kaina ir gamintojas. „Pastebime, jog populiariausi yra didesniuose, 400 g talpos, stikliniuose induose parduodami majonezai. Tuo tarpu naujoves, pavyzdžiui, ekologišką majonezą, pirkėjai vertina kukliai – jų pardavimai, lyginant su įprastu majonezu, nėra tokie dideli“.
Velykinis laikas, anot B. Čaikauskaitės, yra pats majonezo pardavimų pikas. „Daugiausiai šio padažo parduodame per didžiąsias metų šventes, t. y. per Velykas ir Kalėdas. Likusiais mėnesiais pardavimai smukteli, o vasarą sumažėja labiausiai. Šią tendenciją veikiausiai lemia tai, jog šiltuoju metų laiku žmonės pirmenybę teikia šviežiems, padažais neperkrautiems patiekalams“, – teigia B. Čaikauskaitė.
Siūlo sveikesnę alternatyvą
Pasigaminti majonezą namuose yra išties paprasta. Toks pasirinkimas bus kur kas sveikesnis, be to, skonį ar net spalvą galėsite pasirinkti patys. Jei norite klasikinio padažo, pagrindui naudokite šviežius kiaušinius. Alternatyviems majonezo pakaitalams puikiai tinka avinžirnių nuopilas ar nuoviras, avokadai, saulėgrąžos ar riešutai.
Ryškesnio skonio naminio majonezo padažams visuomet suteiks kelios skiltelės česnako, pasirinktos žolelės, citrina, geras alyvuogių aliejus, japoninių krienų pasta, čipotlės čili pipirai ar jų esencija.
Naminį majonezą skanauti galima ramia sąžine, nors kaip ir visur būtinas saikas ir sveika nuovoka. Padažas turi pagardinti, bet neužgožti patiekalo!
Reikės:
2 nedidelių prinokusių avokadų;
1 skiltelės česnako;
3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
1/2 citrinos sulčių;
druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.
Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros kaip ir tradicinis majonezas, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja.
Skanaus!