Ką geriausia valgyti žiemos rytais, atsiųstame pranešime pataria gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.
Košės – puikus pasirinkimas ne tik skubantiems
Pusryčiai turi ne tik suteikti energijos, bet ir pažadinti virškinimo sistemą. Taip pat po ilgai trukusio nakties „bado“ aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis ir suaktyvinti jų apykaitos procesus.
„Kad nesinorėtų užkandžiauti nenaudingais, saldžiais užkandžiais, pusryčiai turi būti turtingi sudėtiniais angliavandeniais, kurie suteiks energijos ir paspartins medžiagų apykaitą. Patiekaluose taip pat turėtų būti baltymų ir virškinimo sistemos veiklai svarbių skaidulų, kurios padeda reguliuoti apetitą, sujungia toksinus ir „bloguosius“ riebalus, taip saugodamos nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Todėl idealiausias pasirinkimas pusryčiams – pilno grūdo kruopų košės, kuriose gausu B grupės vitaminų. Šilta košė – ypač geri pusryčiai vėsiais žiemos rytais“, – sako gydytoja-dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė, projekto „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ ekspertė.
Dietologė pataria, kad geriausia rinktis grikių, avižų, sorų, miežių, perlinių kruopų, rudųjų ryžių košes, taip pat ir burnočio sėklų. Jei ryte neturite laiko gaminti, galite vakare tiesiog užpilti nuplautas kruopas verdančiu vandeniu termose ir palikti per naktį. Taip atsikėlę ryte jau turėsite šiltą košę. Dar vienas efektyvus būdas yra vakare puode užmerkti nuplautas kruopas, o ryte užkaitus tik palaukti, kol košė užvirs, išjungti ir palikti uždengus dangtį. Kol susiruošite, kruopos kuo puikiausiai išbrinks.
Subalansuoti pusryčiai ypač svarbūs vaikams
Pasak specialistės, pilno grūdo kruopų košes galima pagardinti glotnučiais ar sultimis, kuriuose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų, kurių organizmui itin reikia po nakties.
„Ryte rekomenduočiau rinktis daržovių sultis ir glotnučius. Sulčių ar glotnučių porciją taip pat galite pasiimti su savimi priešpiečiams. Nors pusryčiai svarbi mitybos dalis, reikėtų nepamiršti valgyti penkis kartus per dieną“, – pataria L. Romeraitė-Kuklierienė.
Dietologės teigimu, moksleiviams, valgantiems subalansuotus pusryčius, geriau sekasi mokytis, nes jie lengviau susikaupia ir ilgiau išlaiko dėmesį. Be to, jie yra aktyvesni, stipresni ir atsparesni stresui už tuos, kurie pusryčių nevalgo. Pastarieji būna dirglesni ir mažiau orientuoti.
Jei ryte vis dėlto nespėjote pavalgyti košės, išgerkite bent stiklinę sulčių ar glotnutį, kurie puikiai tinka dienos pradžiai.