„Tikrai nereikia bijoti, kad kažkurių būtinų maisto prekių gali nebelikti ir dėl to suskubti jų pirkti kelioms savaitėms ar mėnesiams į priekį. Mūsų darbuotojai daro viską, kad prekių lentynos būtų kaip galima greičiau užpildytos, o pirkėjai parduotuvėse rastų visų jiems reikiamų prekių. Patikiname, kad jau prieš kelias savaites gerokai padidinome prekių užsakymų kiekius ir kol kas prekių tikrai netrūksta. Nuolat bendraujame su savo tiekėjais, stengiamės dar efektyviau organizuoti prekių logistikos procesus. Suvokiame, kad šiuo iššūkių laikotarpiu mumis pasikliauja daugybė šalies gyventojų ir dedame visas pastangas, kad jų lūkesčiai būtų pateisinti“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė V. Drulienė.
Ji ragina apsipirkimus karantino metu iš anksto planuoti, išvengti be reikalingo ėjimo į parduotuves ir rinktis maisto produktus apgalvotai, įvertinus, kas iš jų bus ruošiama ir gaminama. Taip pat kviečiama atsižvelgti į sveikos mitybos specialistų rekomendacijas, kaip karantino laikotarpiu maitintis visavertiškai.
Svarbu planuoti
„Pasirūpinti maistu ilgesniam laikui ir taip riboti savo apsilankymų parduotuvėse skaičių karantino metu iš tiesų gali būti tikslinga, tačiau tai daryti reikėtų protingai. Dabar parduotuvėse galime pamatyti vežimais kruopas ar makaronus perkančius gyventojus, tačiau klausimas, ar žmonėms iš tokių atsargų bus daug naudos. Juk vien makaronų, ryžių ar grikių nevalgysi. Tad vietoje to, kad dideliais kiekiais pirktų vienos rūšies produktus, gyventojams daug naudingiau būtų įsigyti mažiau, bet įvairesnių produktų“, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
V. Kurpienės teigimu, prieš vykstant į parduotuves pirmiausiai reikėtų apžiūrėti savo virtuvės spinteles – daugelio namuose grikių, ryžių, makaronų ar miltų ir taip yra, todėl neverta jų prisipirkti keliskart daugiau. Vietoje to pinigus geriau išleisti kitų rūšių produktams, kurie yra svarbūs visavertei mitybai. Tai, visų pirma, yra daržovės ir vaisiai, ankštiniai augalai, taip pat mėsa, žuvis bei pieno produktai.
„Planavimas šiuo atveju yra svarbiausiais dalykas. Mano patarimas būtų savaitei į priekį apgalvoti, ką ketinama gaminti, paieškoti receptų ir pagal tai susidaryti pirkinių sąrašą. Toks planavimas leis ir išleisti mažiau pinigų, ir maitintis kokybiškiau. Einant į parduotuvę be plano, iš jos dažnai grįžtama pilnais pirkinių krepšiais, tačiau su įsigytais produktais vis tiek nedaug tenuveikiama, o po dienos vėl tenka keliauti į prekybos centrą“, – sako V. Kurpienė.
Prioritetas – raciono įvairovė
Anot mitybos specialistės, karantino laikotarpiu svarbu ne prikaupti kuo daugiau maisto atsargų, bet maitintis sveikai ir stiprinti savo organizmą, o tam būtina užtikrinti įvairovę mitybos racione.
„Tam, kad organizmas gautų visų stipriai imuninei sistemai reikalingų būtinų medžiagų, rekomenduojama jam reikalingų medžiagų, būtina valgyti įvairų maistą, rinktis skirtingus grūdus, daržoves, vaisius, mėsą, žuvį, pieno produktus. Tai leidžia nepritrūkti vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų stipriai imuninei sistemai. Dėl to net ir perkant kruopas neverta rinktis vien tik grikių ar ryžių. Puikia alternatyva populiariausioms kruopoms gali būti ir kitos aukštą maistinę vertę turinčios kultūros, tokios kaip soros, perlinės ir miežinės kruopos, bolivinė balanda. Taip pat verta atsiminti ir ankštines daržoves – pupeles, lęšius bei avinžirnius“, – sako V. Kurpienė.
V. Kurpienės teigimu, daugelis gyventojų karantino metu būtent kruopas ir makaronus iš parduotuvių lentynų šluoja todėl, kad šie produktai negenda ir gali būti saugojami ilgą laiką. Vis tik mitybos specialistė rekomenduoja gerai pasverti, ar verta kaupti vienos rūšies maisto atsargas mėnesiams į priekį. Geresnis variantas, anot V. Kurpienės, pirkinius planuoti savaitei į priekį, o laikant tinkamomis sąlygomis tiek laiko gali būti saugomi daugelis maisto produktų.
„Ypač svarbu nepamiršti daržovių ir jas rinktis taip pat kuo įvairesnes. Kuo daugiau spalvų daržovių krepšelyje, tuo daugiau antioksidantų aprėpiama. Taigi tikrai verta šalia makaronų ar kruopų, į pirkinių krepšelį įsidėti kopūstų, burokėlių, pomidorų, paprikų, brokolių, svogūnų ir kitų įvairiausių daržovių. Vėlgi – jų reikėtų pirkti tiek, kad vėliau netektų išmesti. Jei matote, kad nesuvartosite – dauguma daržovių galima užšaldyti ir suvartoti vėliau“, – pataria V. Kurpienė.
Parduotuvėse prašoma elgtis atsakingai
Prekybos tinklas „Maxima“, prisidėdamas prie bendrų pastangų koronaviruso pandemijos metu riboti žmonių susibūrimus ir rūpindamasi savo darbuotojų saugumu, pirmasis paskelbė apie trumpinamą parduotuvių darbo laiką. Nuo pirmadienio visos prekybos tinklo parduotuvės dirba nuo 9 val. iki 20 val. Toks darbo laikas galios iki kovo 30 dienos, rašoma pranešime spaudai.
Klientai parduotuvėse raginami dezinfekuoti rankas ir naudoti vienkartines pirštines – jas galima rasti prie pirkinių vežimėlių ir krepšelių. Taip pat pirkėjų prašoma, kur įmanoma, naudotis savitarnos kasomis, išlaikyti bent 1 metro atstumą su darbuotojais ir kitais parduotuvių klientais stovint eilėje ir apskritai parduotuvėje kuo mažiau bendrauti su kitais asmeninis. Įprastos kasos prekybos tinkle dezinfekuojamos kas tris valandas, savitarnos – kas valandą. Kasininkai yra aprūpinti dezinfekciniu skysčiu rankoms.
Siekiant sumažinti kontaktą, sveriamuose skyriuose supakuotus produktus nuo šiol pardavėjai padeda ant prekystalio, o ne duoda pirkėjui į rankas
Rekomenduoja už pirkinius atsiskaityti bankinėmis kortelėmis. Jeigu atsiskaitote grynaisiais pinigais, juos dėkite ant tam skirtos lėkštutės, o ne kasos darbuotojui į rankas.