Kasmet daugybė Lietuvos gyventojų miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Kartu su judėjimo trūkumu, prasta mityba – vienas iš pagrindinių veiksnių, nulemiančių šią liūdną statistiką. Todėl visavertė ir subalansuota mityba – nepaprastai svarbus daugybės mirtinų ligų prevencijos aspektas.

Paskatinti suvartoti daugiau daržovių, vaisių, grūdų, ankštinių kultūrų ir kitų žmogaus sveikatai būtinų augalinių produktų siekia kampanija „AuGalingas pirmadienis“, kuri su DELFI Maistas skaitytojais kiekvieną pirmadienį dalinsis vegetariškų patiekalų receptais.

Lietiniai blynai su datulių kremu

~9 blynams reikės:

  • 130 g viso grūdo speltos miltų
  • 70 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 180 ml sojų pieno
  • 190 ml vandens
  • 1 v. š. obuolių acto
  • 2 v. š. agavų sirupo
  • 2 v. š. aliejaus

Gaminimas:

  1. Sumaišyti visus sausus ingredientus. Kvietinius miltus geriausia įsijoti.
  2. Sausų ingredientų mišinyje padaryti duobutę.
  3. Duobutėje sumaišyti sojų pieną ir šaukštą acto, palaukti minutę, kol truputį pienas susitrauks. Į tą patį šulinėlį supilti vandenį ir sirupą.
  4. Plakimo šluotele sumaišyti skystį su sausais ingredientais.
  5. Įpilti porą šaukštų aliejaus ir lengvai įmaišyti.
  6. Keptuvę gerai įkaitinti.
  7. Įkaitinus sausą keptuvę, pilti samtį tešlos į keptuvės vidurį ir tuo samčiu sukamaisiais judesiais nuo centro į išorę paskleisti tešlą.
  8. Kepti ant kaitrios ugnies, blynelį gana greitai apversti.
  9. Geriausia iškeptus lietinius dėti vieną ant kito į krūvą. Taip jie išliks karšti ir, kol visus iškepsite, dar labiau suminkštės.

Datulių kremui reikės:

  • 100 g datulių pastos (galima naudoti ir vientisai sutrintas šviežias datules)
  • 80 g sojų pieno
  • 50 g vandens

Gaminimas:

  1. Į nedidelį puodą supilti pieną su vandeniu ir sukrėsti datulių pastą.
  2. Skysčiui šylant, vis maišyti ir trinti pastą, kol ji taps vientisu kremu.
  3. Valgyti su blynais, skrebučiais, tepti lietinių tortą, kabinti šaukšteliu.

Skanaus!

Receptu pasidalijo tinklaraštis „Mi ir Do virtuvė“.