Kaip pasakoja maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, salieras tikrai turi kuo didžiuotis: „Pirmiausiai, šią daržovę nuo kitų išskiria jos unikalus aromatas ir skonis – salsvumą keičia lengvas kartumas, kurie tarpusavyje puikiai dera. Lapkotiniai salierai yra pailgos formos, turi tvirtą stiebą ir yra sultingi. Patiekaluose salieras gali atstoti prieskonius, ypač druską. Tad jei gamindami patiekalus naudojate salierus, venkite druskos – jos visiškai pakaks iš šios unikalios daržovės“.

Čia pat ne vienerius metus restoranų šefe dirbanti ir sveiką gyvenseną propaguojanti A. Matulevičiūtė priduria, jog saliere yra visa virtinė naudingųjų medžiagų. „Ši daržovė – tikras turtas. Jame gausu skaidulinių ir mineralinių medžiagų, vitaminų C ir A. Pastebėta, jog salierai mažina „blogąjį” cholesterolį, skatina kraujotaką. Įtraukę šią daržovę į kasdienį meniu, tikrai nepasigailėsite“.

Be to, salierai yra puikus pasirinkimas norintiems maitintis ir sveikai, ir subalansuotai. „Salieruose yra labai daug vandens ir mažai kalorijų. Tiems, kurie įpratę valgyti tik šviežius salierus, siūlau išmėginti įvairesnius jų panaudojimo variantus. Dėkite salierus į sriubas, troškinius ar tiesiog kepkite kepsninėje – visais atvejais jų skonis tikrai nenuvils“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Salierų populiarumas neblėsta

Parduotuvėje norint išsirinkti tinkamiausią salierą, A. Matulevičiūtė pataria atkreipti dėmesį į kelias savybes: „Pirmiausiai, įvertinkite vizualinę saliero pusę: jis turi būti standus, nesudžiūvęs, lapeliai žalsvi, jokiu būdu nepageltę. Toks salieras bus gyvybingas ir puikiai tiks įvairiems patiekalams ruošti“.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, jog salierų populiarumas neblėsta jau seniai ir ši daržovė yra itin mėgstama lietuvių. Per pastaruosius keturis mėnesius salierų pardavimai šoktelėjo net 43 proc.“

Pasak B. Čaikauskaitės, salierai mėgstami visus metus, tačiau atšilus orams, daug kas suskumba ieškoti kuo įvairesnių šviežių daržovių, taip norėdami paįvairinti salotų ir kitų lengvų patiekalų meniu. „Netrukus prekyboje pasirodys ir Lietuvoje užauginti lapkotiniai salierai. Vietos augintojų produkcija visuomet yra labai laukiama ir vertinama pirkėjų“, – priduria B. Čaikauskaitė.

Sveikuolių pamėgtas pasirinkimas – žaliasis kokteilis

Nors salierais dažniausiai gardinamos įvairios salotos, prasidėjus sveikuoliškų kokteilių bumui, specialistai pataria išmėginti salierą ir šiame vaidmenyje. Štai keli nesunkiai namų sąlygomis pagaminami kokteiliai su salierais.

Salierų ir vaisių kokteilis

Reikės:

  • 2 vnt. bananų;
  • 3 valg. šaukšt. mėlynių;
  • 2–3 salierų stiebų;
  • pusės citrinos;
  • 1 stiklinės vandens.


Gaminimas:

Trintuvu sutrinkite salierų stiebus, mėlynes ir bananus, supilkite stiklinę vandens ir išspauskite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.

Žaliasis polivitaminų kokteilis

Reikės:

  • 2–3 salierų stiebų;
  • saujos špinatų;
  • 1 vnt. banano;
  • laimo vaisiaus;
  • 1 stiklinės vandens.


Gaminimas:

Špinatus nuplaukite. Juos sutrinkite elektriniu trintuvu, šalia įdėję bananą ir salierų stiebus. Į gautą kokteilį įspauskite laimo vaisiaus sulčių ir viską gerai išmaišykite.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)