Žolininkė Renata Fediakinienė yra viena iš tų, kuri atrado unikalią natūralaus acto gamybos meną. Daugelį metų paskyrusi žolelių tyrinėjimui ir natūralių arbatų, kurios padeda atsipalaiduoti, gerina nuotaiką, ji pasinėrė ir į acto gamybos pasaulį. Renata savo rankomis kuria įvairiausių skonių actus, kurių kiekvienas yra ne tik gardus, bet ir maistingas, kupinas sveikatai naudingų savybių. Ši žolininkės istorija – tai įkvepiantis pavyzdys, kaip gamtos dovanos gali tapti kūrybinio įkvėpimo šaltiniu ir gyvenimo būdu.

Kas paskatino Jus domėtis fermentacija bei pradėti gaminti natūralų actą?

Daug metų domėjausi žolelėmis, dariau įvairius arbatų mišinius, bet norėjosi išmokti kažko naujo, ieškojau iššūkių, kaip dar išreikšti save ir suteikti produktams iš gamtos aukštesnį lygmenį. Taip natūraliai nagrinėdama žolelių istoriją susidomėjau actais, jų atsiradimo istorija, ir įvairiausiomis gaminimo ir panaudojimo galimybėmis. O jos – gana plačios: gardinti maistą, suteikti gėrimams kitokių skonių ir naudingų savybių, gerti kaip aperityvą prieš valgį skonio receptoriams sužadinti.

Mane labai įtraukė ir sužavėjo tai, kad actais galima tiesiog mėgautis, juos ragauti, degustuoti ir atpažinti ingredientus. Šiame skubėjimo ir greitų procesų pasaulyje man pačiai labai tiko natūralaus acto gaminimo procesas, kai leidi laukinėms mielėms veikti jų tempu, – tai natūraliai moko ir pačiam sulėtinti tempą bei mėgautis tuo, kas vyksta aplink. Be to, ir pats acto gamybos procesas nuo pat pradžių labai įtraukia: surenki uogas, žoleles, jas maišai, stebi, kaip vyksta procesai. O jie labai skirtingi, nes priklauso nuo to, kur rinktos žolelės – laukuose, miške ar pačių užaugintos, taip pat nuo medienos, žolelių ir uogų rūšies.

Žolininkė Renata Fediakinienė

Kaip atrenkate augalus ar uogas, kuriuos naudojate fermentacijai? Galbūt kokius kriterijus taikote?

Daug metų domėjausi ir gilinausi į augalų pasaulį – perskaičiau begalę literatūros, seku garsiausius pasaulio šefus, stebiu, kaip jie iš paprastų augalų ir vaisių sukuria naujus produktus – ir tai įkvėpė naujiems atradimams bei suteikė pasitikėjimo savimi. Natūralaus acto gamybos proceso metu pasijunti kūrėju, kurį veda ir įkvepia pati gamta.

Šiuo metu actus kuriu atsižvelgdama į metų laikus ir aplink supančią gamtą, vietovę, kurioje esu. Natūraliai atsirado visų metų laikų skoniai, pavyzdžiui, – pavasario ir pirmų vasaros dienų actas iš rabarbarų ir juoduogio šeivamedžio žiedų, vasarą – juodųjų serbentų, mėlynių uogų ir žolelių, žydinčių tuo metu, actas, rudenį – slyvų ir dilgėlių sėklų, žiemą ir pavasarį – pušų actas.

Žolininkė Renata Fediakinienė

Koks yra natūralaus acto fermentacijos procesas ir kiek laiko jis užtrunka? Ar susiduriate su iššūkiais šio proceso metu?

Natūralaus acto gamybos proceso trukmė įvairi, labai priklauso nuo to, iš kokių produktų gaminamas actas. Viskas prasideda nuo vaisių atrankos ir paruošimo, žolelių surinkimo ir apdorojimo, tada jų sumaišymo su medumi ir vandeniu. Acto fermentacijos procesas užtrunka nuo mėnesio iki pusės metų, po to jie brandinami, nes sendami jie vystosi ir keičiasi, įgyja gylio ir švelnumo. Kartais tenka susidurti su iššūkiais, kai pasibaigus fermentacijos procesams, būsimo acto paviršiuje pradeda susidaryti kahm mielės ir tada būtina gelbėti actą kito acto motinėlių pagalba.

Kartais iššūkių kyla laukiant rezultato – šitam kantrybės išbandymui puikus pavyzdys yra rabarbarų actas, nes po visų fermentacijos etapų bręsdamas jis kelis mėnesius nerodė jokių didelių pokyčių, ir galiausiai, mano džiaugsmui prasidėjo veiksmas – palengva jis tapo skaidrus, išryškėjo spalva ir skoninės savybės.

Žolininkė Renata Fediakinienė

Kokias savybes ir naudą, jūsų nuomone, turi įvairūs natūralūs actai, ypač tie, kurie gaminami iš lietuviškų augalų ir uogų?

Visų pirma natūralūs actai yra maistingi, o vaisiuose ir uogose, iš kurių gaminamas actas, gausu įvairių mikro ir makroelementų, antioksidantų, kurie stiprina natūralią organizmo apsaugą, padeda kovoti su virusais, apsisaugoti nuo infekcijų, ramina kvėpavimo takų sistemą, taip pat gali sustiprinti ir subalansuoti kraujotakos, kvėpavimo ir virškinimo sistemas.

Natūralus nepasterizuotas actas gali būti vadinamas dar vienu „super maistu“, jei jis gaminamas iš kokybiškų vaisių ir uogų. Dar viena jo gera savybė ta, kad kaip ir visi fermentuoti produktai, actas yra kupinas fermentų ir naudingų bakterijų. Natūralus nepasterizuotas actas gali padėti virškinimo sistemai, gali turėti naudingų savybių atsižvelgiant į tai, kokios acto gamybai naudotos uogos ir žolelės.

Acto gamybai ieškome ir atrenkame geriausios kokybės vaisius ir uogas, nuo to priklauso acto kokybė ir skoninės savybės. Antai, iš Aženo džiovintų slyvų ir tam tikros veislės vengriškų slyvų pagamintas actas savo kokybe labai lenkė slyvų actą, gamintą iš Lietuvoje plačiai auginamų vaisių. Taip pat galiu patikinti, kad kokybiško acto nepagaminsi iš vaisių ar uogų likučių.

Žolininkė Renata Fediakinienė

Galbūt galite pasidalinti pavyzdžiais, kaip natūralų actą galima panaudoti maisto gamyboje ar sveikatai gerinti?

Puikiai tinka bet kokiai sveikatingumo rutinai – įmaišykite į kokteilį ar ruošiamas salotas. Tai patiekalui suteiks netikėtų vaisių ar žolelių natų, o jums pagerins virškinimą, suteiks energijos. Nesakau, kad actas gydo – kiekvienas žmogus turėtų pajusti, koks actas jam tinka ir kaip teigiamai veikia savijautą.

Mano pačios mėgstamiausi acto vartojimo būdai:– karštą vasaros dieną ruošiu gaivų gėrimą: į vandenį su ledukais įpilu pasirinkto sirupo šlakelį ir šaukštą acto;– atvėsus orams rytais ar vakarais išgeriu vandens ar mineralinio, pagardinto šaukštu acto; – actu gardinu salotas.

Renatos siūlomas acto panaudojimo receptas:

* Pasirinktas uogas ar vaisius lengvai sutraiškyti, užpilti cukrumi.

* Po dienos ar dviejų, kai cukrus ištraukia skystį, jį lygiomis proporcijomis sumaišyti su actu.

* Gautą sirupą laikyti šaldytuve iki 2 mėnesių ir naudoti gėrimams gardinti.