Skatina tvarią gyvenseną

Vis dažniau kalbama apie tai, kad verta rūšiuoti ne vien popierių, plastiką ar stiklą, bet ir panaudotą aliejų, kurio atliekos susidaro kiekvienuose namuose, gaminant maistą, naudojant maisto produktus, kuriuose yra aliejaus. Vilniuje įsikūrusi bendrovė „Biomotorai“, siekdama skatinti bendruomenės tvarią gyvenseną, prisidėti prie švarios ir žalios Lietuvos kūrimo, šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo ir naudoto aliejaus žalos gamtai bei aplinkai mažinimo, siūlo specialius konteinerius, skirtus naudoto kepimo aliejaus surinkimui iš gyventojų. Tokiais konteineriais šalyje jau naudojasi penkios rajonų savivaldybės. Pasiūlymo išbandyti konteinerius, skirtus aliejui surinkti, yra sulaukusi ir Panevėžio rajono savivaldybė.

Rajone poreikio nėra

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Edmundas Toliušis paaiškino, kad savivaldybė yra gavusi pasiūlymą, tačiau bent kol kas Panevėžio rajono gyventojai nepareiškė noro naudotis tokiais konteineriais.

„Poreikį visada formuoju tik gavęs informaciją iš seniūnijų. Prieš du mėnesius informacija apie konteinerius aliejaus atliekoms surinkti buvo išplatinta visoms seniūnijoms. Jos geriausiai mato padėtį savo teritorijoje ir žino, kas yra reikalinga, kokios spręstinos problemos. Šiuo atveju – konteinerių klausimu atgalinio ryšio neturiu. Tai reiškia, kad nėra tokio poreikio. O jei jis būtų, tikrai imtumėmės tam tikrų veiksmų“, – teigė E. Toliušis.

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Gintautė Atkočienė sako, kad jau kitąmet mieste planuojama iš gyventojų rinkti virtuvėje panaudotą aliejų, tik – kitaip.

„Šiuo metu rengiami reikalingi sprendimai šiam klausimui spręsti. Planuojama, kad kitais metais mieste bus pradėtas įgyvendinti pilotinis projektas ir tam tikrose komunalinių atliekų aikštelėse atsiras talpos panaudotam aliejui supilti. Už pilotinio projekto įgyvendinimą bus atsakinga UAB „Panevėžio specialusis autotransportas“, – sako G. Atkočienė.

Mažėtų mokesčiai

Pasak bendrovės „Biomotorai“ administravimo vadovės Aušrinės Karanauskienės, konteinerius, jų aptarnavimą (naudoto kepimo aliejaus surinkimą, plastiko sutvarkymą) ir informacinę medžiagą įmonė siūlo nemokamai, iš savivaldybių prašoma tik vietos konteinerių statymui ir žmogaus, su kuriuo galėtume kontaktuoti dėl informacinės sklaidos. „Savo veikla mes siekiame iš komunalinių ir maisto atliekų srauto išskirti naudingą žaliavą ir tikimės, kad mažėjant komunalinių ir maisto atliekų kiekiui, gyventojams mažės ir mokesčiai už atliekų tvarkymą“, – teigė A. Karanauskienė.

Kur dingsta aliejus?

„Mes apie šios sistemos diegimą svajojome jau seniai. Jaučiame ir visuomenės spaudimą tą daryti, nes žmonės yra vis labiau atsakingesni, jiems rūpi, kaip teisingai rūšiuoti atliekas, kaip apsaugoti savo nuotekų sistemas ir ką paliksime po savęs. Tad mes beldžiamės į visų savivaldybių duris, tikimės, kad anksčiau ar vėliau jos atsidarys ir, kas svarbiausia, tikimės, kad žmonės naudosis naudoto kepimo aliejaus surinkimo konteineriais, nes matys tame prasmę ir naudą. Mūsų partnerių austrų patirtis rodo, kad gyventojas per metus sugeneruoja vieną kilogramą naudoto kepimo atliekų per metus. Kur šis kiekis atliekų „nugula“, dabar lieka atviras klausimas“, – kalbėjo A. Karanauskienė.

Anot specialistų, aliejus, pilamas į namų kanalizaciją, gali pakenkti vamzdžiams ir juos užkimšti. Iš 1 kilogramo panaudoto aliejaus galima pagaminti 1 kg Biodyzelino, ir tokiu būdu sumažinti į aplinką išmetamo anglies dvideginio taršą net 3 kilogramais.

Bendros taisyklės

Į minėtus konteinerius aliejų galima išmesti plastikinėse talpose – tuščiame naujo aliejaus butelyje, švarioje pieno, acto ar kitoje plastikinėje talpoje, kurią paprastai išmetate, švariame plastikiniame butelyje ir kitoje, švarioje, nedužioje, sandarioje pakuotėje. Į konteinerį gali būti metamas naudotas kepimo aliejus (gali būti su nuosėdomis), pasibaigusio galiojimo, skonio savybes pakeitusį, neįprastą kvapą ir skonį turintį aliejų. Taip pat aliejus nuo silkės, tuno, šprotų, saulėje džiovintų pomidorų, paprikų ir kt. bei gyvūniniai riebalai. Į konteinerį negalima mesti majonezo ir padažų, kosmetinio aliejaus, sintetinės, mineralinės alyvos ir kitų skysčių.

Nieko nekainuoja

Šis specialus konteineris yra išmanus – susikaupus tam tikram aliejaus kiekiui, davikliai siunčia signalą už šių atliekų išvežimą atsakingai įmonei UAB „Biomotorai“ ir jie organizuoja atliekų išvežimą. Taip pat įmonė yra informuojama apie staigius temperatūrų šuolius, jei konteineris užsidegtų, todėl aliejų, kaip degią medžiagą, į šį konteinerį išmesti yra saugu.

Aliejaus rūšiavimo, išvežimo ir konteinerių priežiūros kaina nėra įskaičiuojama į komunalinių paslaugų kainas – ši paslauga gyventojams yra visiškai nemokama. UAB „Biomotorai“, priduodami žaliavą biodyzelino gamybai, padengia priežiūros kaštus.