Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) perspėja, kad į prekybą pateko kanapių sėklų aliejaus, kuriame užfiksuotas „cheminis užterštumas“.
aliejus
960 straipsnių
Aliejus – neutrali, nepolinė cheminė medžiaga, kuri yra klampaus skysčio būsenoje aplinkos temperatūros sąlygomis ir nesimaišo su vandeniu, tirpsta alkoholyje ir eteriuose. Aliejus turi didelį kiekį anglies ir vandenilio.
Galime drąsiai teigti, kad alyvuogių aliejus yra tapęs vienu mėgstamiausiu, dažniausiai naudojamu augaliniu aliejumi, kurį lietuviai renkasi savo stalui, parsiveža iš kelionių po Viduržemio jūros šalis. Tačiau kaip pasirinkti tikrai vertingą, į ką atkreipti dėmesį etiketėje, daugeliui yra iššūkis. A...
Sako, ryto valgis turi būti sočiausias, tad kviečiame išsikepti tokią kiaušinienę. Gaminadmi užtruksite apie 15 minučių. Kiaušinienę patiekite su žaliomis daržovėmis.
Takai – meksikietiškos virtuvės simbolis, atspindintis šio krašto skonių, spalvų, tekstūrų įvairovę ir margumą. Meksikiečių teigimu, yra daugiau nei 20 tūkstančių takų receptų. Tokia takų receptų gausa tik įrodo, kad šis patiekalas – ne tik lengvai pagaminamas ir skanus, bet ir suteikiantis progą im...
Ukrainietiškoje mišrainėje – pomidorai, paprikos ir morkos. Nuostabus pagardas prie mėsos, makaronų patiekalų. Ukrainietišką mišrainę vėsioje vietoje galima laikyti iki pavasario.
Cezaro salotos niekada nepabosta. Pasigaminkite jų – tai sveika, sotu ir maistinga. Gaminant cezario salotos itin svarbus padažas.
Kviečiame pasigaminti karamelizuotų svogūnų. Svogūnų karamelizavimas padeda išryškinti jų natūralų skonį. Karamelizuotais svogūnais galite gardinti sumuštinius, picas, makaronų patiekalus, sriubą, mėsą, žuvį, omletus.
Puiki idėja vakarėliui, iškylai ar tiesiog pusryčiams, vakarienei – lavašo suktinukai su įvairiais įdarais. Svarbu pasirinkti tinkamas įdaro sudedamąsias dalis, nes priešingu atveju suktinukas gali būti negrįžtamai sugadintas. Viena tokių pavojingų sudedamųjų dalių – agurkas. Agurkas gali sudrėkinti...
Greitai pagaminamas karštas užkandis – tortilijos su įdaru. O jis gali būti kokio tik užsigeidžiate – daržovių, mėsos ar pan. Šįkart tortilijų receptas su mėsos įdaru.
Desertui kepame trupininį pyragą su uogiene. Trapus ir tuo pat metu minkštas su gardžia rūgštumo nata – tiesiog tirpsta burnoje. Trupininį pyragą nepaprastai skanu valgyti su juodąja arbata arba šiltu pienu.
Agurkai su krevetėmis – visiškai vasariškas patiekalas. Lengvas, bet sotus ir labai gardus! Agurkai su krevetėmis itin tinka šventiniam stalui.
Šparaginės pupelės žiemą bus puikus garnyras. Darbas greitas – marinatą išvirsite per 5 minutes. Karštu marinatu užpilkite šparagines pupeles ir sandariai užsukite dangtelius.
Chačiapuris – patiekalas, kuriuo tikrai galima nustebinti artimuosius, ypač jei jį gaminate namuose. Sotus, gardus – nikas tokio neatsisakys. Kviečiame pagaminti chačiapurį su vištiena.
Bulvinius vaflius galima valgyti vienus, o galima patiekti kaip garnyrą. Žinoma, skaniausi – karšti. Bulvinius vaflius noriai ragaus ir vaikai.
Kai norisi deserto, kviečiame kepti varškės spurgytes. Būkite tikri – niekas jų neatsisakys. Jei norite, išvirtas varškės spurgytes apibarstykite cukraus pudra.
Lašišos kepsnio receptas pravers planuojant savaitgalio pietus. Šis receptas geras tuo, kad galite gaminti tiek namuose, tiek lauke ant grilio. Lašišos kepsnį patiekite su salotomis.
Tinklaraščio kumutesvirtuve.lt autorė Renata Šniolienė pasakoja, kaip gaminant šaltibarščius kilo išganinga mintis įpilti trintų pomidorų. Jau pirmas šaukštas mintimis grąžino į vaikystę, kai mama ruošdavo pomidorų ir svogūnų salotas su grietine, bet man rūpėdavo tik tas skystis, kuris likdavo baigi...
Gardiems ir sotiems pusryčiams – omletas su fetos sūriu ir žirneliais. Tai lengvi, bet sotūs ir maistingi pusryčiai. Omletą su fetos sūriu ir žirneliais valgykite vos iškeptą.
Desertui kviečiame išsikepti varškės pyragą. Tai puikus biskvito ir varškės derinys. Varškės pyragas skanus ir vienas, tačiau labai gardu su aviečių ir ledų padažu.
Kai kuriuose šalies rajonuose gyventojams nebereikės sukti galvos, kur dėti panaudotą aliejų. Joniškio, Molėtų, Zarasų, Vilkaviškio, Rokiškio rajonų gyventojai jau naudojasi bandomaisiais konteineriais, kurių paskirtis – surinkti virtuvėje panaudotą aliejų. Šis aliejaus surinkimo būdas yra visiška n...