13-os metų gimtadienio religinė šventė vyks berniukui esant toli nuo jo draugų ir likusios šeimos. Tvyrant nerimui, kaip jie ten, Izraelyje, vykstant karui. Todėl diena bus ypač jautri.

Danielius maloniai sutiko apie tai pasikalbėti ir papasakoti apie Bar Micvos bei ją supančių detalių reikšmę.

– Danieliau, 13 metų gimtadienis žydų judėjų šeimose, auginančiose berniukus, yra reikšminga diena. Kodėl būtent 13? Ar tas skaičius kažkuo ypatingas?

Bar Micva, arba pritemptai – konfirmacija į vyrus, judėjų šeimose yra vienas iš svarbiausių, kertinių gyvenimo įvykių. Pabandysiu paaiškinti, papasakoti dvasinį berniukų, o vėliau vyrų gyvenimo ciklą.

Kai gimsta berniukai, primas jų svarbus gyvenimo įvykis yra apipjaustymas – Brit Mila.
„Brit“ – reiškia sutartį arba sandorą. „Mila“ hebrajų kalba reiškia žodį.

Šis ritualas vykdomas visiems naujagimiams berniukams 8-ąją jų gyvenimo dieną.
To paties ritualo metu, ne anksčiau, yra ir paskelbiamas (duodamas) naujagimio vardas.
Iki to jie, taip pat ir mano sūnūs ligoninėje būna užrašyti kaip „berniukai“. Taip ir buvo užrašyta: berniukai Lupshitz.

Antras reikšmingas įvykis yra Bar Micva. Išvertus iš hebrajų, o teisingiau – iš Babilono laikų aramėjų kalbos, „Bar“ reiškia sūnų, o „Micva“ – įstatymą. Taigi – „įstatymo sūnus“.

Aiškinant paprastai, jei iki 13 metų berniukas buvo vaikas ir už visus jo poelgius buvo atsakingas jo tėvas, tai sukakus trylikai berniukas tampa „vyru“: atsakingu prieš įstatymą pats. Kalbu apie viską, kas yra susiję su judaizmo ritualiniu įstatymu, tradicijomis ir etika.
Sukakus Bar Micvai, trylikos metų berniukai gali dalyvauti visose žydų bendruomenės gyvenimo srityse tiek pat, kiek ir suaugę vyrai.

Aš laikausi ortodoksinio-lietuviško judaizmo kanonų, todėl mano tradicijoje kai vaikui sukanka 13 metų, jis yra įtraukiamas skaičiuojant ir į „minjan“ – dešimtinę besimeldžiančių vyrų, reikalingų bendrai maldai.

Tai pat berniukai, kuriems sukako 13 metų, jau gali vadovauti maldoms bei kitoms religinėms apeigoms šeimoje ir bendruomenėje, visai kaip suaugę vyrai.

Dar vienas dalykas, ko nedaro vaikai ir daro vyrai – nuo trylikos metų berniukai maldos metu pradeda dėvėti Tfilin – filakterijas.

Kodėl 13, o ne 18 ar 21?

Tiesą pasakius, Toroje, Šventąjame rašte, nėra parašytas privalomasis 13-os Bar Micvos amžius. Bet „Išėjimo“ ir „Skaičių“ knygose yra nuoroda, kad didelė dalis izraelitų kariuomenės kareivių, vyrų, tais laikais buvo dvidešimtmečiai. Pasakyta tiek.

Tačiau tyrinėjant giliau randame daugiau žinių.

Vienas iš didžiųjų judaizmo šviesulių ir talmudistų – Rabino Raši mokinys Rabbi Simcha ben Samuel iš Vitry, Prancūzijos, gyvenęs 11 – 12 amžiuje, komentavęs ir tyrinėjęs šventą raštą, nurodo, kad „Pradžios Knygoje“, viename iš skyrių, kalbama apie du Jokūbo sūnus Šimoną ir Levį (vyrus).

Remiantis kitais Toros skirsniais ir paskaičiavus – tuo metu, kai Levis pirmą kartą buvo pavadintas vyru, jam buvo 13 metų.

Priminsiu, kad Levis buvo trečias iš šešių Jokūbo ir Leos sūnų, Izraelio Levi genties įkūrėjas, Aarono, Mozės ir Miriam prosenelis. Ir tikros religinės ir politinės funkcijos buvo skirtos Levitų genčiai.

Taip pat skaičius trylika yra paminėtas ir judėjų sakytinės Toros įstatymų rinkinyje „Mišna“, o būtent – „Patarlių knygoje“.

Ten yra parašyta: „Penkerių metų amžiaus reikėtų studijuoti Raštus, dešimties metų amžiuje – Mišną, trylikos metų – įsakymus".

– Papasakokite plačiau, Kas keičiasi berniuko gyvenime? Kokių tiksliau naujų atsakomybių jis įgauna?

– Mano sūnus Eliazar Nathan Lupshitz (arba Eli sutrumpintai) galės vesti maldas, skaityti ir laiminti. Nuo dabar jo laiminimai, tokie kaip laiminimai prieš ir po maisto, šabo pradžios ir pabaigos, švenčių laiminimai ir t.t., yra kotiruojami kaip suaugusio vyro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)